FNTT tyrimo objektas – Kauno termofikacinė elektrinė: R. Stonio sulaikymas vadinamas nesusipratimu | Kas vyksta Kaune

FNTT tyrimo objektas – Kauno termofikacinė elektrinė: R. Stonio sulaikymas vadinamas nesusipratimu

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2021/03/04 12:32

Finansiniais nusikaltimais įtariamo, dvi naktis areštinėje praleidusio vieno turtingiausių šalies verslininkų Rimando Stonio advokatas Darius Raulušaitis sako, jog tyrimo medžiagoje kalbama apie jo kliento valdomos Kauno termofikacinės elektrinės (KTE) veiklą – dyzelinio kuro ir aliejaus pirkimus ir pardavimus. Pasak advokato, paties R. Stonio vaidmuo nėra iki galo aiškus, jis viso labo yra akcininkas, bet ne tiesioginis elektrinės vadovas.

R. Stonio sulaikymą vadina nesusipratimu

Apie demaskuotą mokesčių vengimo schemą prakalbę, penkis asmenis, tarp kurių ir žinomas šalies verslininkas R. Stonys sulaikę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai ir prokurorai su visuomene nėra linkę dalintis išsamesne informacija.

Trečiadienį surengtos spaudos konferencijos metu Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius sakė, kad visi penki įtariamieji organizuotoje grupėje buvo pasiskirstę vaidmenimis ir kartu siekė išvengti mokesčių. Jiems pareikšti įtarimai stambaus masto PVM sukčiavimu ir apgaulingo apskaitos tvarkymu.

D. Valkavičius nepatikslino, ar tyrime figūruoja ir Kauno termofikacinė elektrinė (KTE), kurios akcijas valdo vienas turtingiausių šalies verslininkų R. Stonys.

Sulaikyto ir dvi naktis areštinėje praleidusio R. Stonio advokatas D. Raulušaitis teigia priešingai. Susipažinęs su tyrimo medžiaga teisininkas portalui „Delfi“ sakė, kad tyrimo objektas yra R. Stoniui priklausanti KTE.

„Mano galva, tai didelis nesusipratimas. Visų pirma, R. Stonys yra KTE akcininkas, jis įmonės nevaldo, tai daro, ją administruoja įmonės vadovas.

Net jei ir buvo teisėtumo pažeidimų įsigyjant dyzelinį kurą, aliejų, už tai turėtų būti atsakingi vadovai, bet ne akcininkas“, – sakė R. Stoniui atstovaujantis advokatas D. Raulušaitis.

Darius Raulušaitis / teismai.lt nuotr.

Veikė fiktyvių įmonių tinklas

FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Rolandas Urbonas minėjo, kad sulaikytieji buvo sukūrę nusikalstamos veiklos mechanizmą, kai atskirai prekiaujant aliejumi ir dyzelinu vengta mokėti pridėtinės vertės ir akcizo mokesčius.

„Prekiaujant dyzelinu susidaro mokėtinas PVM ir akcizai, kad šito išvengtų, jie sukūrė aliejaus prekybos schemą tarp fiktyvių įmonių, valdomų savo organizuotos grupės narių. Tas aliejus būdavo parduodamas į užsienį, po to tas pats aliejus atgal perkamas per fiktyvias įmones, tai mokėtinas PVM perkeliamas fiktyvioms įmonėms, o pagrindinė įmonė, kuri parduoda į užsienį, gauna PVM permoką ir šitą mokestį panaudoja padengti iš dyzelio prekybos susidariusį mokestį“, – kalbėjo R. Urbonas.

Pareigūnas patikslino, kad per labai nedidelį laikotarpį – rudens ir žiemos mėnesius, susidarė daugiau kaip milijono eurų mokesčių suma.

Pagrindiniu nusikalstamos veiklos organizatoriumi teisėsauga laiko anksčiau trylika kartų už įvairius finansinius teistą Mindaugą Žalimą. FNTT teigimu, įtariamas sukčiavimo schemos organizatorius dėl panašių nusikaltimų teisėsaugai yra žinomas nuo 1994 metų. Anksčiau jis ne kartą teistas už stambaus masto sukčiavimą pridėtinės vertės mokesčiu prekiaujant degalais, metalu, mediena, statybinėmis medžiagomis ir dėl to ne vienus metus praleidęs įkalinimo įstaigose.

Elektrinė prekiavo degalais ir aliejumi

Advokatas D. Raulušaitis sakė analizavęs jo klientui R. Stoniui įteiktą pranešimą apie įtarimus, kitą FNTT tyrėjų pateiktą medžiagą, tačiau joje neradęs nieko įtartino. Jis patikslino, kad R. Stonio valdoma KTE prekiauja ir degalais, turi akcizinį kuro sandėlį, sumokėti užstatai.

„Tai yra elementarūs, normalūs tiek kuro, tiek vėliau ir techninio aliejaus įsigijimo sandoriai. Po dviejų dienų tyrimo ir aiškinimosi su tyrėjais, kur jie mato problemas imame suvokti, kad tos problemos gal ir yra iki kuro pardavimo elektrinei arba po to. Tačiau nėra jokių duomenų, kad R. Stonys, nors nesu tikras dėl kitų KTE darbuotojų, žinojo, kad su kuru ir aliejumi yra kažkas negerai. Tokių duomenų nėra.

Vertindamas šią situaciją manau, kad elektrine, jos darbuotojais galbūt buvo tiesiog pasinaudota. Įtraukti, patiems to nesuprantant į kažkokią schemą“, – svarstė advokatas.

Pasak D. Raulušaičio, jo kliento R. Stonio valdoma KTE kurą pirko visiškai negaliai – iš registruotų, veikiančių, mokesčių mokančių bendrovių.

„Nesuprantu, ką dar turėtų padaryti bet kokią prekę perkantis žmogus, kad įsitikinti pardavėjo sąžiningumu. Nebuvo taip, kad pirko kažkur tarpuvartėje, ar atsiskaitė grynaisiais. Čia išrašytos sąskaitos, apmokėta bankiniais pavedimais“, – tikino advokatas D. Raulušaitis.

Rimandas Stonys / DELFI nuotr.

Parduotą aliejų vėl pirkdavo ?

Ilgą laiką generalinėje prokuratūroje prokuroru dirbęs ir sudėtingas mokestinio sukčiavimo bylas nagrinėjęs D. Raulušaitis negailėjo kritikos tyrimą atliekantiems FNTT tyrėjams, spėjo, kad šie galbūt ne iki galo suvokia, kokiu būdu bandyta išvengti PVM mokėjimo.

Jis spėjo, kad tyrimo metu surinkta tam tikrų įkalčių, nes kitu atveju nebūtų kreipiamasi į teismą prašant suimti keturis įtariamuosius.

„Jeigu po šių pardavimų kažkas ir buvo, tačiau kuo čia dėta elektrinė ir jos akcininkas R. Stonys? Lyg tai po to, kai elektrinės pardavė aliejų jo pirkėjas vėl tą aliejų kažkokiu būdu parvežė atgal ir jį kitu ratu jį elektrinei pardavė. Tai ir aiškinkitės, kokius pažeidimus padarė aliejus pirkėjas, prie ko čia dėta elektrinė?“, – svarstė advokatas.

D. Raulušaitis sakė negalintis spėlioti, ar tyrimo metu FNTT pareigūnai nėra užfiksavę operatyvinių duomenų, pavyzdžiui telefoninių pokalbių.

„Gal, tačiau klausimas, kaip juos interpretuoti“, – svarstė advokatas.

R. Stonys yra Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) savininkas, anksčiau jis kontroliavo bendrovę „Dujotekana“, ji buvo viena didžiausių Rusijos koncerno „Gazprom“ dujų importuotojų Lietuvoje.

Žurnalo TOP duomenimis, R. Stonio turto vertė 2019 metais siekė 70 mln. eurų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA