Ar nepaprasto galingumo Kruonio elektrinė dirba kaip įprastai? | Kas vyksta Kaune

Ar nepaprasto galingumo Kruonio elektrinė dirba kaip įprastai?

Užšalęs Kruonio HAE viršutinis rezervuaras /„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Lipti ant ledo atėjus pavasariui darosi vis pavojingiau, bet žiemišką veidą rodantis kovas vandens telkiniams visiškai išsilaisvinti iš ledinių gniaužtų dar neleidžia. Dalinai užšalusios Kauno marios bei Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) viršutinis baseinas, kuriame vandens lygis kinta kasdien. „Kas vyksta Kaune“ pasidomėjo, ar 300 ha ploto rezervuarą dengiant ledui nėra trikdoma jėgainės veikla.

Dirba normaliu režimu

Elektrinę valdančios bendrovės „Ignitis gamyba“ ryšių su visuomene projektų vadovas Tadas Markevičius „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare patikino, kad Kruonio HAE dirba nuolat, nepaisant oro sąlygų.

„Priklausomai nuo poreikio, elektra gaminama vienu–keturiais hidroagregatais. Baseino pildymas ir išleidimas yra kasdieninis procesas. Įprastai dieną, kai elektros energija brangesnė, elektrinė dirba generatoriaus režimu, tuomet vanduo iš viršutinio baseino išleidžiamas gaminti elektros energiją.

Naktį, kai elektros kaina žemesnė, hidroagregatai veikia siurblio režimu ir iš Kauno marių vandenį pumpuoja į viršutinį baseiną. Vanduo iš viršutinio baseino niekada visiškai neišleidžiamas, visuomet palaikomas vandens lygis, kuris būtų reikalingas gamybai teikiant balansavimo (avarinio rezervo) sistemines paslaugas“, – aiškino T. Markevičius.

Jis pridėjo, kad dviem hidroagregatais elektrinė teikia avarinio rezervo paslaugą, o kitais dviem gamina elektros energiją komerciškai, pastaroji gamyba vyksta kiekvieną darbo dieną.

Žvarbus oras – ne problema

„Vandens lygis aukštutiniame Kruonio HAE baseine yra nuolat kintantis, todėl ledas juda kartu su kintančiu vandens lygiu ir jokios įtakos elektrinės darbui neturi. Vanduo iš Kauno marių yra reguliariai pumpuojamas į aukštutinį baseiną, todėl žiemiški orai tinkamai elektrinės veiklai įtakos nedaro“, – komentavo T. Markevičius.

Anot „Ignitis gamybos“ atstovo, kiekviena elektrinė reguliariai susiduria su dažniausiai operatyviai išsprendžiamais sutrikimais, tačiau Kruonio HAE per visą elektrinės istoriją nuo 1992 m. nėra buvę avarinės situacijos, dėl kurios būtų sutrikusi elektrinės veikla.

Galią planuoja dar didinti

Pasiteiravus, kokioje stadijoje yra numatomos penkto agregato statybos, T. Markevičius nurodė, kad šiuo metu projekto įgyvendinimui ruošiami techniniai dokumentai, tik po to bus sprendžiama dėl paties pirkimo. Apie darbų pradžią paaiškės konkurso būdu atrinkus rangovą ir pasirašius sutartį.

„Pradėjus naujo hidroagregato statybas, Kruonio HAE veiks įprastu režimu, tik gali prireikti trumpalaikių stabdymų, susijusių su naujų įrenginių prijungimui prie 330 kV tinklo“, – įvardijo T. Markevičius.

„Ignitis grupė“ apie Kruonio HAE plėtrą pranešė vasario pabaigoje. Bendrovės duomenimis, racionaliausia elektrinėje įrengti naują 110 MW galios sinchroninį hidroagregatą – pastačius tokią įrangą, visuomenei ilguoju laikotarpiu esą būtų sukurta didesnė nei 150 mln. eurų nauda. Išankstiniais skaičiavimais, investicijos į naują agregatą galėtų siekti apie 80 mln. eurų.

Kruonio HAE teoriškai būtų galima sumontuoti dar keturis hidroagregatus – artimu metu pastatyti planuojama vieną / „Ignitis gamyba“ nuotr.

T. Markevičius pridūrė, kad Kruonio HAE teikia visam Baltijos ir Šiaurės šalių regionui gyvybiškai svarbias sistemines paslaugas. Lietuvoje antrinio rezervo paslauga teikiama perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ užsakymu, o komerciniais pagrindais pagaminta elektra parduodama elektros energijos biržoje „Nord Pool“.

Tarp galingiausių hidroakumuliacinių elektrinių pasaulyje

Kaip nurodo „Ignitis gamyba“, šiuo metu Kruonio HAE įrengti keturi hidroagregatai po 225 MW, nors pirminiame projekte numatyta galimybė pastatyti dar keturis. Jėgainė pradėta statyti 1984 m., tačiau darbams įsibėgėjus prasidėjo žaliųjų organizacijų protestai, sulėtinę statybas ir privertę darkart patikrinti projektą.

Galiausiai nutarta elektrinės galią sumažinti iki 900 MW, statant keturis agregatus po 225 MW: 1992 m. paleisti pirmieji du hidroagregatai ir užpildytas aukštutinis baseinas, o 1994 m. ir 1998 m. paleisti trečias ir ketvirtas hidroagregatai. Įrengiant ankstesnę infrastruktūrą buvo atlikta apie 75 proc. visų statybos darbų, reikalingų naujiems hidroagregatams sumontuoti.

Pagal elektrinės valdytojo pateikiamą informaciją, Kruonio HAE iki šiol yra vienintelė tokio tipo elektrinė Baltijos šalyse. Ji patenka tarp 60 galingiausių tokio tipo elektrinių pasaulyje ir tarp 12 Europoje. Iš viso pasaulyje yra apie 500 hidroakumuliacinių elektrinių, kurios dažniausiai statomos kalnuotose vietovėse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA