V. Matijošaitis ragina neeikvoti laiko: leiskime „AstraZeneca“ skiepytis visiems norintiems | Kas vyksta Kaune

V. Matijošaitis ragina neeikvoti laiko: leiskime „AstraZeneca“ skiepytis visiems norintiems

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Laikinai sustabdžius gyventojų skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, visoje šalyje stojusi trumpa pauzė sulaukė prieštaringų reakcijų. Kauno miesto meras siūlo neeikvoti laiko beprasmiams ginčams ir kritikai, o verčiau imtis konkrečių bei neatidėliotinų sprendimų. Palengva švelninant karantino sąlygas, leidžiant grįžti į mokyklas pradinukams, anot jo, ypač svarbu sudaryti galimybes pasiskiepyti ir vyresnių klasių mokytojams.

„Kaunas kartu su kitomis šalies savivaldybėmis jau daugiau kaip du mėnesius gana sėkmingai organizuoja gyventojų skiepijimą. Per tą laiką miesto poliklinikos medikai ir visuomenės sveikatos specialistai sukaupė nemažai patirties, turi naudingų įžvalgų, kuriomis jaučiame pareigą pasidalinti su sprendimus priimančiais atsakingais Vyriausybės atstovais. Vakcinų tiekimas išlieka bemaž vienintele problema, o dabar, kai viena jų sustabdyta, šis klausimas dar paaštrėjo“, – teigia Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kaip rašoma Kauno savivaldybės pranešime žiniasklaidai, savo kreipimesi į Ministrę Pirmininkę ir Sveikatos apsaugos ministrą V. Matijošaitis pateikė du esminius siūlymus. Vienas jų susijęs su mokyklų darbuotojais, dirbančiais pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas. Siūloma plėsti dabartinį vakcinavimo eilės prioritetų sąrašą, į jį įtraukiant visą likusią švietimo bendruomenę.

„Iki šiol prioritetinėje eilėje buvę pradinių klasių mokytojai – tik mažesnioji dalis visos švietimo bendruomenės. Dauguma jų jau pasiskiepijo, tačiau negalime palikti likimo valiai ir kitų, dirbančių su vyresnių klasių mokiniais. Kad ir kokių saugumo priemonių būtų imtasi, nemaža dalis pedagogų tikrai norėtų pasiskiepyti, todėl mūsų pareiga jiems tai užtikrinti.

Antraip neturime moralinės teisės reikalauti mokytojų grįžti į darbo vietas, nes tarp jų nemažai vyresnio amžiaus žmonių, kuriems liga gali būti ypač pavojinga“, – pabrėžė V. Matijošaitis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į šiandieninę situaciją dėl „AstraZeneca“ vakcinos laikino sustabdymo. Remdamasis medikų bendruomenės daugumos bei visuomenės sveikatos specialistų atsiliepimais, taip pat ir pačių kauniečių nuomonėmis, V. Matijošaitis Vyriausybės atstovams siūlo apsvarstyti galimybę leisti šio gamintojo vakcina skiepytis visiems norintiems.

„Reaguodami į miesto gyventojų nuomonę, tuo pačiu tikėdamiesi, kad Europos vaistų agentūra kaip galima greičiau išsklaidys abejones dėl vienos iš vakcinų naudojimo, informuojame, kad yra pakankamai daug sąmoningų miestiečių, objektyviai vertinančių vakcinos naudą bei rizikas ir pageidaujančių skiepytis bet kokia vakcina.

Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimas leisti savivaldybėms skiepyti „AstraZeneca“ vakcina visus to pageidaujančius leistų mums atsižvelgti į gyventojų nuomonę ir parodytų tikrąją situaciją dėl šios vakcinos populiarumo“, – įsitikinęs Kauno meras.

Kauno miesto savivaldybė su pasiūlymais dėl COVID-19 situacijos valdymo į Vyriausybę kreipėsi ir anksčiau. Vienas jų – paskutinę praėjusių metų dieną pateikta iniciatyva į skiepijamų asmenų prioritetų sąrašą įtraukti bent pradinių klasių mokytojus. Neilgai trukus šis sprendimas buvo įgyvendintas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA