A. Veryga negaili kritikos Vyriausybei: informacinė vakcinacijos kampanija primena laidotuves | Kas vyksta Kaune

A. Veryga negaili kritikos Vyriausybei: informacinė vakcinacijos kampanija primena laidotuves

delfi.lt / Dainora Karklytė 2021/03/16 12:14
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Vyriausybei pratęsus judėjimo tarp savivaldybių ribojimą kai kuriose savivaldybėse, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad ši priemonė jau trunka per ilgai. Pasak jo, valdžia ignoruoja blogą visuomenės psichologinę būseną, kuri lemia žmonių demotyvaciją laikytis karantino apribojimų. Kritikos eksministras negaili ir Vyriausybės komunikacinei vakcinacijos kampanijai.

Kaip pažymi A. Veryga, žmonių psichologinė būsena yra bloga, o tai veda link nenoro laikytis karantino apribojimų piktybiškai, nes dalis įvestų priemonių vykdomos tiesiog per ilgai.

„Pavargo žmonės ir man šiaip keista, kad Vyriausybė nesimatuoja tos vadinamos psichologinės temperatūros. Išsityčiojo iš tų visų jausmomačių. (…) Nenorit jausmomačių, padarykit apklausas, paklauskit visuomenės. Tai nėra taip brangu ir nėra sudėtinga – kaip jaučiasi žmonės? (…) Žmonėms atsibosta, jie pavargsta nuo žinių, nuo naujienų, nuo baimės ir pradeda tiesiog nebeklausyti“, – antradienį Seime žurnalistams sakė A. Veryga.

Jo teigimu, valdžia nebekomunikuoja apie svarbą laikytis esminių higienos ir epidemiologinės saugos taisyklių – dėvėti kaukes, dezinfekuoti rankas, nesibūriuoti.

„Juk ne pats važiavimas problemą sukelia, o ką mes darom nuvažiavę kur nors – ar mes būname su kauke, ar mes laikomės tam tikrų kitų saugumo reikalavimų. Kodėl apie tai nešnekėti? Žmonės juk galėtų pajudėti kažkur, šiek tiek išleistų to vadinamo garo, nusiimtų įtampų. Svarbu tik, kad elgtųsi atsakingai, naudotų kaukes, rankas dezinfekuotų, plautų“, – pažymėjo buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Politiko tvirtinimu, persirgę ir imunitetą virusui turintys asmenys galėtų turėti teisę naudotis kai kuriomis paslaugomis.

Aurelijus Veryga / DELFI nuotr.

„Aš nevadinčiau to kažkokia privilegija, bet tai yra de facto apsauga, kurią žmogus turi. Kodėl neleisti šiems žmonėms kažko laisviau daryti, aš tikrai nesuprantu. Tai irgi demotyvuoja. (…)

Man atrodo, kad logiška, kad žmonės, kurie yra persirgę, turi antikūnius, turi atliktą testą, yra paskiepyti – kodėl jiems neleisti susitikti, judėti tarp savivaldybių ar jau dabar važiuoti į sanatorijas? Tegul turškiasi jie tuose baseinuose ir bus laimingi ir tie verslininkai, kuri kenčia, vargsta, ir šie žmonės jau galės kažką gauti. Ne visi, bet gal tai bus motyvas kitiems eiti skiepytis“, – svarstė A. Veryga.

Sukritikavo vakcinacijos kampaniją

Kritikos A. Veryga negailėjo ir Vyriausybės vykdomai vakcinacijos komunikacinei kampanijai „Patys už petį“.

„Aš pasižiūriu į tą kampaniją ir man ji yra panaši į laidotuves. Violetiniam fone pastatyti žmonės – tai paprastai tokia violetinė yra laidotuvių spalva. Ką mes čia laidojame? Izraeliečiai dalina ledus žmonėms, kurie ateina skiepytis. Žmonėms ir taip yra bloga psichologinė savijauta, tai tas tikrai neprideda entuziazmo ar džiaugsmo eiti“, – mano politikas.

Pasak A. Verygos, savivaldos ir centrinės valdžios politikai savo pavyzdžiu galėtų skatinti žmones pasitikėti skiepais. Kartu buvęs ministras atkreipė dėmesį, kad, jo nuomonė, dabar vykdoma valdžios komunikacinė kampanija labiau yra nukreipta į išsilavinusią visuomenės dalį, kuri ir taip pasitiki mokslu bei vakcinomis, o skeptikai toliau lieka prie dvejonių.

Kampanija „Petys į laisvę” / Stop kadro nuotr.

„Aš manau, kad jie labiau patikėtų savo rajono meru, kuris viešai kur nors pasiskiepytų ar dar kažkokiu žmogumi, kuriuo jie pasitiki asmeniškai bei mato. Kelis kartus siūlėm – paskiepykit Vyriausybę, Seimą, čia keliasdešimt vakcinų bereikėtų, jau daug žmonių yra persirgę, kai kas jau ir paskiepyti. Padarykime tai viešai, yra žmonių, kurie juokiasi, kad jūs pirma pasiskiepykit, tada, jei jau liksit gyvi, ir mes tai padarysime. Juokas juokais, bet kai kam taip ir atrodo iš tikrųjų“, – akcentavo A. Veryga.

Be reikalo sukeltos abejonės „AstraZeneca“ vakcina

Buvęs sveikatos apsaugos ministras neslėpė, kad kilusi nepasitikėjimo „AstraZeneca“ vakcina banga kelia daug nerimo.

Anot A. Verygos, vakcinos nereikėtų sieti su kai kuriems žmonėms pasireiškusiomis sveikatos problemomis.

„Man nesuprantami visi šie dalykai. Jei paskiepiji kelis milijonus žmonių, tai ar iš tų milijonų niekas po mašina nepapuola, niekam trombozės neišsivysto, niekas jokia liga nebeserga? Juk kai kurie ir buvę neskiepyti susirgtų, (…) tai kaip vakcinacija su tuo susijusi?“, – retoriškai klausė parlamentaras.

Jis pažymėjo, kad nepasitikėjimo šios bendrovės vakcina neturėtų būti, nes ji yra saugi. Vis dėlto, atkreipė dėmesį A. Veryga, kai kurių valstybių sprendimai laikinai sustabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina yra nepagrįsti mediciniškai.

„Man daugiau yra nerimo, kad valstybės tokių priemonių imasi. Supraskime, kad absoliučia dauguma atvejų tai yra politiniai sprendimai. Juos priima politikai – kai tu supainioji du dalykus, kurie yra biologiniai ir politiniai, o po to tikiesi, kad žmonės labai klausysis mokslininkų, tai taip nebeišeina“, – sakė A. Veryga.

Todėl, jo teigimu, Vyriausybė turėtų kuo skubiau galvoti, kaip grąžinti pasitikėjimą vakcinomis.

„Dar dabar yra laikas tą daryti, kol jų trūksta, nes kai jų bus daug ir reikės įtikinėti, bus sudėtinga“, – pabrėžė Seimo narys.

A. Veryga patikino, kad ir pats skiepytųsi „AstraZeneca“ vakcina.

„Aš nematau jokio ryšio su vakcina ir kraujo krešėjimo kažkokiais sutrikimais – mes daug visokių vakcinų gaunam. Tai, kad yra fiksuojamas kiekvienas įvykis, kuris įvyksta po vakcinacijos – mokslininkai turi labai gerą pasakymą: tai, kas vyksta greta to arba kartu su tuo, nereiškia, kad vyksta dėl to“, – pažymėjo buvęs ministras.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA