Prie naujojo Kauno vakcinavimo centro nutįso neregėta gyventojų eilė | Kas vyksta Kaune

Prie naujojo Kauno vakcinavimo centro nutįso neregėta gyventojų eilė

Antradienio popietę „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai dalijasi vaizdais iš neseniai atidaryto vakcinavimo centro Kauno ledo rūmuose – automobilių stovėjimo aikštelėje nusidriekė nemaža senjorų eilė. Kauniečių manymu, būriavimasis ir atstumų nesilaikymas čia sudaro koronaviruso plitimo grėsmę, tuo metu Kauno miesto poliklinikos atstovai ragina gyventojus atvykti tiksliai nurodytu laiku.

Gyvoje eilėje – bent 50 kauniečių

„Naujieji ledo rūmai, vakcinacijos punkte vykdomas senjorų skiepijimas vyksta „sklandžiai“, niekas nesibūriuoja, laikosi atstumų, viskas suorganizuota tobulai“, – ironizavo apie 15 val. nemažą eilę įamžinęs skaitytojas.

Vyras sakė nežinantis, kodėl daug žmonių priversti stovėti eilėje – teigė dirbantis taksi ir atvežęs vakcinuotis keleivius, o šie nurodė, kad yra paskirtas skiepijimo laikas.

„Būtų galima spėti, kad žmonės tiesiog eina bet kada. Kaip ir Jonavos gatvėje testavimas vyksta. Paskiria laiką, bet visi važiuoja puse valandos anksčiau ir sudaro eiles – manau, čia tas pats“, – svarstė skaitytojas.

Kiti portalo šaltiniai nurodė, kad antradienio popietę skiepo lauke laukė maždaug 50 žmonių, šį vaizdą kai kurie vaizdžiai net vadino kosmosu, o viena skaitytoja tamsokai juokavo, jog stovėdamas eilėje skiepui, koroną gauni dovanu.

Skatina atvykti paskirtu laiku

Vakcinaciją šiuo metu organizuojančios Kauno miesto poliklinikos vadovas Paulius Kibiša „Kas vyksta Kaune“ informavo, kad itin padaugėję žmonių punkte buvo tarp 11 ir 13 val. Pašnekovo manymu, giminaičiai atvežė senolius ne jiems skirtu laiku – kad žmonės nešaltų lauke, pirmoje dienos pusėje darbuotojai juos esą suleido vidun.

„Pagrindinė problema – atvykimas skiepytis ne paskirtu laiku. Dažnai jaučiame, kad gyventojai nelabai kreipia dėmesio į nurodytą laiką. Raginame atvykti vakcinuotis tiksliai paskirtą valandą, o jeigu tuomet atvažiuoti neįmanoma – informuoti žinutėje nurodytu numeriu mūsų darbuotojus. Tai palengvintų ir mūsų darbą, ir senjorams nereikėtų laukti skiepo nepatogiai“, – patarė P. Kibiša.

Kauno vakcinavimo centre apsilankė G. Nausėda
P. Kibiša (su skydeliu) ragina kauniečius laikytis nustatyto skiepijimo grafiko / R. Tenio nuotr.

Anot jo, intervalai, kuriais pacientai registruojami vakcinavimui, keičiasi: „Galiu pasakyti, kad šiai amžiaus grupei laiko tarpai nustatomi didesni, kadangi žmonės lėčiau juda, apsirengia, nusirengia ir užpildo formas, jiems reikia pagalbos, kurią suteikia savanoriai.“

Registruota netoli 3 tūkst. žmonių

P. Kibiša patikino, kad pats skiepijimo procesas vyksta sklandžiai. Pirmadienį užregistruoti 1676 asmenys, iš kurių atvyko 1238, tad 74 proc. kviestų. Kadangi kviečiama trumpąja SMS žinute, pašnekovo galva, šioje amžiaus grupėje toks rodiklis geras – norėtųsi 100 proc., bet tai, turbūt, nėra labai realu.

Šiandien skiepijama „BioNTech“-„Pfizer“ vakcina, užsiregistravę jau 2896 asmenys, o kiek atvyko, statistikos dar nėra. Per dieną skaičiai keičiasi: kai kurie persigalvoja, kai kurie pavėluoja ar ateina anksčiau.

„Personalas susidarius eilei stengiasi priimti daugiau žmonių ir skiepyti greičiau, bet turime suprasti, kad ir oro uostose, ir visur, kur žmonių srautas didelis, bet koks netolygumas, nuokrypis nuo nustatyto grafiko sukelia trikdžius. O kadangi vyresnio amžiaus žmonės atvyksta su palydovais, vizualiai ta eilė atrodo dvigubai didesnė“, – pastebėjo Kauno miesto poliklinikos vadovas.

Naujas vakcinas paskirstys tuoj pat

Tuo metu Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad į Ekstremalių sveikatai situacijų centrą antradienį pristatyta ketvirtoji farmacijos kompanijos „AstraZeneca“ vakcinų nuo COVID-19 siunta, kurią sudaro 19 200 vakcinos dozių.

„Dalis šios vakcinų partijos į vakcinacijos centrus iškeliaus tą pačią dieną, o kita dalis – trečiadienį. Šiuo metu šalyje vyksta asmenų, sergančių onkologinėmis ligomis, ir vyresnio amžiaus gyventojų skiepijimas nuo COVID-19“, – skelbiama SAM pranešime.

Informacija apie gaunamų, paskirstomų ir sunaudojamų vakcinų kiekius bei paskiepytų gyventojų skaičių yra pateikiama Statistikos departamento švieslentėje, kurią rasite čia.

Vakcinavimo centras Kovo 11-osios gatvėje ką tik pastatytuose ledo rūmuose oficialiai atidarytas vasario 26-ąją. P. Kibiša praėjusį penktadienį tikino, kad turint pakankamai vakcinų, 70 proc. kauniečių čia paskiepyti būtų galima iki pavasario pabaigos.

Kauno vakcinavimo centre apsilankė G. Nausėda

„Ledo rūmuose galima paskiepyti 4-6 tūkst. pacientų per dieną nelabai įsitempiant, bet panaudojus visus Kauno resursus – tiek privačias įstaigas, tiek centrinį paštą, galėtume vakcinuoti 10 tūkst. ir daugiau“, – įvardijo P. Kibiša.

Viena slaugytoja čia rūpinasi dviem pacientais: kol vienas rengiasi, kitas yra skiepijamas, suvedama informacija, tada slaugytoja pasisuka į pasiruošusį pacientą ir kol jis skiepijamas, kita kabina atsilaisvina – šitaip padidinamas pacientų pralaidumas. Taip pat įdiegtas gyvas momentinis pacientų srautų stebėjimas: kaip žmonės juda, kiek jų atėjo, dar ateis, kurioje vietoje procesai stringa.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA