Ypatingo jubiliejaus proga pristatoma Vytauto Didžiojo karo muziejaus garbės svečių knyga | Kas vyksta Kaune

Ypatingo jubiliejaus proga pristatoma Vytauto Didžiojo karo muziejaus garbės svečių knyga

R. Tenio ir Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr. / "Kas vyksta Kaune" montažas

Minint Vytauto Didžiojo karo muziejaus įkūrimo 100-ąsias metines, Lietuvos ypatingasis archyvas parengė virtualią parodą, kurioje pristato Archyve saugomą Vytauto Didžiojo karo muziejaus garbės svečių knygą.

Parodoje skelbiami dokumentai ir nuotraukos saugomos Lietuvos ypatingajame archyve, Lietuvos centriniame valstybės archyve ir Vytauto Didžiojo karo muziejuje.

1921 m. vasario 16 d. Kaune buvo iškilmingai atidarytas Karo muziejus, kuriam 1930 m. suteiktas Vytauto Didžiojo vardas. Atvėręs duris, muziejus įsigijo Garbės svečių knygą, kurioje pasirašydavo, išreikšdavo padėką, dalindavosi įspūdžiais Lietuvos ir užsienio šalių ekskursantai, renginių muziejuje ir jo sodelyje dalyviai.

Vytauto Didžiojo karo muziejus / Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr.

Knygoje savo parašus ir įrašus paliko visi tarpukario Lietuvos Respublikos prezidentai ir ministrai pirmininkai, kariuomenės vadai, kiti žymiausi politikos, kultūros ir visuomenės veikėjai, užsienio šalių diplomatai Lietuvoje.

Prasidėjus antrajai sovietinei okupacijai, kaip teigiama Lietuvos ypatingojo archyvo pranešime, daug Vytauto Didžiojo karo muziejaus eksponatų buvo sunaikinta arba perduota kitoms įstaigoms. Garbės svečių knyga buvo atiduota Lietuvos komunistų partijos centro komiteto pirmajam sekretoriui Antanui Sniečkui, o po jo mirties 1974 m. perduota saugoti Partijos istorijos instituto prie LKP CK Partiniam archyvui.

Vytauto Didžiojo karo muziejus / Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr.

Didelio formato knygos viršelis yra aptrauktas oda, apkaltas vokiečių 88 mm kalibro kulkomis ir papuoštas Juozo Zikaro paminklo „Laisvė“ atvaizdu.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus garbės svečių knygos skaitmeninius vaizdus galima pažiūrėti Elektroninio archyvo informacinėje sistemoje, su paroda galima susipažinti ir Lietuvos ypatingojo archyvo interneto svetainėje arba jo „Facebook“ puslapyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA