I. Šimonytė informavo, kokie karantino ribojimai bus panaikinti | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytė informavo, kokie karantino ribojimai bus panaikinti

BNS 2021/03/10 11:07
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Premjerė Ingrida Šimonytė pranešė, kad Vyriausybė trečiadienį leis atsidaryti didesnėms parduotuvėms, turinčioms atskirą įėjimą, kaip pasiūlė prie Ministrų kabineto veikianti Ekspertų taryba.

„Tikrai taip, šiandien bus priimti sprendimai, kurie buvo pristatyti pirmadienį ekspertų tarybos dėl prekybos institucijų“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės ekspertų taryba pasiūlė leisti atidaryti didesnes nei 300 kvadratinių metrų parduotuves, turinčias atskirus įėjimus, kartu nustatant reikalavimus riboti srautus, reguliariai testuoti darbuotojus.

Premjerė taip pat teigė, jog trečiadienį Ministrų kabinetas gali apsispręsti dėl leidimų savivaldybėms tam tikromis sąlygomis atverti pradines mokyklas, bus pakeitimų dėl kultūros įstaigų.

„Taip pat, kadangi nemažas būrys savivaldybių išreiškė norą įgyvendinti pilotinį testavimo kaupiniais metodą savo pradinio ugdymo institucijose, toms savivaldybėms taip pat ši teisė šiandien bus sutekta, taip pat bus pakeitimų dėl kultūros įstaigų“, – patvirtino I. Šimonytė.

Ekspertų taryba pasiūlė, kad didesnės parduotuvės su atskiru įėjimu galėtų atsiverti įleisdamos klientus tik su medicininėmis kaukėmis ar respiratoriais, jas turėtų dėvėti ir darbuotojai. Darbuotojai taip pat turėtų būti reguliariai tikrinami dėl COVID-19. Taip pat siūloma, kad į parduotuves vienu metu galėtų atvykti ne daugiau kaip du žmonės.

Judėjimo tarp savivaldybių bei galimo skirtingo karantino režimo savivaldybėse klausimus Ministrų kabinetas svarstys kitą savaitę, informavo premjerė.

„Buvo tokių planų, kad šiandien galbūt galėtume nustatyti lengvesnius apribojimus savivaldybėms, kuriose COVID-19 situacija geresnė nei kitose, kurios yra „geltonos“ ar „švelniai rausvos“, bet kadangi kaip tik šitą savaitę gausime sekoskaitos duomenis, mūsų ekspertai įvertins, kur ir kokiu mastu paplitę įvairūs viruso štamai“, – sakė premjerė.

„Tuomet kitą savaitę, pirmadienį, svarstysime, koks judėjimo apribojimo režimas būtų reikalingas, kai baigsis visuotinis apribojimas, t. y. kokiu principu ir ar reikia toliau riboti judėjimą iš ar į atskiras savivaldybes, ir taip pat kokios veiklos galėtų būti tose sėkmingesnėse savivaldybėse“, – kalbėjo premjerė.

Anot jos, daugiau veiklų atlaisvinti būtų galima savivaldybėse, kurios tiek testuoja didesnį skaičių gyventojų, tiek naujų atvejų skaičius yra nedidelis.

„Tos savivaldybės, kuriose ir testavimo rezultatai yra palankūs ir atvejų statistika, tikrai, manau, kad kitą savaitę veikiausiai galėsime svarstyti palaisvinimus ir veikloms, ir (judėjimui)“, – patvirtino Vyriausybės vadovė.

Antrojo karantino ribojimai šalyje įvesti nuo lapkričio, vėliau jie sugriežtinti.

Vasario pabaigoje Vyriausybė pratęsė karantiną iki kovo pabaigos, o judėjimo tarp savivaldybių kontrolę – iki kovo vidurio, išskyrus žiedines savivaldybės.

Kiek anksčiau vasarį su tam tikrais apribojimais leista dirbti kirpykloms, grožio salonams ir ne maisto prekių parduotuvėms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA