Karantino paštomatų bumas: kai kurios siuntos vietoj adresatų pasiekia policiją | Kas vyksta Kaune

Karantino paštomatų bumas: kai kurios siuntos vietoj adresatų pasiekia policiją

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Karantino laikotarpiu itin suaktyvėjus paštomatų veiklai, gyventojus pasiekia pačios įvairiausios siuntos. „Kas vyksta Kaune“ nusprendė pasidomėti, ar paštomatu keliaujančioms siuntoms skiriama papildoma patikra. Paštomatų paslaugas teikiančių bendrovių atstovai tvirtina pasitikintys savo klientais – siuntų vidus tikrinamas tik išskirtiniais atvejais.

Didėjant žmonių, apsiperkančių e. parduotuvėse, skaičiui, vis didesnę rolę Lietuvoje užima paštomatai. Tiesa, šiomis paslaugomis noriai naudojasi ir pavieniai asmenys, kuriems siuntose gali pavykti paslėpti net pačius netikėčiausius daiktus.

„Omniva“ siuntų turinio nemato

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ nurodė „Omniva LT“ Operacijų departamento direktorė Giedrė Vaitekūnaitė, siuntos, atgabentos į „Omniva“ siuntų rūšiavimo terminalus, neperšviečiamos ir jų turinys nėra tikrinamas jokiu kitu būdu.

„Siuntos turinio nematome. Pasitikime klientais, kad prieš užsakydami paslaugą jie susipažino su mūsų paslaugų teikimo sąlygomis ir prisiima visą atsakomybę už netinkamų siuntų siuntimą“, – teigia G. Vaitekūnaitė.

Naudojantis „Omniva“ paslauga siunčiamas siuntinys, pasak G. Vaitekūnaitės, gali būti patikrintas tuo atveju, kai į siuntų rūšiavimo terminalą siunta atvyksta be adreso lipduko – vienintelio siuntos identifikavimo ženklo.

„Siuntėjui kreipusis dėl prarastos ar vėluojančios siuntos, paprašome apibūdinti siuntos turinį ir pradedame konkrečios siuntos paiešką tikrindami be siuntos etikečių turimų siuntų turinį“, – pridūrė ji.

Pasitaiko narkotinių medžiagų

„Omniva“ duomenimis, 2020 metais buvo nemažai atvejų, kai siuntose be siuntos etikečių buvo aptikta galbūt narkotinių medžiagų ar kito draudžiamo ir nelegalaus siuntų turinio.

„Visais atvejais savo iniciatyva bendradarbiaujame su policija – perdavėme įtartinas siuntas ir visą tyrimui reikiamą informaciją“, – teigia G. Vaitekūnaitė ir pabrėžia, kad neleistinų siuntų siuntėjai ir gavėjai yra identifikuojami.

Paštomatas
Paštomatas / R. Tenio nuotr.

Lietuvos paštas pasikliauja vaizdo kameromis

Tuo metu „LP Express“ paštomatais keliauja tik Lietuvoje siunčiamos siuntos, todėl nėra tokių griežtų ribojimų, kaip siunčiant į užsienį.

„Tačiau net ir tokiu atveju reikėtų atsižvelgti į bendras siuntimo taisykles. Lietuvos pašto puslapyje galima rasti draudžiamų siųsti daiktų sąrašą. Jame tokie daiktai kaip narkotinės medžiagos, sprogstamieji įtaisai, žiebtuvėliai, aerozoliai ir pan. Prieš siunčiant visada reikėtų įvertinti, ar daiktas tikrai tinkamas siųsti paštomatu dėl savo fizinių savybių, ar jis nekelia grėsmės jį atsiimančiam gavėjui, kurjeriui“, – teigia Lietuvos pašto Komunikacijos departamento vadovė Ugnė Bartašiūtė.

Ji atvirauja, kad siunčiant siuntą „LP Express“ paštomatu, sistemoje fiksuojami visi įvykiai, matomi siuntimo duomenys. Be to, kiekvienas paštomatas turi vaizdo kameras, todėl pastebėjus nusikalstamą veiką, yra galimybė surinkti tyrimui svarbią informaciją.

„Tokiais atvejais visuomet bendradarbiaujame su teisėsaugos pareigūnais“, – pridūrė ji.

Griežčiau žiūri muitinė

„Siuntų tikrinimą atlieka muitinės departamentas, dažniausiai tikrinamos tarptautinės siuntos, nes joms galioja griežtesni ribojimai, kuriuos lemia konkrečių šalių taisyklės“, – sako U. Bartašiūtė.

Kaip skelbiama internetiniame puslapyje, muitinė gali atlikti bet kokį muitinį tikrinimą, kuris, jos manymu, yra būtinas. Atliekant muitinį tikrinimą visų pirma gali būti peržiūrimos prekės, imami jų pavyzdžiai, tikrinamas deklaracijoje ar pranešime pateiktos informacijos tikslumas ir išsamumas, taip pat tai, ar egzistuoja dokumentai ir ar jie autentiški, tikslūs ir galiojantys, atliekami tarnybiniai tyrimai ir kiti panašūs veiksmai.

Taip pat paštu iš Lietuvos Respublikos į trečiąsias šalis ir iš trečiųjų šalių į Lietuvos Respubliką siunčiamoms prekėms taikomi importo ir eksporto draudimai ir apribojimai, nustatyti Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose ir nepriklausantys nuo prekių gabenimo būdo (pvz., apribojimai, taikomi eksportuojamoms kultūros vertybėms, nykstančioms augalų ir gyvūnų rūšims, dvigubos paskirties prekėms ir kt.).

Atsiųstose pašto siuntose radusi draudžiamų gabenti prekių, muitinė jas sulaiko teisės aktų nustatyta tvarka.

Neleistinų siuntų sąrašas ilgas

Nereikėtų pamiršti, kad pašto ir kitose siuntose draudžiama siųsti narkotines ir psichotropines medžiagas, sprogstamuosius įtaisus, šaunamuosius ginklus, šovinius ir pan.

Taip pat – degtukus ar žiebtuvėlius. Siųsti negalima ir alkoholinių gėrimų, kurie yra stipresni kaip 70 proc., aerozolių, monetų, banknotų, čekių ar bet kokius pareikštinius vertybinius popierius.

Draudžiama siųsti ir gyvus gyvūnus, išskyrus bites, dėles, šilkverpius, parazitus bei kenkėjų naikintojus, siunčiamus registruotose smulkiose siuntose oficialiai pripažintoms institucijoms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA