„Big Green Egg“ griliaus įvairiapusiškumas | Kas vyksta Kaune

„Big Green Egg“ griliaus įvairiapusiškumas

„Kamado“ kepsninę „Big Green“ įsigijote turbūt ne be priežasties. Žmonės „Kamado“ grilius ir ypač legendinę „Big Green Egg“, tinkančią tiek vasarai, tiek žiemai, išsirenka norėdami gaminti lauke. Jiems taip pat patinka išskirtinis dūminis skonis ir kvapas, kurį patiekalams suteikia šios keraminės kepsninės. Tačiau ar visi grilio gerbėjai pasinaudoja tuo „Kamado“ kepsninių įvairiapusiškumu, kuriuo jos garsėja? Jūsų dėmesiui – skirtingi maisto gaminimo būdai, kuriuos pritaikysite savo „Big Green Egg“ keraminėje lauko kepsninėje ir taip atskleiskite beribes jos galimybes.

Kepimas ant grotelių

Kepimas ant grotelių arba kitaip – BBQ – yra vienas seniausių ir nesudėtingiausių būdų paruošti maistą, o su kepsnine „Big Green Egg“ pasieksite puikių rezultatų, nes ji tam idealiai tinkama. Kepant at grotelių produktai yra trumpai kepami gana aukštoje temperatūroje. Šiuo atveju, kol naudojatės griliumi geriau niekur nesitraukite, nes labai svarbu laiku apversti produktus. Pirmiausia, taip išvengsite perkepimo, tačiau kartu nuo puikiai kaitrą spinduliuojančių ketaus grotelių sukursite paviršiuje įsirėžiantį dailų grotelių raštą.

Grotelių temperatūra lauko kepsninės viduje turėtų būti gana aukšta ir siekti 180–250 °C., o „Big Green Egg“ įkaitus, produktus reikia dėti virš karštų anglių, tiesiai ant grotelių. Šis gaminamo būdas vadinamas kepimu tiesioginėje kaitroje. Tiksli kepimo temperatūra priklausys nuo naudojamų produktų ir norimo rezultato, štai tarkime žuvies filė reikės kepti žemesnėje temperatūroje, o norint paruošti tobulą jautienos kepsnio BBQ prireiks gerokai aukštesnės.

Lėtai ir ilgai

Pasirinkus „lėtai ir ilgai” gaminimo būdą, maistas ilgą laiką kepamas gana žemoje temperatūroje, t. y. 70–120 °C, o „Big Green Egg“ grilis puikiai tam tiks. Vienas iš privalumų yra tai, kad gaminant žemoje temperatūroje kepsninė sunaudosite nedaug anglių – vienos pakrovos užteks net ir ilgai gaminimo sesijai tiek vasarą, tiek žiemą.

Šis gaminimo būdas geriausiai tinka dideliems mėsos gabalams, kepant visą žuvį arba paukštį. Žemoje temperatūroje mėsa iš lėto kepa to, kol tampa itin minkšta, sultinga ir tirpstanti burnoje. Prie nuostabiai gardaus rezultato prisideda ir tai, kad keramika kepsninės viduje padeda išsaugoti drėgmę.

„Kamado“ kepsninė „Big Green“ / Organizatorių nuotr.

Gaminimas žemoje temperatūroje – tai gaminimas netiesioginėje kaitroje, todėl tam reikalingas barjeras, kuris apsaugos maistą nuo tiesioginės ugnies, toks kaip convEGGtor laikiklis arba kitokia plokštė. Gaminant žemoje temperatūroje maisto nereikia vartyti – jam iškepti padeda oro cirkuliacija kepsninėje ir nuo keramikos kylanti kaitra.

Taigi, kai nenorite nuolatos sukiotis apie kepsninę, nustatę pastovią temperatūrą galite užsiimti, kuo tik norite. Užsimanėte plėšytos kiaulienos patiekalo, puikiai tinkančio tiek vasarai, tiek žiemai? Prieš eidami miegoti, nakčiai įdėkite mėsą į įkaitintą „Big Green Egg“ ir iš ryto jūsų lauks gardi ir sultinga iškepusi mėsa. Galiausiai, kai gaminate maistą žemoje temperatūroje, nereikia akylai sekti laiko, nes papildomos 15-30 minučių nieko nepakeis.

Rūkinimas

Rūkinimas mūsų protėvių buvo išrastas siekiant kuo ilgiau išsaugoti gendančius produktus, pvz., mėsą. Žinoma, šiandien, kai turime šaldymo technologijas, šios būtinybės nebėra. Visgi, dėl maisto produktams suteikiamo ypatingo skonio ir kvapo, rūkinimas nepraranda populiarumo net ir 21 amžiuje.

Rūkinti trumpai ar ilgai?

„Big Green Egg“ „Kamado“ lauko kepsninėje maistą rūkinti galite keliais būdais, priklausomai nuo to, ar planuojate tai daryti ilgai ar trumpai. Jei ketinate rūkinti trumpai, ant žioruojančių anglių dėkite medienos skiedras, o jei ilgiau – stambesnius medžio gabalėlius, pvz., kaladėles. Bet kuriuo atveju į grilių dėkite convEGGtor ir palaikykite žemą 65–90 °C temperatūrą – taip produktai iš lėto įsigers nuostabaus dūmų aromato.

Rūkinti galima ir naudojant medžio lentą, kurią galite išmirkyti vandenyje. Tuomet lentą su produktais dėkite ant grotelių (convEGGtor naudoti nebūtina, nebent norite apsaugoti lentą nuo apdegimo). Nuo įkaitusių anglių lenta pradės rūkti, o dūmai įsigers į maistą. Rūkinimui su lenta temperatūra „Big Green Egg“ lauko kepsninės viduje turėtų siekti 175–225 °C.

Troškinimo „Kamado“ kepsninėje privalumai

Naudojant ketaus puodą ir pasitelkus nedidelę kaitrą galite išsitroškinti puikų patiekalų. Jei „Big Green Egg“ grilyje planuojate pasigaminti troškinį, pirmiausia produktus apkepinkite kepsninę įkaitinę iki 200 °C.

Tuomet į kepsninę įdėkite convEGGtor, į puodą supilkite skystį (pvz. sultinį) ir grąžinkite į „Big Green Egg“. Temperatūra kepsninėje geroka nukris – to ir siekiame. Privėrus kepsninės traukos angas kepsninėje joje įsivyraus troškinti tinkama daugmaž 100 °C temperatūra.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA