Kauno karo muziejuje ypatingas dėmesys skirtas militarinės istorijos paveldui | Kas vyksta Kaune

Kauno karo muziejuje ypatingas dėmesys skirtas militarinės istorijos paveldui

Vytauto Didžiojo Karo muziejus puoselėja dabarties ir ateities visuomenės patriotiškumą bei pilietiškumą ir didelį dėmesį skiria militarinės istorijos paveldo išsaugojimui.

„Per visą savo gyvavimo istoriją Vytauto Didžiojo karo muziejus ne tik prisidėjo prie Lietuvos kariuomenės atkūrimo, bet, išgyvenęs visus okupacijų metus, sugebėjo tapti vėl stipriu patriotiškumo simboliu ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Karo muziejus / Kauno karo muziejaus nuotr.

Šiandien vienas svarbiausių militarinės Kauno istorijos paveldų – Vytauto Didžiojo karo muziejaus archeologijos, meno ir istorinių daiktų rinkiniai, kurie yra įsikūrę Lietuvos kariuomenės Dr. J. Basanavičiaus Karo medicinos tarnybos teritorijoje su istoriniu karinės ligoninės pastatu, Dr. J. Basanavičiaus paminklu.

„Dėl šių Karo muziejaus rinkinių svarbos pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymui bei Lietuvos kariuomenės istorijos išsaugojimui, viena iš muziejaus funkcijų yra būti atviru muziejumi – bendradarbiaujant su archeologais, mokslininkais, akademine bendruomene, supažindinti visuomenę su turimomis vertybėmis ir jų atskleidžiamomis istorijos detalėmis“, – Karo medicinos tarnybos teritorijoje įsikūrusių Vytauto Didžiojo karo muziejaus rinkinių svarbą pabrėžia šio muziejaus direktorė Rita Malinauskienė.

J. Basanavičius / Karo muziejaus nuotr.

Pasak muziejaus direktorės, vienas didžiausių ir vertingiausių Vytauto Didžiojo karo muziejaus rinkinių – archeologijos rinkinys – buvo pradėtas kaupti prieš 100 metų. Šiuo metu jame saugoma daugiau kaip 45 tūkst. archeologinių radinių iš visos Lietuvos, rašoma karo muziejaus pranešime žiniasklaidai.

Tarp jų ir generolo Vlado Nagevičiaus, garsaus gydytojo, archeologo, Karo muziejaus ir karininkų ramovės įkūrėjo, sukaupta archeologijos rinkinio kolekcija ir tyrinėjimų medžiaga. Meno rinkinį sudaro daugiau nei 1,7 tūkst. muziejinių vertybių: tapybos, skulptūros, taikomosios dailės ir grafikos kūriniai. Šiuo metu rinkinyje sumontuotos aukščiausius standartus atitinkančios slankiojančios meno saugojimo sistemos.

Karo muziejaus archyvas / Karo muziejaus nuotr.

Istorinių daiktų rinkinys iš kitų muziejaus rinkinių išsiskiria savo specifika. Čia ir Nepriklausomybės kovų laikus menančios muziejinės vertybės: pirmosios karinės uniformos, pulkų vėliavos, karo trofėjai. Šiuo metu daiktų rinkinyje yra saugoma daugiau kaip 18 tūkst. eksponatų.

Muziejaus saugyklose įkurta ir dalis ginklų rinkinio, kuriame saugoma artilerijos ginkluotė. Šalia rinkinių pastato įkurtos restauravimo dirbtuvės, kur restauruojamos ne tik Karo muziejaus, tačiau ir kitų Lietuvos muziejų, kolekcininkų kaupiamos ir saugomos kultūros vertybės.

Karo muziejaus saugyklos / Karo muziejaus nuotr.

Šiuo metu, siekiant išsaugoti kilnojamos ir nekilnojamos kultūros paveldą, Karo muziejaus rinkinių saugyklose įgyvendinamas Europos Sąjungos finansuojamas projektas, jo dalį finansuoja ir Krašto apsaugos ministerija.

Projektą planuojama užbaigti 2022 m. gegužės mėnesį ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus rinkinius atverti lankytojams. Planuojama organizuoti temines ekskursijas, bendradarbiaujant su universitetais, Lietuvos ir užsienio muziejais, organizuoti konferencijas, atlikti mokslinius tyrimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA