Svarstoma leisti „AstraZeneca“ vakcina skiepytis visiems norintiems be eilės | Kas vyksta Kaune

Svarstoma leisti „AstraZeneca“ vakcina skiepytis visiems norintiems be eilės

BNS 2021/03/18 07:59
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Atnaujinus šiuo metu sustabdytą vakcinaciją „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19, svarstoma leisti skiepytis visiems norintiems, be prioritetinės eilės, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

LRT radijui ministras ketvirtadienį sakė, jog „artimiausiomis dienomis ar valandomis“ tikisi palankių sprendimų iš Europos vaistų agentūros dėl šios vakcinos, tačiau pripažino, kad Europos šalims, tarp jų – ir Lietuvai stabdant skiepijimą šia vakcina, jai suduotas „stiprus reputacinis smūgis“.

„Šiuo metu, kadangi mūsų vakcinacijos strategija ir visa logistika buvo pagrįsta tik prioritetinių grupių skiepijimu, tai matyt, dabar persvarstysime ir šios vakcinos atžvilgiu, galbūt, keisime tuos sprendinius ir, galbūt, leisime vakcinuotis tiesiog norintiems. Bet čia dar galutiniai sprendimai nepriimti“, – sakė A. Dulkys, paklaustas, kaip sieks atstatyti reputaciją šia vakcina.

Anot jo, plūstant pranešimams apie vakcinacijos stabdymus iš Europos, reputacija šia vakcina „jau buvo sugriauta ir mums ar taip, ar taip būtų reikėję spręsti tą klausimą“.

„Tik noriu pakartoti, kai tokios šalys, kaip Prancūzija, Vokietija, Ispanija, Italija stabdo, aš jau nebeįsivaizduoju, kokio autoriteto Lietuvoje turi būti ekspertas, kuris galėtų įtikinti tą abejojantį žmogų, kad skiepykis „AstraZeneca“, – sakė jis.

„Manau, nebuvo gero sprendimo, buvo blogas ir blogesnis sprendimas“, – pridūrė A. Dulkys.

Lietuva pasekė keliolikos kitų Europos Sąjungos šalių pavyzdžiu antradienio vakarą sustabdžiusi skiepijimą nuo koronaviruso „AstraZeneca“ vakcina, nors anksčiau tiek A. Dulkys, tiek premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad to daryti nesirengiama.

Vakcinavimas sustabdytas iki kol Europos vaistų agentūra pateiks galutines išvadas dėl vakcinos saugumo, agentūra ši klausimą spręs ketvirtadienį.

Sprendimas priimtas po Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos rekomendacijos, jai gavus tris pranešimus kraujo krešulių atvejus, pasireiškusius po skiepijimo, tačiau tarnyba teigia neturinti įrodymų, kad negalavimus sukėlė būtent vakcina.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA