Konkurencija tarp Laisvės alėjos ir Vilniaus gatvės: kas laimės varžytuves? | Kas vyksta Kaune

Konkurencija tarp Laisvės alėjos ir Vilniaus gatvės: kas laimės varžytuves?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prieš kelerius metus pasibaigusi Laisvės alėjos rekonstrukcija palaipsniui keitė ir kauniečių įpročius – iš pamėgto ir naktiniu gyvenimu alsuojančio senamiesčio vis didesni žmonių srautai ėmė judėti į Laisvės alėjos barus ir naktinius klubus. Karantinas ir planuojama pagrindinės senamiesčio pėsčiųjų gatvės rekonstrukcija šiose varžybose Laisvės alėjos naudai gali įnešti dar daugiau persvaros taškų, o lažybų dėl galutinės pergalės finalas – ne už kalnų.

Varžybos vyksta dešimtmečius

Varžytuvės tarp dviejų pėsčiųjų zonų – Laisvės alėjos ir senamiesčio Kaune skaičiuoja jau ne pirmą dešimtmetį. Pirmą ženklų smūgį alėjos patrauklumui sudavė PC „Akropolis“, iš pagrindinės Kauno pėsčiųjų gatvės išviliojęs šimtus parduotuvių ir kavinių, o drauge su jomis – ir tūkstančius lankytojų. Ekonominio pakilimo metu 2007-aisiais šalia Nemuno salos atidarytas didžiulis prekybos centras tuo metu gerokai pakoregavo alėjos patrauklumą: užsidarė daugybė parduotuvių, kavinių, kitų įstaigų, o pati alėja ištuštėjo.

Natūraliai ėmė didėti jaukių atokesnių Kauno senamiesčio gatvelių patrauklumas, viena pirmųjų „šovė“ link Rotušės aikštės vedanti M. Valančiaus gatvė, kurią kalėdiniu laikotarpiu ėmė puošti J. Šmidtienė, o šventiniams papuošimams „aukojo“ dauguma gatvelėje įsikūrusių verslų.

Prie Laisvės alėjos tuo metu nuosmukio prisidėjo ir vadinamoji Rusijos krizė, prasidėjusi 2008-aisiais, kuomet visas miestas apmirė ir ištuštėjo. Lankytojų trūkumą tuo metu itin aštriai pajuto ir pagrindinė senamiesčio pėsčiųjų Vilniaus gatvė. Pasak kalbintų senamiesčio senbuvių, dėl COVID-19 įvestas karantinas sugrąžina jų prisiminimus į tą laikotarpį.

„Išeini į Vilniaus gatvę ir taip liūdna pasidaro – kavinės uždarytos, praeivių – vos vienas kitas. Sugrįžo juodžiausi Kaunui laikai“, – sako pakalbinta viena senamiesčio verslininkių.

Kauno senamiestis/ R. Tenio nuotr.

Ji puikiai prisimena 2009-ųjų vasarą, kuomet Vilniaus gatvėje kavinių ir prekybos verslus turėję kauniečiai susivienijo dėl bendros idėjos ir patys savo lėšomis ėmė organizuoti renginius, pradėjusius traukti į senamiestį kauniečius.

Verslininkų iniciatyva gaivinti Kauno senamiestį, įvairių veiklų ir didelio entuziazmo dėka, netrukus davė svarių vaisių ir, kaip ir priklauso kiekvienam senam miestui, pagrindinė senojo miesto gatvė, o vėliau ir Rotušės aikštė bei aplinkinės gatvelės tapo vienomis patraukliausių mūsų miesto vietų, kuriose žmonės ėmė leisti savo laisvalaikį, o į svečius užsukę svečiai iš sostinės Vilniaus gatvės kavinių šurmulį ėmė lyginti su Lotynų kvartalu Paryžiuje.

Planus temdo rekonstrukcija

Per gerą dešimtmetį senamiestyje, ypač Vilniaus gatvėje, naujai atidarytų kavinių, restoranų, barų, naktinių klubų galima priskaičiuoti dešimtimis, o patalpų nuomos kainos šioje gatvėje didėjo jau ne procentais, o kartais. Vietoje ant rankų pirštų suskaičiuojamų senamiesčio maitinimo įstaigų 2009-aisiais, iki dėl COVID-19 pandemijos įvestų karantinų šioje miesto dalyje jau veikė ne mažiau kaip 100-tas įvairiausių įstaigų ir įstaigėlių.

Tačiau po pandemijos situacija senamiestyje gali gerokai pasikeisti. Akivaizdu, kad dėl su nedidele pertrauka beveik metus trunkančio karantino dalis senosios miesto dalies maitinimo įstaigų „atsidarymo“ gali ir nebesulaukti, tačiau karantinas ne vienintelė to priežastis.

Net ir švelnėjant karantino sąlygoms dėl mažėjančio sergamumo džiugiomis atsidarymo nuotaikomis senamiesčio verslininkai netrykšta dėl dar vienos svarios priežasties – jų optimistinius planus temdo planuojama Vilniaus gatvės rekonstrukcija ir aiški žinia, kad šiltuoju laikotarpiu gatvėje dėl to nebeliks lauko terasų.

„Labai tikimės, kad rekonstrukcija neprasidės ir bent per vasarą leis mums padirbti“, – sako kelias kavines Vilniaus gatvėje valdanti Eglė Simuntienė.

Lauko kavinės Kauno senamiestyje / R. Tenio nuotr.

Verslininkei vilties teikia ir viešojoje erdvėje sklindanti informacija, kad rangovas nuo 2018 metų planuojamai gatvės rekonstrukcijai nerandamas jau penktąjį kartą. Deja, vasarį dar kartą paskelbta paieška verslininkę nuvils – Kauno miesto savivaldybė portalui „Kas vyksta Kaune“ atsiųstuose atsakymuose šią savaitę teigė, kad sutartį su rangovu dėl senamiesčio pėsčiųjų gatvės rekonstrukcijos planuojama pasirašyti dar šį mėnesį.

„Jei prasidės rekonstrukcija, mes tikrai nebeišgyvensime“, – sako kavinių „Urbana“ ir „Shamrock Pub“ Vilniaus gatvėje vadovė E. Simuntienė.

Abejonių dėl savivaldybės planų netrūksta

Kadangi Kauno miesto savivaldybės administracija apie planuojamą Vilniaus gatvės rekonstrukciją garsiai prabyla jau ne pirmąjį kartą, tačiau realūs darbai vis atidedami, abejonių, kad rekonstrukcija prasidės jau šį pavasarį turi ir kiti senamiesčio verslininkai.

„Ne kartą skelbta, kad Vilniaus gatvės rekonstrukcija turi būti užbaigta iki 2022 metų, kuomet Kaunas taps Europos kultūros sostine, o senamiestis yra viena tų erdvių, kurioje suplanuota itin daug įvairiausių renginių. Nemanau, kad atsiras rangovas, kuris turės tokios drąsos apsiimti atlikti tokios apimties darbus senamiestyje per metus laiko. Juk gatvėje turės būti pakeisti visi inžineriniai tinklai, o patys žinome, kaip būna su darbais senamiestyje – randi kokią archeologinę iškaseną ir turi stabdyti darbą mažiausiai pusei metų“, – galvas kraipo kalbinti pašnekovai.

Jie primena, kad dėl tokių ir kitokių priežasčių ne kartą trukdėsi ir Laisvės alėjos renovacija, kuriai užbaigti prireikė net kelerių metų. „Tikrai nemanau, kad čia mažesnės apimties ir greičiau įgyvendinamas projektas“, – sako jie.

Tačiau yra ir tokių, kurie tikina, kad yra statybinių firmų, kurios skelbėsi, jog darbus pavyktų atlikti greičiau nei per 15 mėnesių. Tiesa, jau ir tiek nebelieka, jei norima spėti atverti išgražintą Vilniaus gatvę bent jau iki 2022 metų gegužės pabaigos.

Laisvės alėjos rekonstrukcija / R. Tenio nuotr.

Geriausias laikas rekonstrukcijai – karantinas

Tris prekybos vietas gintaro, lino, medžio ir juvelyrikos dirbiniais Vilniaus gatvėje valdančios bendrovės „Gintarinis suvenyras“ direktorė Regina Randienė sako, kad jų veiklai būtų palankiau, jei renovacija prasidėtų kuo greičiau, nes nereiktų atnaujinti dėl karantino optimizuotos veiklos, galima būtų toliau tęsti sėkmingai plėtojamą elektroninę prekybą.

„Mes esame prisitaikę prie pakitusių sąlygų, o renovacija vis tiek turės anksčiau ar vėliau įvykti. Žinoma, idealiausia būtų buvę, jei ji būtų vykusi per karantiną, kai ir taip gatvėje viskas yra uždaryta“, – sako moteris.

Prekyba Vilniaus gatvėje jau senokai gerokai sumenkusi, nors prieš karantiną atsidarė kelios prašmatnios interjero ir drabužių parduotuvės, tačiau jo pabaigos nesulaukė senasis antikvariatas.

Nepriklausomai nuo to, ar Vilniaus gatvės renovacija prasidės jau šį pavasarį ar bus atidėta, gatvėje po karantino nuolatinių kavinių klientų taip pat lauks permainos. Viena jų – Vilniaus gatvėje nebelieka populiarios itališkos virtuvės vietos „Buon Giorno Taverna“, kuri čia veikė daugiau kaip dešimtmetį ir buvo viena pirmųjų išpopuliarinusi Kaune itališkos tradicijos virtuvę. Kalbama, kad su įstaiga tiesiog nebuvo pratęsta nuomos sutartis. Jau anksčiau rašyta, kad neliko ir prestižinio restorano „Senieji rūsiai“, o vietoje jo įsikūrusi greito maisto įstaiga, atrodo, irgi bankrutuoja.

„Senieji rūsiai“ / R. Tenio nuotr.

Vieni veiks – kiti remontuosis

Kitos senamiesčio lankytojų pamėgtos kavinės ir restoranai savo veiklą, priklausomai nuo rekonstrukcijos, taipogi planuoja skirtingai. Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė restoranų „Avilys“ ir „YZYbar“ vadovė Jurgita Norė, kartu su rekonstrukcija jie taip pat planuoja atsinaujinimą, todėl atsidaryti norėtų iškart, kai ji baigsis. „Būtų labai gerai, jei galiausiai paaiškėtų, kad rekonstrukcija vyks ir mes taip pat galėtume planuotis remontus“, – sako ji.

„Net jei vyks rekonstrukcija, mes dirbti planuojame, nes gerbiame savo nuolatinius klientus, kurie įpratę pas mus lankytis. Bet reiks labai peržiūrėti kaštus, nes akivaizdu, kad klientų bus mažiau“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sako kitos populiarios Vilniaus gatvės maitinimo įstaigos, restorano „Entry Lithuanian Pub“ bendrasavininkas Nerijus Paškevičius.

Visi kalbinti pašnekovai įsitikinę, kad net jei rekonstrukcija šiemet ir neprasidėtų, tikėtis pelningos vasaros maitinimo įstaigos neplanuoja, nes nelikus turistų srautų, vien iš vietos klientų bus sunku išgyventi.

Šansas Rotušės aikštei ir Laisvės alėjai

Tačiau Laisvės alėjoje reziduojančios maitinimo įstaigos į situaciją žvelgia gerokai optimistiškiau ir trina rankomis, jei visgi Vilniaus gatvėje kapitalinė rekonstrukcija pajudėtų. Tam ruošiasi tiek per karantiną atsinaujinęs restoranas „Miesto sodas“ bei aplink jį besiburiančios naujos pasilinksminimo vietos, tiek po Laisvės alėjos rekonstrukcijos atsiradusi nauja susibūrimų traukos vieta – Nepriklausomybės aikštė.

Neseniai uždarytos kosmetikos ir parfumerijos tinklo „KristiAna“ parduotuvės patalpose aikštės prieigose kuriasi ir nauja vieta, kuri bus orientuota į sveiką maistą, veganų, vegetarų ir nevartojančiųjų alkoholio segmentą.

Laisvės alėjoje - kavinių ir barų renesansas
Laisvės alėja / R. Tenio nuotr.

Pozicijų užleisti neketina ir prie Laisvės alėjos fontano įsikūrusios įstaigos – „PZ Jazz“, Kauno mero šeimos valdomo tinklo „Charlie Pizza“ restoranas, kitos čia veikiančios įstaigos, taip pat ir tos, kurios neseniai atsidarė, bet dėl karantino vėl buvo priverstos užsiverti Vienybės aikštėje. Šansų sulaukti daugiau klientų dėl sumažėjusios konkurencijos daugėja ir įstaigoms įsikūrusioms Rotušės aikštėje.

Tiesą sakant, šiais nelengvais laikais daugelis verslininkų laukia nesulaukia, kad nors trumpam konkurencijos tarp Kauno maitinimo įstaigų, ypač dar ir išvargintų užsitęsusių karantinų, Kaune nors kiek sumažėtų. Tad kol kas planuojama Vilniaus gatvės rekonstrukcija greičiausiai kelia didžiausią nerimą „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ organizatoriams, mat statybų aikštele paverstas senamiestis neabejotinai būtų tai, kas pakištų koją turiningai renginių ciklo programai ir mūsų miesto patrauklumo didinimui, į kurį tiek daug jau investuota laiko ir kūrybos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA