Nuo rytojaus atnaujinamas „AstraZeneca“ vakcinos naudojimas Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Nuo rytojaus atnaujinamas „AstraZeneca“ vakcinos naudojimas Lietuvoje

BNS / Ramūnas Jakubauskas 2021/03/18 19:11
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Europos vaistų agentūrai (EVA) paskelbus, kad „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19 yra saugi ir veiksminga, Lietuvoje atnaujinamas skiepijimas šia vakcina.

„Nuo rytojaus ryto yra atnaujinamas skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina Lietuvoje buvo sustabdytas nuo trečiadienio po to, kai tą padarė ir keliolika kitų Europos Sąjungos šalių.

Tokį sprendimą Sveikatos apsaugos ministerijai priimti rekomendavo Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, gavusi tris pranešimus apie kraujo krešulių atvejus, pasireiškusius po skiepijimo.

Tačiau tarnyba teigė kol kas neturinti įrodymų, kad negalavimus sukėlė būtent vakcina.

Tyrimą atlikusi EVA ketvirtadienį paskelbė, kad „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19 yra „saugi ir veiksminga“, nepaisant pranešimų, kad kai kuriems paskiepytiems asmenims susidarė kraujo krešulių.

Vis dėlto, EVA rekomendavo pridėti papildyti šios vakcinos informacinius lapelius, kad sveikatos apsaugos darbuotojai ir pacientai žinotų apie retų kraujo krešulių susidarymo atvejų tikimybę.

Gyventojai galės rinktis, kuria vakcina skiepytis

Nuo penktadienio keičiama vakcinavimo nuo COVID-19 tvarka – žmonės galės laisvai apsispręsti, ar nori vakcinuotis „AstraZeneca“ vakcina.

„Nuo šiol kiekvienas gali laisvai apsispręsti, ar nori vakcinuotis „AstraZeneca“ vakcina“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Jo teigimu, gyventojai galės rinktis bet kokią vakciną, kurios tuo metu bus prieinamos vakcinavimo centre.

„Jeigu norimos vakcinos nebus, su gyventoju bus susisiekiama vėliau“, – teigė ministras.

Dar vienas pokytis – nuo šiol vakcinavimo centrai galės laisviau pereiti nuo vienos vakcinuojamų gyventojų grupės į kitą.

Taip pat vakcinos nuo šiol bus skirstomos vakcinavimo centrams savivaldybėse ne tik pagal prioritetinės grupės gyventojų skaičių, bet ir atsižvelgiant į vakcinavimo centro skiepijimo tempus.

Ši nauja tvarka įsigalios jau nuo penktadienio.

Anot ministro, jeigu savivaldybės nepanaudos vakcinų, bus sprendžiama dėl jų perskirstymo kitoms savivaldybėms.

„Jeigu atsitiks taip, kad kai kurios savivaldybės nepanaudos pristatytų vakcinų dozių, bus svarstoma apie jų perskirstymą kitoms savivaldybėms, kitiems vakcinavimo centrams“, – kalbėjo A. Dulkys.

Šie pakeitimai paskelbti po to, kai Europos vaistų agentūra paskelbė, jog „AstraZeneca“ vakcina saugi ir veiksminga, o Lietuva paskelbė nuo penktadienio atnaujinanti skiepijimą šia vakcina.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA