Metų tolerancijos žmogus – žurnalistas ir apžvalgininkas P. Gritėnas | Kas vyksta Kaune

Metų tolerancijos žmogus – žurnalistas ir apžvalgininkas P. Gritėnas Leonido Donskio premija atiteko džiazmenui V. Tarasovui

DELFI nuotr.

Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ valdybos sprendimu 2020 metų Tolerancijos žmogumi išrinktas žurnalistas Paulius Gritėnas. Tuo metu Leonido Donskio premija šiemet skirta džiazo muzikantui Vladimirui Tarasovui.

Kaip teigiama Sugiharos namų pranešime, gerai viešojoje erdvėje matomas P. Gritėnas išsiskiria subalansuota ir argumentuota savo pozicija, dialogiškumu. Aiškiai įvardindamas savas vertybes ir jas gindamas P. Gritėnas nepuola ir nemenkina savo oponentų. Jo publikacijos pavasario karantino metu skatino nepasiduoti masinei psichozei ir sąmokslo teorijoms, o dar svarbiau, ragino prisiimti asmeninę atsakomybę ir skleisti konstruktyvią poziciją taip primenant bendrojo gėrio sampratą ir pilietinio solidarumo svarbą.

Be P. Gritėno fondo valdyba taip pat svarstė režisierių Manto Jančiausko ir Oskaro Koršunovo kandidatūras, taip pat kunigo Algirdo Toliato, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti, Švietimo programų koordinatorės, sekretoriato vadovo pavaduotojos Ingridos Vilkienės, teisininko Justino Žilinsko, istoriko Valdemaro Klumbio, Vilniaus Viešosios žydų bibliotekos direktoriaus Žilvino Bieliausko, pilietinės iniciatyvos „Vardai“ kandidatūras.

Dalis kandidatų buvo pasiūlyti visuomeninių, nevyriausybinių organizacijų, taip pat anksčiau fondo nominuotų kandidatų ir laureatų.

Kasmetinė Tolerancijos žmogaus nominacija skiriama asmeniui savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Leonido Donskio premija teikiama už ilgametes pastangas stiprinti pilietinį sąmoningumą, pakantą ir toleranciją, taip pat už žmogaus teisių gynimą, dialogo mezgimą ir palaikymą tarp skirtingai mąstančių, už pamokas ir pastangas kalbėti be pykčio ir šališkumo, už kitokios nuomonės išklausymą ir jos gerbimą, už nuolatinį priminimą, jog lavinimasis ir apšvieta yra nuolat mus lydintys reiškiniai, stiprinantys abipusį supratimą ir empatiją.

Šiemet Leonido Donskio premija paskirta džiazo muzikantui, kompozitoriui ir režisieriui V. Tarasovui, įvertinat jo kultūrinę–disidentinę veiklą, nekonformistinius džiazo projektus, pilietinės alternatyvos kūrimą tarybinei santvarkai, vertingos asmeninės meno kolekcijos dovanojimą Lietuvos valstybei.

V. Tarasovas / DELFI nuotr.

Tradiciškai 2020 metų Tolerancijos žmogus P. Gritėnas bus apdovanotas a. a. skulptoriaus Edmundo Frėjaus sukurtu atminimo medaliu ir diplomu, Leonido Donskio premijos laureatui V. Tarasovui bus įteiktas diplomas ir 1000 eurų premija.

Metų Tolerancijos žmogaus nominacija yra kasmetinė. Pirmąjį (2001) metų Tolerancijos žmogaus apdovanojimą 2002 metų sausio mėnesį gavo Tomas Šernas.

Vėliau metų Tolerancijos žmogaus titulas atiteko teatrologei, profesorei Irenai Veisaitei (2002), žurnalistui Algimantui Čekuoliui (2003), režisieriui Sauliui Beržiniui (2004), pranciškonų vienuoliui, kunigui Arūnui Peškaičiui (2005), psichologui Robertui Povilaičiui (2006), atlikėjai Jurgai Šeduikytei (2007), žurnalistui Mykolui Drungai (2008), poetui Tomui Venclovai (2009), filosofui Andriui Navickui (2010), rašytojams Daivai Čepauskaitei (2011) ir Sigitui Parulskiui (2012), muzikantui Andriui Mamontovui (2013), žurnalistui Donatui Pusliui (2014), verslininkui Valdui Balčiūnui (2015), rašytojams Vandai Junkaitei (2016) ir Mariui Ivaškevičiui (2017).

Teatro režisierius Gintaras Varnas tapo 2018 metų Tolerancijos žmogumi, o žurnalistas ir visuomenininkas Eugenijus Bunka – 2019 metų Tolerancijos žmogumi.

Tarp metų Tolerancijos žmogaus titulo nominantų buvo daugelis visuomenėje žinomų žmonių, aktyviai reiškiančių savo vertybinę ir pilietinę poziciją: rašytoja Jurga Ivanauskaitė, žurnalistai Romas Sakadolskis ir Domas Burkauskas, dvasininkai Julius Sasnauskas ir Mindaugas Sabutis, smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekkeris, politikos apžvalgininkas ir komentatorius Kęstutis Girnius, poetas ir eseistas Sergejus Kanovičius ir kt.

Tuo tarpu pirmoji Leonido Donskio premija 2018 m. buvo skirta istorikui, profesoriui Sauliui Sužiedėliui, antroji atiteko scenaristui, radijo žurnalistui Pranui Morkui. 2020 metų Leonido Donskio premija skirta kino kritikui Linui Vildžiūnui.

Fondo valdybos diskusijose ir akiratyje pasirodydavo tie patys asmenys, nuolat ir sistemingai dirbantys tolerancijos ir susikalbėjimo, dialogo ir atvirumo terpėje, taip buvo sukurtas diplomas, įverinantis ilgalaikę laureato veiklą. Tokiais diplomais buvo apdovanoti pedagogas Vytautas Toleikis, žurnalistas Rimvydas Valatka, disidentas Antanas Terleckas. Šie apdovanojimai po netikėtos L. Donskio mirties laikytini L. Donskio vardo premijos pirmtakais.

Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ tikslas – ne tik saugoti garsių Japonijos diplomato Čijunės Sugiharos ir Nyderlandų garbės konsulo Jano Zwartendijko atminimą, bet ir skleisti pilietinės visuomenės bei tolerancijos idėjas. Fondas ketina ir toliau skatinti laisvų piliečių visuomeninį ryžtą nesitaikstyti su reiškiniais, kurie kelia grėsmę visuomenės atvirumo ir liberaliosios demokratijos ateičiai.

Fondas dalyvauja Lietuvos ir tarptautiniuose projektuose, prisideda prie Holokausto švietimo Lietuvoje projektų, jaunosios kartos auklėjimo ir edukacijos, tolerancijos idėjų skleidimo. Besiplečianti muziejaus ekspozicija vilioja vis daugiau Lietuvos ir užsienio turistų, fondo dėka stiprėja kultūrinis ir intelektualinis bendradarbiavimas su Japonija, Nyderlandais, JAV, Izraeliu, Lenkija bei kitomis šalimis.

Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ valdybos pirmininkas – Ramūnas Garbaravičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA