Europos vaistų agentūra pateikė išvadas dėl „AstraZeneca“ vakcinos saugumo | Kas vyksta Kaune

Europos vaistų agentūra pateikė išvadas dėl „AstraZeneca“ vakcinos saugumo

BNS 2021/03/18 18:22
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Europos vaistų agentūra (EVA) ketvirtadienį paskelbė, kad išnagrinėjusi turimą informaciją daro išvadą, jog Britanijos ir Švedijos bendrovės „AstraZeneca“ vakcina nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 yra „saugi ir veiksminga“, nepaisant pranešimų, kad kai kuriems paskiepytiems asmenims susidarė kraujo krešulių.

„Komitetas priėjo aiškią mokslinę išvadą: ši vakcina yra saugi ir veiksminga“, – per spaudos konferenciją sakė EVA vadovė Emer Cooke (Emer Kuk), remdamasis šios agentūros vakcinų saugumo komiteto atliktu tyrimu.

„Komitetas taip pat padarė išvadą, kad ši vakcina nėra susijusi su tromboembolijos atvejų arba kraujo krešulių [susidarymo] bendrosios rizikos padidėjimu“, – pridūrė ji.

Lietuvoje „Astrazeneca“ vakcinos naudojimas buvo laikinai sustabdytas antradienį, apie tai informavo Sveikatos apsaugos ministerija.

Ši išvada gali paskatinti kai kurias Europos šalis, prevenciškai sustabdžiusias skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, atnaujinti šio preparato naudojimą.

E. Cooke sakė, kad EVA „negali galutinai atmesti ryšio“ tarp „reto tipo kraujo krešulių ir vakcinos, tačiau ekspertai rekomenduoja skatinti gydytojus ir skiepijamuosius atkreipti dėmesį į tikėtiną riziką“.

EVA rekomendavo pridėti šių atvejų aprašymą į preparato informacinius lapelius, kad sveikatos apsaugos darbuotojai ir pacientai žinotų apie retų kraujo krešulių susidarymo atvejų tikimybę.

„AstraZeneca“ vakcina „per klinikinius tyrimus pademonstravo mažiausiai 60 proc. veiksmingumą apsaugant nuo koronavirusinės ligos. Ir iš tikrųjų realiomis sąlygomis surinkti duomenys leidžia manyti, kad veiksmingumas gali būti dar didesnis.“

Virtinė Europos šalių praeitą savaitę sustabdė skiepijimą šiuo preparatu, susirūpinusios dėl retų kraujo krešulių susidarymo atvejų, nustatytų kelioms dešimtims iš milijonų paskiepytų žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA