Kodėl kuriantys ar plečiantys verslus šiandien renkasi kredito uniją? | Kas vyksta Kaune

Kodėl kuriantys ar plečiantys verslus šiandien renkasi kredito uniją?

Akademinės kredito unijos pardavimo ir rinkodaros vadovas Minvydas Genys / Organizatorių nuotr.

Ilgus metus kauptas žinias ir patirtį svajojate paversti asmeniniu verslu? O gal jau į vykdomą veiklą norite įpusti naujos energijos, imtis naujo projekto ar esamų modernizavimo? Ne paslaptis, jog dėl griežtų bankų kredito sąlygų, trumpų grąžinimo terminų bei jų skyrimo apribojimų, šie pradedančiųjų ar verslą plėtoti siekiančių asmenų bei įmonių norai dažnai subliūkšta dar net nepradėti įgyvendinti. Visgi, šiandien ieškantys lanksčių ir konkurencingų kreditavimo sąlygų ar galimybės savo patirtį paversti kredito garantu, vis dažniau reikiamą finansinę pagalbą atranda pravėrę kredito unijos duris.

Akademinės kredito unijos pardavimo ir rinkodaros vadovo Minvydo Genio teigimu, šiandien pradedantieji verslininkai ar plėtrą planuojančios įmonės susiduria su keliais pagrindiniais finansiniais iššūkiais. Pirma, tai apyvartinių lėšų trūkumas. Antra, trūkstama nuosavų lėšų dalis.

„Įprasta, jog investicinius kreditus bankams įmonės turi grąžinti per 5 metus (išskirtiniais atvejais – 7 metus), o į jų numatytą skirti sumą nėra įtraukiama pakankamai, vadinamųjų, laisvųjų pinigų, skirtų apyvartai ir plėtrai. Atitinkamai, pagrindinė problema besikuriantiems bei besiplečiantiems verslams yra trumpas kredito grąžinimo laikotarpis ir apyvartinių lėšų trūkumas, o norintiems atnaujinti esamas ar įsigyti naujas patalpas – nuosavų lėšų stoka.

Kredito unija dirba kiek kitokiu principu, nei bankai, verslams galėdama suteikti kone dvigubai didesnius kredito grąžinimo terminus bei lankstesnes sąlygas, įvertinant individualų verslo kredito poreikį“, – teigia Akademinės kredito unijos pardavimo ir rinkodaros vadovas M. Genys.

Investicinių paskolų grąžinimo terminas kredito unijoje gali siekti net iki 15 metų, o tai – beveik dvigubai daugiau, nei įprasti grąžinimo terminai bankuose. Tuo tarpu apyvartinius kreditus, Akademinės kredito unijos pardavimo ir rinkodaros vadovo teigimu, galima suteikti iki 3 metų su 5 metų grąžinimo terminu.

„Dirbame su klientais, kuriems yra svarbus lankstumas, ilgesni kredito grąžinimo terminai, nes puikiai suprantame, kad verslams svarbu nebūti įspraustiems į rėmus ir turėti laisvės vykdant norimą plėtrą. Bankai dažniausiai kredito terminą nustato išanalizuodami keletą praėjusių veiklos metų ir įvertina per kiek laiko verslas galėtų grąžinti investicinį kreditą. Mes galime suteikti individualius paskolos grąžinimo sąlygas“, – sako Akademinės kredito unijos pardavimo ir rinkodaros vadovas.

Finansavimas – iki 80 proc. projekto vertės

Vienas dažniausių paskolos tikslų verslui – įsigyti įrangą, naujas patalpas ar atnaujinti jau turimas. Šiam tikslui pasiekti verslui ar pradedančiajam verslininkui reikalinga nuosavų lėšų dalis, dažnai tapdavo neįgyvendintų siekių priežastimi. Anot M. Genio, bendradarbiaujant su kredito unija ir gavus „Invega“ garantiją, šiandien plėtrai reikalinga kur kas mažiau nuosavų investicijų, nei anksčiau.

„Kredito unija gali finansuoti iki 60-70 proc. norimų įsigyti patalpų ar įrangos vertės, tačiau pasinaudojus „Invega“ suteikiama garantija, finansavimo dydis išauga net iki 80 proc. „Invega“ garantija sumažina rizikos balą, o tokiu būdu verslams ar pradedantiesiems verslininkams pakanka turėti vos 15 proc. planuojamų įsigyti patalpų vertės“, – sako M. Genys.

Akademinės kredito unijos pardavimo ir rinkodaros vadovas Minvydas Genys / Organizatorių nuotr.

Jei investicinis kreditas imamas gamybinių ar paslaugų įmonių patalpų pirkimui, M. Genio teigimu, galima gauti ir palūkanų kompensavimą iki 95 proc., trijų metų terminui. Jei kreditas imamas apyvartai ir norima kompensuoti palūkanas, tuomet būtina „Invega“ garantija.

Akademinės kredito unijos atstovo teigimu, kredito unijos tapo vieta, kurioje reikiamos finansinės pagalbos ieško ne tik pradedantieji ir besiplečiantys verslai, bet ir nekilnojamojo turto projektus vystančios įmonės.

„Sparčiai augančioje mūsų šalies NT rinkoje, gyvenamuosius projektus vystančios įmonės susiduria su sunkumais, norėdami gauti finansinę pagalbą banke. Šiame kontekste kredito unija yra alternatyvus finansuotojas, galintis pasiūlyti konkurencingas sąlygas, palyginus su finansavimo platformomis, ar privačiais finansuotojais“, – sako Akademinės kredito unijos pardavimo ir rinkodaros vadovas.

Naujo verslo finansavimas – pagal patirtį

Anot M. Genio, pastebima, kad vis daugėja asmenų, sukauptą ilgametę darbo patirtį bei žinias norinčių paversti asmeniniu verslu. Tokiems pradedantiesiems verslams kredito unijos turi specialias verslumo skatinimo programas, kur svarbiausias finansavimo garantas – žmogaus darbo patirtis.

„Pastaraisiais metais kredito unija yra itin patraukli pradedantiesiems verslininkams, sukaupusiems didelę patirtį toje srityje, kurioje ketinama steigti įmonę. Pavyzdžiui, gydytojams, norintiems kurti savo kliniką. Specialiai tam yra sukurta verslumo skatinimo programa, kurios pagalba pradedantiesiems verslams galima pasiskolinti iki 25 tūkst. eurų ir gauti darbo užmokesčio kompensavimą iki 12,5 tūkst. eurų“, – teigia M. Genys.

Tiesa, Akademinės kredito unijos atstovo teigimu, dažnai šių lėšų pradedantiesiems verslams nepakanka, todėl įvertinusi sukauptą žmogaus patirtį bei savo lėšų dalį, unija gali suteikti reikalingas trūkstamas lėšas.

„Pavyzdžiui, esame finansavę grožio klinikos įsikūrimą, suteikdami kreditą įrangos pirkimui. Ne paslaptis, jog įranga tokioms klinikoms yra itin brangi ir siekia ne vieną šimtą tūkstančių eurų. Įvertinę verslą steigiančių asmenų patirtį dirbant šioje srityje gydytojais daugiau nei 10 metų, suteikėme jiems kreditą. Šiandien tai yra puikiai auganti įmonė, teikianti kokybiškas ir klientų vertinamas paslaugas“, – pasakoja Akademinės kredito unijos atstovas.

Pradžia – paslaugos ar produkto poreikis rinkoje

Paklaustas kokių veiksmų pradedantieji verslai turėtų imtis, norėdami gauti lanksčiomis sąlygomis pagrįstą kredito unijos paskolą, M. Genys išskiria kelis svarbiausius veiksnius: paslaugos ar produkto reikalingumą, asmenines galimybes bei argumentuotą verslo planą.

„Pradedantys savo verslą turi įvertinti paslaugos ar produkto reikalingumą bei jo konkurencingumą rinkoje. Antra, labai svarbu įsivertinti, ar turima pakankamai lėšų nuosavai daliai kompensuoti bei nenumatytoms išlaidoms padengti. Įvertinus šiuos veiksnius reikėtų pereiti prie verslo plano pasirengimo.

Kitaip tariant, įsivertinti konkurencinę aplinką, paskaičiuoti produkto ar paslaugos savikainą, atlikti 3-5 metų pardavimų prognozę, įsivertinti papildomas išlaidas ir kt. Svarbu pažymėti, kad planuojant visus šiuos dalykus reikėtų pasitelkti pesimistinį vertinimo kriterijų, jog tikrai žinotumėte, ar norite ir galite imtis naujosios veiklos“, – pataria Akademinės kredito unijos pardavimo ir rinkodaros vadovas.

Akademinė kredito unija skiria dviejų tipų paskolas pradedantiesiems ir besiplečiantiems verslams – investicines arba apyvartines. Investicinėmis paskolomis galima gauti finansavimą įrangai, patalpoms, jų įrengimui arba rekonstrukcijai, o apyvartinėmis – lėšų plėtros veiksmas užbaigti.

Palūkanos kredito unijoje siekia apie 4,9 proc., o kreditai įprastai siekia iki 1 mln. eurų, tačiau tam tikrais individualiais atvejais ši suma gali būti ir didesnė.
Daugiau informacijos apie Akademinės kredito unijos teikiamas finansavimo galimybes verslams galima rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA