Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus atveria duris lankytojams | Kas vyksta Kaune

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus atveria duris lankytojams

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus / R. Tenio nuotr.

Laimės dieną, kovo 20-ąją, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus atveria duris lankytojams. Kauniečių ir miesto svečių laukia naujos ekspozicijos ir parodos, tačiau norint jas išvysti, teks susipažinti su išskirtinėmis muziejaus lankymo taisyklėmis.

Kas naujo muziejuose?

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje lankytojų nekantriai laukia naujoji ekspozicija „Lietuvos dailė 1900–1940”, kurioje žiba lietuvių dailės aukso fondas.

Parodoje – pirmųjų lietuvių dailės parodų dalyvių kūriniai, Kauno meno mokyklos kūrėjų ir mokytojų darbai, eksponatai su Art Deco stiliaus prieskoniu, dailininko Petro Rimšos dirbtuvė, Moterų dailininkių draugijos kūriniai bei 4 deš. maištingosios jaunosios kartos darbai. Atskira ekspozicijos erdvė yra skirta ir mūsų tautinės valiutos lito istorijai, rašoma Nacionalinio M. K. Čiurlionio muziejaus pranešime žiniasklaidai.

Naujoje parodoje „3 x 9 = XXVII: Knygos mėgėjų draugijai – 90“ parengtoje kartu su Kauno technologijos universitetu pasakojama apie šios draugijos pavadinimo kilmę, susikūrimo istoriją, jos narius bei veiklą.

Kauno paveikslų galerijoje lankytojai kviečiami apžiūrėti parodą „Drambliai ir chameleonai. Vaizduojamasis menas 1978–1985 m.“, kurią papildė skulptoriaus Rimanto Antano Šulskio kūrinys „Moteris / Sprigtas“.

Taip pat lankytojų laukia paroda „TARP DANGAUS IR JŪROS II. Kuršių nerija sovietmečio Lietuvos dailininkų kūriniuose“. Ekspozicijoje pristatomuose kūriniuose įamžinta nuostabi nerijos gamta, jos savita architektūra, taip pat joje gyvenę, dirbę bei poilsiavę žmonės.

Jie pasakoja istoriją, kaip iš nuniokotų pokarinių kaimelių, žvejų kolūkių gyvenviečių Neringa išaugo į pripažintą bei geidžiamą kurortą, garsų ne tik Lietuvoje.

Bendruomenių platforma „Mažosios istorijos“ pristato parodą „Didžioji pramonė: „Inkaras”, kurioje unikalūs kūriniai ir masinės gamybos produkcija, rikiuojasi fabriko konvejerio įkvėptoje parodos įrangoje. Alternatyvus pasakojimas apie mūsų istoriją ir tapatybę sukurtas drauge su buvusiais „Inkaro“ fabriko darbuotojais, menininkais, visuomenės aktyvistais. Ši paroda „Block“ žurnale yra paminėta tarp 2020 metų įdomiausių!

A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje dar nematyta 6-osios Vilniaus keramikos meno bienalės paroda „Naujas / Fresh”, kurioje dominuoja absoliuti keramikos technikų ir meninės stilistikos įvairovė.

O parodoje „Velnias iš gamtos“ pristatomi menininkės Serenos Pečiūnaitytės grafikos darbai, įkvėpti dailininko Antano Žmuidzinavičiaus surinktos velnių kolekcijos, paties velnio įvaizdžio lietuvių mitologijoje ir tautosakoje.

A. ir P. Galaunių namuose-muziejuje pristatoma nauja paroda „Atminties ženklai”, kurioje menininkai Rymantas Penkauskas ir Antanas Andziulis savo darbuose pateikia savitą žvilgsnį į memorialinių namų palikimą, detales, šiandien tampančias vis aktualesnėmis.

Muziejaus lankymo taisyklės

Nuo kovo 20 dienos ankytojai laukiami Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, Kauno paveikslų galerijoje, A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje, Istorinėje LR Prezidentūroje, A. ir P. Galaunių namuose-muziejuje, L. Truikio ir M. Rakauskaitės namuose-muziejuje (lankymas iš anksto susitarus telefonu 8 37 22 99 67).

Taip pat kovo 18–19 dienomis muziejus skelbia „Menininkų dienas“ Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, Kauno paveikslų galerijoje bei A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje ir lauksime visų šios srities atstovų, taip pat menotyrininkų bei šių specialybių studentų ir mokinių.

Su muziejaus lankymo taisyklėmis galima susipažinti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA