Atsakė į pedagogų klausimus dėl testavimo nuo COVID-19 | Kas vyksta Kaune

Atsakė į pedagogų klausimus dėl testavimo nuo COVID-19 I. Šimonytės ir J. Šiugždinienės komentarai

Kas vyksta Kaune, ELTA 2021/03/17 17:00
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Trečiadienį Vyriausybė priėmė sprendimą leisti atnaujinti kontaktinį ugdymą pradinukams savivaldybėse, kuriose sergamumas COVID-19 neviršija 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Ir nors mūsų šalyje nebuvo priimta tvarka dėl aplinkybių, kuomet būtų privalomas gyventojų testavimas, tiek premjerė Ingrida Šimonytė, tiek Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė rekomendavo mokykloms atsižvelgti į rekomendacijas reguliariai testuotis.

Vyriausybė prisiims rizikas

„Bet koks žingsniukas primena žingsnį per ledą, kuris ne tik sutraškėti, bet gali taip pat ir įlūžti. Šiandieninis sprendimas grąžinti didžiąją dalį pradinukų į ugdymo įstaigas taip pat yra susijęs su tokia rizika, todėl, kad jeigu situaciją pavyks valdyti sklandžiai ir tose savivaldybėse epidemiologinė padėtis nepablogės, tai bus labai gerai, tačiau rizika tokia tikrai yra“, – Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje trečiadienį teigė I. Šimonytė.

Visgi premjerė akcentavo, kad suprasdama poreikį pradinio amžiaus vaikams pereiti į kontaktinį ugdymą Vyriausybė nusprendė šią riziką prisiimti.

Kaupinių metodas taikomas nebus

Kaip skelbia naujienų agentūra ELTA, pradinukams grįžtant į klases visuotinio testavimo kaupinių metodu nebus. I. Šimonytė akcentavo, kad testavimas kaupinių metodu nebus atliekamas šalies savivaldybėse, kuriose leista vykdyti mokymą mišriu būdu. Ji pabrėžė, kad tokį testavimo metodą visoje Lietuvoje techniškai būtų labai sudėtinga įgyvendinti.

„Šis reikalavimas yra paliktas toms savivaldybėms, kuriose epidemiologinė situacija yra prasčiausia: Vilniui, kitoms savivaldybėms, kuriose atvejų skaičius yra didesnis nei 200. Tose savivaldybėse, kuriose situacija bus geresnė nebus privalomo tyrimo kaupiniais“, – teigė I. Šimonytė. Ji taip pat sakė, kad savivaldybės, kurios norės šį tyrimą taikyti, nes jau yra pradėjusios taikyti, galės tęsti.

Premjerė taip pat teigė, kad planuojama praplėsti laboratorijų ratą, galinčių atlikti COVID-19 testus kaupinių metodu. 

„Tai yra labai efektyvi priemonė ir tikrai Vyriausybė, Sveikatos apsaugos ministerija yra nusiteikusi investuoti tiek į informacinių sistemų patobulinimą, kuris leistų apdoroti duomenis ir lengviau registruoti testų rezultatus, tiek ir į laboratorinius ir kitus pajėgumus, kurie yra reikalingi, kad šių testų būtų naudojama daugiau“, – patikino ji, akcentuodama, kad šie testai galėtų būti panaudojami ne tik ugdyme, bet ir kituose didesniuose kolektyvuose.

Ministrė taip pat prašo testuotis

J. Šiugždinienė sakė, kad šiuo metu nuo COVID-19 paskiepyta vidutiniškai 60 proc. pradinių klasių pedagogų. „Pirmiausiai (mokyklos – ELTA) turėtų pasiruošti patalpas, užtikrinti, kad bus dezinfekuojamos patalpos, valomi paviršiai, užtikrinti atstumus, susižiūrėti visas savo technines galimybes. Tai nėra taip paprasta.

Tai iš tikrųjų turėtų susidėlioti, kaip vyks pats procesas mokyklose, žinoma, informuoti pradinukus, informuoti jų tėvus, paraginti testuotis ir patys taip pat mokytojai, kuriems reikia testuotis turėtų pasinaudoti galimybe testuotis“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje atkreipė dėmesį J. Šiugždinienė.

Ji taip pat paragino mokyklų bendruomenes dėvėti apsaugines veido kaukes. „Pradinukams yra sunku su kaukėmis ir tai nėra privaloma, bet visgi raginčiau visus, kam įmanoma, naudotis kaukėmis“, – sakė ji. Ministrės teigimu, nuo pirmadienio pradinukus priimsiančios mokyklos tarp mokinių turės užtikrinti ir dviejų metrų atstumą.

Ministrė paragino pedagogus profilaktiškai prieš grįžimą į mokyklas prasitestuoti nuo COVID-19. Visgi J. Šiugždinienė teigė, kad ši procedūra nėra privaloma, tai savanoriškas mokytojų apsisprendimas.

J. Šiugždinienė taip pat teigė, kad šiuo metu šalyje jau yra paskiepyta maždaug 36 tūkst. ugdymo įstaigų darbuotojų, iš kurių didžioji dalis yra pradinių klasių mokytojai. 

„Mes jau šiandieną turime duomenis, kad paskiepyta apie 36 tūkst. ugdymo įstaigų darbuotojų. Prioritetas buvo skiriamas ikimokykliniam, pradiniam ugdymui, ne tik mokytojams, bet taip pat ir administracijai. Tai didelė dalis pradinių klasių mokytojų jau yra paskiepyta“, – teigė ji.

Ministrės teigimu, šalyje šiuo metu yra paskiepyta „vidutiniškai 60 proc. pradinių klasių mokytojų“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA