Karantino metu Lietuvoje išaugo alkoholio pardavimai | Kas vyksta Kaune

Karantino metu Lietuvoje išaugo alkoholio pardavimai

delfi.lt 2021/03/18 21:10
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Per karantiną prekybos tinklai džiaugiasi išaugusiais alkoholio pardavimais, Valstybinė mokesčių inspekcija sparčiau pildo biudžetą akcizais už alkoholinius gėrimus. Tačiau rinkos prievaizdai nemano, kad auga pats vartojimas, veikiau yra atvirkščiai: neblaivūs asmenys padaro mažiau nusikaltimų, mažiau fiksuojama apsinuodijimo atvejų. Kol barai ir kavinės uždaryti, dalis vartojimo persikėlė į namus. Taip pat neliko galimybės nusipirkti alkoholio išvykstant į Lenkiją.

Visi didieji prekybos tinklai pastaruoju metu pastebi išaugusius alkoholio pardavimus. Kai kurių gėrimų kategorijų parduodama net dešimtimis procentų daugiau.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pernai surinko 12,3 procento daugiau alkoholio akcizo, lyginant su 2019 m. VMI skaičiavo, kad parduoto vyno kiekis buvo 11,7 proc. didesnis, o alaus ir spiritinių gėrimų kiekiai buvo po 3 proc. didesni.

Tačiau pavojaus varpais skambinti nereikia – Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius (NTAKD) Renaldas Čiužas įsitikinęs, kad Lietuvoje keičiasi alkoholio vartojimo kultūra ir svarbiau tampa nebe prisigerti, o lengvai atsipalaiduoti. Žmonės nebegali lankytis baruose, kavinėse ir restoranuose, todėl prabangesniais gėrimais papildė savo namų atsargas.

Policijai ir aplinkiniams neblaivūs asmenys pernai kėlė mažiau problemų – jų padaromų nusikalstamų veikų skaičius mažėjo apie trečdalį. Pastebima, kad mažėjo apsinuodijimo atvejų.

Prekybos tinklai taipogi paaiškina, kad į mažmeninę prekybą persikėlė tie pardavimai, kurie anksčiau tekdavo maitinimo įstaigoms, barams, o taip pat ir tie, kurie persikeldavo į užsienį. Pirkėjai gerokai rečiau išvažiuoja į Lenkiją, o taip pat, kai mažiau skrydžių, mažiau perkama ir oro uostų „duty free“ parduotuvėse.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA