Advokatė paaiškino, ar dalinę nuosavybę valdyti gali vienas iš savininkų | Kas vyksta Kaune

Advokatė paaiškino, ar dalinę nuosavybę valdyti gali vienas iš savininkų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytoja, kuri siekė išsiaiškinti dėl bendraturčio teisės nutraukti bendrosios dalinės nuosavybės teise valdomo objekto panaudos sutartį.

„Kartu su buvusiu vyru turime vieno kambario butą, kuris mums priklauso dalinės nuosavybės teise, tačiau jame nei aš, nei vyras niekada negyvenome. Dar būdami santuokoje kartu su vyro mama sudarėme panaudos sutartį ir leidome jai apsigyventi mūsų bute. Ar galiu būdama šio buto bendrasavininkė vienašališkai nutraukti sudarytą panaudos sutartį?“

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė

Nuosavybės teisė yra suprantama kaip teisė savo nuožiūra, nepažeidžiant įstatymų ir kitų asmenų teisių ir interesų, valdyti, naudoti nuosavybės teisės objektą ir juo disponuoti (CK 4.37 straipsnio 1 dalis).

Nuosavybės teisė savo turiniu yra plačiausia daiktinė teisė, suteikianti savininkui ir tik jam galimybę, įgyvendinant visišką savininko viešpatavimą turto atžvilgiu, nustatyti jam priklausančio turto naudojimo būdą ir kryptį bei drausti arba leisti kitiems asmenims naudoti turtą.

Raimonda Lazauskienė/ „Advocatera“ nuotr.

Nuosavybės teisės įgyvendinimo ribos skiriasi priklausomai nuo to, ar daiktas priklauso vienam asmeniui ar keliems asmenims vienu metu, t. y. ar nuosavybė yra asmeninė ar bendroji.

Pamatinė nuostata, kuria grindžiami bendrosios dalinės nuosavybės teisiniai santykiai, yra ta, kad bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektas valdomas, juo naudojamasi ir disponuojama bendraturčių sutarimu (CK 4.75 straipsnio 1 dalis).

Kasacinis teismas CK 4.75 straipsnio nuostatą aiškina kaip bendraturčių pareigą, šiems įgyvendinant valdymo, naudojimo ir disponavimo teises, išnaudoti visas galimybes suderinti savo valią dėl bendro daikto likimo, nesiekti savo interesų apsaugos kito bendraturčio teisių suvaržymo sąskaita ir aktyviai ieškoti priimtiniausio visoms šalims sprendimo būdo.

Pagal CK 4.78 straipsnį kiekvienas bendraturtis turi teisę perleisti kitam asmeniui nuosavybėn, išnuomoti ar kitu būdu perduoti naudotis, įkeisti ar kitaip suvaržyti visą savo dalį ar dalies, turimos bendrosios dalinės nuosavybės teisę, dalį, išskyrus CK nustatytas išimtis.

Šiame straipsnyje nurodytos bendraturčio teisės yra neribotos ir jų įgyvendinimas niekaip nesuvaržytas tuo atveju, jeigu yra nustatyta naudojimosi bendrąja nuosavybe tvarka. Tačiau, nesant nustatytos naudojimosi bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektu tvarkos, kai bendraturčių sutarimu visas bendrosios nuosavybės objektas sutartimi perduotas naudotis kitam asmeniui, sutartis gali būti nutraukta taip pat tik bendraturčių sutarimu, o tokio sutarimo nepasiekus – teismo tvarka.

Jeigu norima nutraukti sutartį dėl vienam bendraturčiui tenkančios turto dalies panaudos, būtina prieš tai nustatyti naudojimosi šiuo turtu tvarką, nes tik nustačius tokią tvarką įmanoma įvardinti, dėl kurio konkretaus turto sutartis yra nutraukiama, o dėl kurio išlieka panaudos teisiniai santykiai.

Taigi, skaitytojos nurodytu atveju teisiškai reikšminga aplinkybė yra tai, ar nustatyta naudojimosi bendru turtu tvarka. Svarbu pažymėti, jog remiantis CK 6.642 straipsniu kiekviena daikto neatlygintino naudojimo sutarties šalis prieš nutraukiant sutartį vienašališkai turi prieš tris mėnesius, jeigu sutartis nenustato kitokio termino, įspėti apie ketinimą nutraukti sutartį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA