Laiptai į dangų: 5 pasakišką grožį atveriantys apžvalgos bokštai Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Laiptai į dangų: 5 pasakišką grožį atveriantys apžvalgos bokštai Lietuvoje

Apžvalgos bokštai Lietuvoje./ R. Tenio nuotraukų koliažas.

Geriausias atokvėpis – gamtoje, žvelgiant į tolius. Šįkart pristatome penkis apžvalgos bokštus, į kuriuos įkopus galima pasigėrėti nuostabia Lietuvos gamta, pasižvalgyti į sugrįžtančius paukščius bei pasitikti ar palydėti saulę.

Lietuvoje – apie 30

Lietuvoje yra apie 30 apžvalgos bokštų, aukščiausias – Birštono – suteikia galimybę pasigrožėti panorama net iš 45 m aukščio. Jūsų kelionės tikslu gali tapti šie apžvalgos bokštai: Birštono, Mindūnų, Merkinės, Šiaulės kalno ir Metelių. Juos portalo „Kas vyksta Kaune“ fotografas Rokas Tenys užfiksavo praėjusią vasarą, ne karantino metu. Teigiama, kad įspūdingiausi vaizdai nuo apžvalgos bokštų atsiveria prieš saulėtekį ar saulėlydį.

Nemuno vingiai žvelgiant nuo Birštono apžvalgos bokšto./ R. Tenio nuotr.

Birštono apžvalgos bokštas (45 m aukštis, su stogu – 55 m)

Nemuno kilpų regioniniame parke 2019 m. liepą atidarytas Birštono apžvalgos bokštas iškart sulaukė didžiulio lankytojų susidomėjimo. Pirmiausiai dėl to, kad tapo aukščiausiu apžvalgos bokštu šalyje. Bokštas stovi ant Škėvonių gūbrio, 92 metrai virš jūros lygio. Nuo bokšto atsiveria ilgiausios Lietuvos upės – Nemuno – vingiai, o pats Nemunas tyvuliuoja vos už 240 m. Žvelgdami nuo bokšto taip pat akimis nuklysite į Birštono miesto pusę, miškus tolumoje. Bokšte įrengtos 6 atokvėpio vietos, tad su trumpu pailsėjimu tikrai netruksite įveikti 300 laiptelių. Skaičiuojama, kad jei lipsite nesustodami – viršų pasieksite per 7 min. Koplytstulpį, pilies bokštą ar net varpinę primenantį bokštą su trikampio formos langeliais, tarsi žvaigždynais dangaus skliaute, projektavo architektai Donatas Malinauskas ir Vytautas Putna. Birštono apžvalgos bokštas dirba kasdien 7-18 val.

Mindūnų apžvalgos bokštas vasarą./ R. Tenio nuotr.

Mindūnų apžvalgos bokštas (36 m aukštis)

Labanoro regioniniame parke, Molėtų rajone, įrengtas antras pagal aukštį apžvalgos bokštas Lietuvoje. Bokštas stovi visai netoli Mindūnų kempingo. 2015 m. rugsėjį atidarytas bokštas turi 214 laiptelių. Skaičiuojama, kad kopdami į jį pasijusite, lyg lipdami į devynaukštį namą. Bokšto forma panaši į saulėn besiveržiantį medžio stiebą. Užkopus į patį viršų atsiveria Labanoro giria, kurioje yra net 320 ežerų! Taip pat matyti Molėtų miesto vaizdai, o spiginant saulei raibuliuoja Baltieji Lakajai su salomis ir pusiasaliais, Juodieji Lakajai bei Siesarties ežeras.

Užlipus ant Merkinės apžvalgos bokšto, atrodo, tuoj pasieksi debesis./ R. Tenio nuotr.

Merkinės apžvalgos bokštas (26 m aukštis)

Dzūkijos nacionaliniame parke, Varėnos rajone, esantis bokštas pastatytas 2015 m. Jame įrengtos dvi apžvalgos aikštelės: 15 m ir 25 m aukštyje. Šis bokštas dar vadinamas „Pušų gojeliu“, nes architektas Arvydas Gudelis bokštą projektavo taip, kad metalinės konstrukcijos tarsi įsilietų į pušyną: kūginės kolonos panašios į medžių kamienus, aikštelės primena medžių lajas. Iš viršaus matyti Merkinės ir Nemuno kraštovaizdžio draustinis, Nemuno ir Merkio upių santaka, didžiausia šio nacionalinio parko Pastraujo sala (11,9 ha), taip apt Merkinės tiltas, dalis Merkinės senamiesčio, piliakalnis. Šį Varėnos rajone esantį bokštą, pagal dabar galiojančius karantino suvaržymus, bus galima aplankyti atlaisvėjus karantinui.

Šiaulės kalno apžvalgos bokštas./ R. Tenio nuotr.

Šiaulės kalno apžvalgos bokštas (21 m aukštis)

Tytuvėnų regioniniame parke, Radviliškio rajone, Kalnų kaime, nuo 2016 m. ant aukščiausios kaimo kalvos (9 m aukščio) stovintis bokštas suteikia galimybę apžvelgti Šiaulėnų ir Šaukoto kalvas, miškus ir pelkes. Geriau įsižiūrėjus, galima pamatyti net Radviliškio ir Šiaulių miestų apraiškas ar net Rėkyvos durpyno dulkes. Šalia bokšto įrengtu pėsčiųjų taku galima nukakti iki Kudinų piliakalnio (Šiaulės kalno), kurį gaubia legendos. Netoliese yra Varpinės kalnas, šiek tiek atokiau – Kartuvių kalnas. Besilankant šiame apžvalgos bokšte įdomu pasižvalgyti po Tytuvėnų regioninį parką, kurio viduryje esti didžiuliai pelkynai – tyruliai.

Metelių apžvalgos bokštas./ R. Tenio nuotr.

Metelių apžvalgos bokštas (15 m aukštis)

Metelių regioniniame parke, Lazdijų rajone, esantis bokštas suteikia galimybę apžvelgti Metelio ežerą, Kemsinės pievą su galybe paukščių, Metelių kaimą ar net kitoje ežero pusėje stovintį Papėčių piliakalnį. Gerai įsižiūrėjus matyti ir nedidelis Dusios ežero, dar vadinamo Dzūkijos jūra, ruožas. Nuo pavasario iki rudens, užlipę ant bokšto, galėsite stebėti galybę vandens paukščių: gulbes nebyles, pempes, gerves ir kt. Į susuktą nendrių pėdą panašų bokštą sukūrė architektas Arvydas Gudelis.

Vasaros dvelksmas/ R. Tenio nuotr.

Karantino ribojimai

Keliautojams reikia atkreipti dėmesį, kad šiuo metu transporto priemonėmis, išskyrus miesto, tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto priemones ar transporto priemones, kuriomis vykstama į darbo vietą ar iš jos, gali vykti ne didesnės nei 2 asmenų arba vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio narių grupės.

Nuo 2021 m. kovo 16 d. 00:00 val. iki 2021 m. kovo 31 d. 24:00 val. ribojamas asmenų judėjimas Biržų rajono, Klaipėdos miesto, Kupiškio rajono, Marijampolės, Neringos, Panevėžio miesto, Panevėžio rajono, Šalčininkų rajono, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Trakų rajono, Utenos rajono, Varėnos rajono, Vilniaus miesto, Vilniaus rajono, Visagino savivaldybėse. Į šias savivaldybes asmenims draudžiama atvykti ir išvykti iš jų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA