Valstybė nusileido verslo magnatui R. Stoniui: neteisėtai užimtas turtas jau priklauso verslininkui | Kas vyksta Kaune

Valstybė nusileido verslo magnatui R. Stoniui: neteisėtai užimtas turtas jau priklauso verslininkui

delfi.lt / Tomas Janonis 2021/03/08 10:46
DELFI nuotr. / "Kas vyksta Kaune" montažas

Lietuvoje vienas žinomiausių ir turtingiausių verslininkų Rimandas Stonys šiuo metu problemų turi ne tik su FNTT, kurios buvo sulaikytas dėl galimos PVM sukčiavimo schemos. Jo valdoma įmonė „Žiežmarių gėlės” iki šiol nėra įvykdžiusi Statybos inspekcijos reikalavimo nugriauti nelegaliai pastatytais pripažintus šiltnamius.

Sulaikė FNTT pareigūnai

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) antradienį, kaip skelbė žiniasklaida, sulaikė vieną turtingiausių Lietuvos verslininkų R. Stonį. Kauno apygardos prokuratūra atlieka didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl stambaus masto PVM sukčiavimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo veikiant organizuotoje grupėje.

Atlikus per 30 kratų sulaikyti 5 įtariamieji, tarp jų ir galimas organizatorius – 13 kartų teistas už panašius finansinius nusikaltimus, pranešė FNTT. BNS žiniomis, pagrindiniu nusikalstamos veiklos organizatoriumi teisėsauga laiko anksčiau trylika kartų už įvairius finansinius teistą Mindaugą Žalimą.

Trečiadienį Kauno prokuratūra spaudos konferencijoje nepatvirtino ir nepaneigė, ar R. Stoniui pareikšti įtarimai atliekame ikiteisminiame tyrime dėl galimo sukčiavimo stambiu mastu, nepatikslino, koks buvo R. Stonio vaidmuo. BNS žiniomis, vienintelis iš įtariamųjų, kurio suimti prokuratūra neprašo, yra energetikos srityje dirbantis verslininkas R. Stonys.

R. Stonys yra Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) savininkas, anksčiau jis kontroliavo bendrovę „Dujotekana“, kuri buvo viena didžiausių Rusijos koncerno „Gazprom“ dujų importuotojų Lietuvoje.

Užėmė valstybinę žemę

Tačiau tai šiuo metu nėra vienintelis Lietuvoje žinomo verslininko rūpestis. R. Stonys turi rimtų problemų dėl nelegalių statybų Kaišiadorių rajono Žiežmarių seniūnijoje esančiame Triliškių kaime.

Kaip šią savaitę „Delfi” informavo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovė Rasa Kėkštienė, privalomasis nurodymas įmonei nugriauti statinius buvo surašytas dar 2016 metais.

„Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos 2016-03-16, atlikusi patikrinimą, UAB „Žiežmarių gėlės“ surašė privalomuosius nurodymus pašalinti savavališkos statybos padarinius – 4 neteisėtus statinius (šiltnamius)”, – „Delfi” nurodė R. Kėkštienė.

Tačiau taip pat ji paaiškino, kad šie statiniai iki šiol stovi kaip stovėję: įmonė jų nėra nugriovusi. Vyksta teisminiai procesai ir įmonė vis bando pratęsti nugriovimo terminą, o jam pasibaigus prašo terminą pratęsti vėl.

„Delfi” jau anksčiau rašė, kad dalis nelegaliais VTPSI pripažintų statinių stovėjo valstybinėje žemėje ir patenka į kultūros paveldo teritoriją. Taigi įmonė „Žiežmarių gėlės” jau eilę metų valstybinėje žemėje plėtojo savo verslą, tačiau valstybė už žemės naudojimą negavo nė cento. Jei kitos įmonės ar privatūs asmenys, norėdami naudotis valstybine žeme, ją turi nusipirkti arba išsinuomoti, ši įmonė žeme naudojosi visiškai nemokamai.

„Žiežmarių gėlės“ / DELFI nuotr.

Sulaukė palankaus NŽT sprendimo

Tačiau šiandien situacija jau pasikeitusi. Valstybei taip ir nepavyko atgauti įmonės užimtos valstybinės žemės. Nacionalinės žemės tarnybos atstovė Aušrinė Lisauskienė „Delfi” teigė, kad pareigūnai užimtos valstybinės žemės faktą nustatė 2016 metais, tačiau iš pradžių nelegaliai užimta žemė galiausiai buvo parduota įmonei „Žiežmarių gėlės“.

„Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Kaišiadorių skyrius, drauge su VTPSI atstovais 2016-03-10 atliko valstybinio žemės ploto, esančio Triliškių k., Žiežmarių apyl. sen., Kaišiadorių r. sav. tarp kelių žemės sklypų, žemės naudojimo patikrinimą. Patikrinimo metu buvo surašytas žemės naudojimo patikrinimo aktas. Patikrinimo metu nustatyta, kad valstybinis žemės plotas apie 0,0480 ha yra užstatytas UAB „Žiežmarių gėlės“ šiltnamiais, užimta valstybinė žemė”, – teigiama A. Lisauskienės atsakyme.

Taip pat ji pridėjo, kad įmonės atstovui tais pačiais metais buvo paskirta bauda ir jis ją sumokėjo.

„2016-03-21 UAB „Žiežmarių gėlės“ įgaliotam asmeniui buvo surašytas Administracinių teisių pažeidimo protokolas bei paskirta piniginė bauda, kurią UAB „Žiežmarių gėlės“ įgaliotas asmuo sumokėjo”, – nurodė A. Lisauskienė.

„Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Kaišiadorių skyrius, drauge su VTPSI atstovais 2016-03-10 atliko valstybinio žemės ploto, esančio Triliškių k., Žiežmarių apyl. sen., Kaišiadorių r. sav. tarp kelių žemės sklypų, žemės naudojimo patikrinimą. Patikrinimo metu buvo surašytas žemės naudojimo patikrinimo aktas. Patikrinimo metu nustatyta, kad valstybinis žemės plotas apie 0,0480 ha yra užstatytas UAB „Žiežmarių gėlės“ šiltnamiais, užimta valstybinė žemė”, – teigiama A. Lisauskienės atsakyme.

Taip pat ji pridėjo, kad įmonės atstovui tais pačiais metais buvo paskirta bauda ir jis ją sumokėjo.

„2016-03-21 UAB „Žiežmarių gėlės“ įgaliotam asmeniui buvo surašytas Administracinių teisių pažeidimo protokolas bei paskirta piniginė bauda, kurią UAB „Žiežmarių gėlės“ įgaliotas asmuo sumokėjo”, – nurodė A. Lisauskienė.

Pati NŽT yra išaiškinusi, kad valstybinės žemės sklypas nėra laikomas įsiterpusiu ir negali būti parduodamas be aukciono, jeigu jis ribojasi su laisvos valstybinės žemės plotu.

„Įsiterpusiu nelaikomas žemės sklypas, kuris ribojasi su laisvos valstybinės žemės plotu, nesuformuotu kaip atskiras žemės sklypas, išskyrus atvejus, kai tarp privačių žemės sklypų ar (ir) išnuomotų valstybinės žemės sklypų, taip pat privačių arba išnuomotų valstybinės žemės sklypų ir kelių (gatvių) ar miškų sklypų (plotų) įsiterpusį žemės sklypą sudaro siaura juosta, šlaitai ar grioviai”, – teigiama dar 2017 metų viešai prieinamame NŽT išaiškinime.

Tame pačiame NŽT rašte teigiama, kad „įsiterpę valstybinės žemės plotai sujungiami su besiribojančiu žemės sklypu rengiant žemės sklypų formavimo ir pertvarkymo projektą, tačiau tik tuo atveju, jeigu laisvoje valstybinėje žemėje negalima suformuoti racionalaus dydžio ir ribų žemės sklypo”. Vis dėlto pažvelgus į Regia.lt žemėlapį, kyla klausimų, ar tikrai nebuvo galima suformuoti atskiro sklypo ir parduoti jį aukciono būdu, nes sklypas tikrai nėra mažas.

Rimandas Stonys / DELFI nuotr.

Įmonė priklauso R. Stoniui

Registrų centro juridinių asmenų registro išraše nurodoma, kad įmonę „Žiežmarių gėlės” nuo 2010 metų valdo kita įmonė – UAB „Etelipsus”. Abi šios įmonės yra įsikūrusios Kaišiadorių rajono Triliškių kaimo Triliškių gatvėje.

Įmonei „Žiežmarių gėlės” ir ją valdančiai UAB „Etelipsus” nuo nuo 2019 metų vadovauja Violeta Junevičienė.

Įmonės „Etelipsus” akcininkas nuo 2008 metų yra R. Stonys. Ši įmonė paskutinį kartą savo finansinę ataskaitą Registrų centrui yra pateikusi už 2018 metus. Ataskaitinio laikotarpio grynasis pelnas nurodomas 35895 Eur. 2017 metų nurodytas pelnas yra mažesnis – 21757 Eur. Be to, prie finansinės ataskaitos nurodyta tokia pastaba: „Privaloma auditoriaus išvada nepateikta”.

O štai „Žiežmarių gėlės” naujausių finansinių ataskaitų Registrui centrui nėra pateikusi. Paskutinė pateikta už 2017 metus. Joje nurodyta, kad įmonė dirbo nuostolingai. Jos nuostolis per metus siekė 730267 Eur. 2016 metai, kaip nurodo pati įmonė, jai taip pat buvo nuostolingi. Pasiektas 578783 Eur nuostolis. Viešai prieinamais duomenimis, įmonėje dirba 25 darbuotojai. Šių metų sausio mėnesio duomenimis, įmonės vidutinis atlyginimas yra 610,20 Eur.

Ginčas persikėlė į teismą

Dar 2017 metų pradžioje Statybos inspekcija „Delfi” patvirtino, kad Kaišiadorių rajone užfiksuotas nelegalių statybų atvejis.

„VTPSI Kauno skyriaus pareigūnams atlikus UAB „Žiežmarių gėlės“ statinių Triliškių kaime, Žiežmarių sen., statybos teisėtumo patikrinimą, nustatyta, kad keturi negyvenamosios paskirties pastatai (šiltnamiai) pastatyti be privalomų statybą leidžiančių dokumentų, vieno iš jų dalis patenka į kultūros paveldo saugomą teritoriją“, – „Delfi” yra komentavusi VTPSI atstovė Vida Aliukonienė.

Pasak jos, VTPSI kvietimu patikrinime dalyvavę Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) specialistai atliko faktinio žemės naudojimo patikrą ir nustatė, kad kai kurie gėlininkystės bendrovei priklausantys pastatai yra pastatyti valstybinėje žemėje.

Nustačius pažeidimus bendrovei buvo pateikti privalomieji nurodymai per 6 mėn. pašalinti savavališkos statybos padarinius – nugriauti savavališkai pastatytus statinius ir sutvarkyti statybvietę. Šis terminas vėliau buvo pratęstas dar dviems mėnesiams.

Vis dėlto praėjus daugiau nei pusei metų privalomasis VTPSI nurodymas nebuvo įvykdytas ir nelegalūs šiltnamiai nebuvo pašalinti.

„Buvo atliktas patikrinimas, privalomasis nurodymas neįvykdytas. VTPSI Kauno skyrius rengia kreipimąsi į teismą“, – „Delfi” 2017 metais komentavo V. Aliukonienė.

Tačiau statytojai pirmi kreipėsi į teismą. Tuo metu įmonei vadovavęs vietos politikas, socialdemokratas Marius Muižinikas nenorėjo sutikti, kad statiniai yra nelegalūs. Jo vadovaujama įmonė laikėsi pozicijos, kad Statybos inspekcija neteisingai įvertino situaciją ir kreipėsi į teismą išaiškinimo, ar šiltnamiams apskritai reikia leidimo.

Komentuodamas situaciją apie šiltnamius, kurie yra valstybinėje žemėje, M. Muižinikas tuomet teigė, kad tikisi valstybinę žemę išsipirkti: „Valstybinė žemė – tai ruožas, kuris buvo paliktas keliui įrengti tarp kelių sklypų, nes jie priklausė skirtingiems šeimininkams. Todėl ir buvo paliktas ruožas pievoje, kad sklypų savininkai galėtų privažiuoti. Tačiau šiuos sklypus prieš keletą metų įsigijo „Žiežmarių gėlės“, todėl nebeliko poreikio daryti privažiavimo prie kiekvieno sklypo.”

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija prie AM / DELFI nuotr.

Statiniai dar nenugriauti

VTPSI atstovė V. Aliukonienė 2017 metais „Delfi” teigė, kad VTPSI gavo statytojų kreipimąsi į teismą: „Kauno apygardos administraciniam teismui yra pateiktas UAB „Žiežmarių gėlės“ prašymas dėl privalomųjų nurodymų pašalinti savavališkos statybos padarinius įvykdymo termino pratęsimo.”

Nors jau praėjo maždaug 5 metai nuo nelegalių statinių užfiksavimo, jie toliau stovi kaip stovėję. Šiandien dėl jų likimo aiškumo daugiau nėra. Tačiau reikia pabrėžti, kad nors įmonei ir pavyko nusipirkti valstybinę žemę, kurioje buvo pastatyta dalis šiltnamių, tai nereiškia, kad jie tapo legalūs. Kaip informavo Statybos inspekcija, statiniai pastatyti neturint statybos leidimo.

VTSI atstovė R. Kėkštienė „Delfi” teigė, kad įmonė vis prašo pratęsti terminus nugriauti šiltnamius.

„Pažymėtina, kad Kauno apygardos administracinis teismas 2017-05-24 sprendimu administracinėje byloje pratęsė privalomųjų nurodymų įvykdymo terminą iki 2017-12-16. To paties teismo 2018-04-12 sprendimu administracinėje byloje terminas įvykdyti privalomuosius nurodymus dar kartą buvo pratęstas iki 2019-12-01.

UAB „Žiežmarių gėlės“ 2019-12-20 su prašymu vėl kreipėsi į Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmus dėl privalomųjų nurodymų įvykdymo termino pratęsimo iki 2020-09-30, tačiau teismas 2020-07-02 sprendimu administracinėje byloje šio prašymo netenkino ir termino privalomiesiems nurodymams įvykdyti nepratęsė. Šiuo metu dėl šio teismo sprendimo Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme nagrinėjama administracinė byla. Statybos inspekcija informuoja, kad statiniai (4 šiltnamiai) nėra nei įteisinti, nei nugriauti”, – „Delfi” nurodė R. Kėkštienė.

Į įmonę „Žiežmarių gėlės” taip pat buvo kreiptasi. Į elektroniniu paštu pateiktus klausimus įmonė neatsakė, o paskambinus telefonu įmonės atstovė teigė, kad yra užimta ir negali kalbėti. Vėliau į skambučius ji neatsakė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA