Kovotojams dėl Ąžuolyno – pirmas teismo kirtis | Kas vyksta Kaune

Kovotojams dėl Ąžuolyno – pirmas teismo kirtis

Ąžuolyno parkas / R. Tenio nuotr.

Kauno savivaldybės planai Ąžuolyne įrengti automobilių stovėjimo aikštelę ir toliau kursto aistras. Kovo 4 dieną Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmams buvo pateiktas Grupės skundas dėl gyventojų pažeistos teisės į Kauno miesto gamtinę aplinką, tačiau teismas skundą atsisakė priimti. Tuo metu kauniečiai ir toliau pasiryžę kovoti – teiks apeliaciją.

Ąžuolyno naujienas ketvirtadienio rytą socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė viena Grupės skundo narių.

„Teismas atsisakė priimti Grupės skundą dėl automobilių stovėjimo aikštelės Kauno ąžuolyne ir nurodė, kad ginčijamas Kauno tarybos sprendimas yra tarpinio procedūrinio pobūdžio dokumentas, pats savaime nesukeliantis pareiškėjams jokių teisinių pasekmių, nepažeidžia viešojo intereso, pareiškėjų teisių ar įstatymais saugomų interesų ir būtent todėl negali būti teisme nagrinėtinos bylos objektu“, – nurodė moteris ir pridūrė, kad su tokia teismo nutartimi Grupė nesutinka, bus teikiama apeliacija.

Grupės skundas dėl Kauno ąžuolyne ketinamos įrengti automobilių stovėjimo aikštelės teismui buvo pateiktas kovo 4 dieną. Ieškinio tikslas – apginti savo pažeistą teisę į Kauno miesto gamtinę aplinką.

Taip pat siekiama, kad būtų užtikrinta Grupės teisė dalyvauti ir būti informuotai apie projektus, kurie lemia Kauno miesto aplinkos pokyčius, o planuojama ūkinė veikla Kauno Ąžuolyne nebūtų vykdoma neatlikus privalomo strateginio pasekmių aplinkai vertinimo ir kitų procedūrų, prašant teismo panaikinti minėtą savivaldybės tarybos sprendimą.

Skundą inicijavo 36-ių fizinių ir juridinių asmenų grupė, kuriai atstovauja advokatas Saulius Dambrauskas ir grupės atstovė teisininkė Agnė Gredeckaitė.

Primename, kad Kauno miesto savivaldybės taryba vasario 2 dieną pritarė žemės paėmimui visuomenės reikmėms, su tikslu sklype įrengti automobilių stovėjimo aikštelę. Netrukus į Kauno savivaldybę kreipėsi apie dvi dešimtys kauniečių bendruomenių ir kitų nevyriausybinių organizacijų, kurios pakvietė atkurti dialogą su Kauno miesto gyventojais dėl tolesnės Ąžuolyno parko plėtojimo vizijos.

Kaip teigia Grupės atstovai, pasiūlymą ginčą išspręsti taikiai pateikė ir Viešojo intereso gynimo fondas (VIG Fondas): savivaldybei pasiūlyta neteisėtą poreikį automobiliams statyti pakeisti Žemės įstatyme numatytu poreikiu „gamtos ir kultūros paveldo teritorinių kompleksų ir objektų (vertybių) apsaugos reikalams“. Tačiau Kauno miesto savivaldybė į pasiūlymus esą nereagavo.

Bylos finansinę naštą prisiėmė advokato S. Dambrausko įkurtas VIG Fondas, kuris veikia sutelktinio finansavimo pagrindu ir inicijuoja bei remia viešojo intereso gynimo iniciatyvas visoje Lietuvoje. Kauniečiai per įvairias platformas kviečiami paremti šią veiklą.

Vasario pabaigoje portalas „Kas vyksta Kaune“, vienijantis didžiausią Kauno regiono bendruomenę virtualioje erdvėje, kreipėsi į skaitytojus ir sulaukė šūsnies pasiūlymų, kas turėtų atsirasti daug diskusijų sukėlusioje Ąžuolyno teritorijoje.

Specialią „Kas vyksta Kaune“ formą, kurioje prašyta dalytis idėjomis jau kurį laiką nenaudojamam 3,35 ha sklypui Ąžuolyne, užpildė daugiau kaip 300 kauniečių. Daugiausia jų (89) mano, kad teritoriją reikėtų paversti laisvalaikio zona.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA