Siekiant užtikrinti visuomenės saugumą laikinai sustabdytas skiepijimas vienos serijos „AstraZeneca“ vakcina | Kas vyksta Kaune

Siekiant užtikrinti visuomenės saugumą laikinai sustabdytas skiepijimas vienos serijos „AstraZeneca“ vakcina

Asociatyvi / Kauno klinikų nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nuolat stebi vakcinacijos procesą ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, todėl gavusi signalų iš atsakingų institucijų į juos visada reaguoja. Šiandien Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, sulaukusi informacijos iš Austrijos kompetentingos institucijos, rekomendavo laikinai sustabdyti vakcinos „AstraZeneca“ serijos ABV5300 naudojimą.

Austrijos federalinė sveikatos priežiūros tarnyba (BASG) gavo du pranešimus, galimai susijusius su vakcinacija iš tos pačios „AstraZeneca“ vakcinos partijos. Šiuo metu atliekamas tyrimas, tiriant dvi įtariamas nepageidaujamas reakcijas Austrijoje – trombozę ir plaučių emboliją, rašoma SAM pranešime žiniasklaidai.

SAM ir tarptautiniai ekspertai pabrėžia, kad objektyvių priežasčių jaudintis ar nerimauti nėra. Remiantis klinikinių tyrimų duomenimis, tromboembolija nėra priskirta prie tipiškų „AstraZeneca“ vakcinos šalutinių poveikių.

Inicijuota tarptautinė šalutinio poveikio ataskaitų analizė taip pat nerodo anksčiau pasitaikius panašių atvejų. Siekiant užtikrinti visuomenės saugumą ir išsklaidyti abejones, siekiama patikrinti bet kokią prielaidą, susijusią su vakcinų saugumu.

Vasario 11 dieną į Lietuvą buvo pristatyta 9600 šios serijos vakcinų, šiuo metu nepanaudotų liko 1932. Serijos ABV5300 vakcinos buvo pristatytos į 17 Europos Sąjungos šalių. Šiuo metu šios serijos „AstraZeneca“ vakcinos vartojimą yra laikinai sustabdę Liuksemburgas, Estija, Graikija, Austrija ir Lietuva.

Svarbu pažymėti, kad vykstant vakcinacijai plačiu mastu ne tik mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje, Lietuva nuolat stebi ir analizuoja visą informaciją apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas po COVID-19 vakcinos ir imasi atitinkamų veiksmų.

Primename, kad sausio viduryje trumpam vakcinacijos procesas jau buvo sustabdytas dėl „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos naudojimo, kai SAM buvo informuota apie galimai pažeistą šalčio grandinę transportavimo metu.

Gavus oficialų patvirtinimą iš „Pfizer“ atstovybės Lietuvoje dėl galimo tolimesnio vakcinos naudojimo, vakcinacijos procesas atnaujintas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA