Siekdami išgyventi žmonės rizikuoja tūkstantinėmis baudomis: skelbimuose – krūva pasiūlymų ne tik pasigražinti | Kas vyksta Kaune

Siekdami išgyventi žmonės rizikuoja tūkstantinėmis baudomis: skelbimuose – krūva pasiūlymų ne tik pasigražinti

delfi.lt / Ernestas Naprys 2021/02/11 15:19
Asociatyvi / SAM nuotr.

Skelbimų portaluose dar tebegaliojant draudimams – aibės pasiūlymų apsikirpti, prisiauginti blakstienas, gauti masažą, ar pasidaryti depiliaciją, net suorganizuoti renginį, užsakyti banketinę salę ar muzikantus. Dalis paslaugų teikėjų paaiškina, kad rizikuoja, nes nebeturi iš ko gyventi. Kiti patikina, kad laikosi karantino reikalavimų ir rezervuoja eilę ateičiai – nuo pirmadienio dalis jau galės veikti legaliai.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) nuo pernai spalio 26 dienos iki šiemet vasario 7 dienos patikrino daugiau nei 2 000 ūkio subjektų dėl karantino režimo sąlygų laikymosi. 48 atvejais nustatyta, kad ūkio subjektai nesilaikė nustatytų karantino sąlygų – tai sudaro maždaug 2 procentus nuo patikrintų atvejų.

Tikrintos asmens sveikatos priežiūros, socialinės globos ir rūpybos įstaigos, švietimo įstaigos, paslaugų teikėjai (grožio, pirčių, baseinų, apgyvendinimo) ir kiti ūkio subjektai (pvz., nakvynės namai, viešasis transportas ir kt.).

Populiariausiuose skelbimuose galima rasti dešimtis panašių paslaugų skelbimų. Prisistačius žurnalistu, dauguma paslaugų teikėjų patikina, kad šiuo metu paslaugų nesiūlo – renka užsakymus ateičiai, rezervuoja laikus ir pan., bet žino, kad paslaugų galima gauti. Drąsesni prisipažįsta, kad nebeturi iš ko gyventi.

Kas laukia įkliuvus? Gyventojai rizikuoja gauti baudą nuo 500 iki 1500 eurų.

„NVSC pareigūnams nustačius karantino sąlygų pažeidimus, taikoma administracinė atsakomybė pagal Administracinių nusižengimų kodekso 45 straipsnio 4 dalį. T. y. bauda fiziniams asmenims nuo 500 iki 1500 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1500 iki 6000 eurų“, – atsakymu pasidalino NVSC specialistė Austina Vžesniauskaitė.

Skelbimai portale / skelbiu.lt nuotr.

Įmonėms NVSC baudos neskiria – surašo administracinių nusižengimų protokolą ir perduoda jį su patikrinimo medžiaga baudos skyrimui teismui.

„Buvo net keletas atvejų, kai vykdoma pirčių veikla buvo deklaruojama kaip viešosios pirties veikla, skirta asmenims higienos poreikiams tenkinti. Patikrinimo metu paaiškėjo, kad sutarčių su savivaldybėmis neturi dėl asmenų, kuriems poreikis nusiprausti patenkintas gali būti tik viešojoje pirtyje, neturi“, – pavyzdį pateikia NVSC.

NVSC įmonių ir gyventojų kontrolė priskirta Visuomenės sveikatos priežiūros įstatymu, NVSC tikrina skundus dėl pažeidžiamų reikalavimų.

„Svarbiausia, kad paslaugos, kurios draudžiamos nebūtų teikiamos. Siūlyti ir rezervuoti laikus, kai nebus suvaržymų niekas nedraudžia. NVSC gavęs informaciją apie teikiamas draudžiamas paslaugas reaguoja ir atlieka patikrinimus“, – patikina centro atstovė.

Ji papildė, kad policija kontroliuoja asmenis, kaip jie laikosi nustatytų reikalavimų dėl nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių, būriavimosi, važiavimo transporto priemonėse ir kt. atvejų, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tikrina, kaip nustatytų reikalavimų laikosi maisto tvarkymo subjektai.

„NVSC pirmiausiai siekia, kad ūkio subjektai suprastų nustatytus reikalavimus teikdama informaciją interneto svetainėje, konsultuodama žodžiu ar raštu (dažniausiai elektroniniu paštu). 2 proc. nuo patikrintųjų parodo, kad tik nedidelė dalis ūkio subjektų nesilaiko nustatytų reikalavimų“, – supratingumo prašo NVSC.

Policija šiemet nubaudė 30 kartų, iš viso – 45 kartus

Policijos departamentas vien sausį atliko 24 administracines teisenas ūkio subjektams už neteisėtą veiklą karantino metu. Per vasarį jau pradėtos 6 administracinės teisenos.

„Atsakomybė numatyta Administracinių nusižengimų kodekso 45 str.“, – paaiškina departamentas.

Šiame straipsnyje nurodoma, kad nesilaikant visuomenės sveikatos teisės aktų ar sprendimų, galima sulaukti įspėjimo, baudos nuo 60 iki 140 eurų, o įmonių vadovams ar atsakingiems asmenims gresia 140-600 eurų bauda.

Pinigai / R. Tenio nuotr.

Už pakartotinai padarytą pažeidimą galima 140-600 eurų bauda asmenims ir 550-1200 eurų bauda įmonių vadovams.

Didžiausios baudos jei nustatoma, kad veikla karantino metu sukėlė pavojų išplisti pavojingoms ar ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms –tuomet galima bauda iki 1500 eurų gyventojams, ir iki 6000 eurų – įmonių vadovams.

„Nuo 2020-12-16, kai įsigaliojo griežtesni karantino reikalavimai iki 2021-02-09 nustatyti 45 ūkio subjektų padaryti pažeidimai. Per savaitę nustatoma nuo 3 iki 7 nusižengimų. Nustatomi įvairūs nusižengimai: grožio paslaugų teikimas, sporto klubų veikla, viešojo maitinimo įstaigų veikla ir kita“, – rašoma komentare.

Paaiškinama, kad vien tik paslaugų ar veiklų skelbimas ar reklamavimas, kurios šiuo metu yra uždraustos, nesudaro pagrindo pradėti administracinių nusižengimo teiseną: „Policija skiria dėmesio į ūkio subjektų daromus karantino reikalavimo pažeidimus. Šios kontrolės priemonės atitekamos vykdant kasdieninis funkcijas“.

Masažuotojas: dirbu, jei niekam nesakysite

„Delfi“ skambino keliems paslaugas skelbimuose siūlantiems asmenims, tačiau retas ryžosi kalbėti su žurnalistu. Viename skelbime siūlomos masažo paslaugos, o komentaruose matyti teigiami atsiliepimai, rašyti po Kalėdų.

„Negalima, bet aš dirbu, jeigu jūs niekam nesakysit“, – atsakė atsiliepęs masažuotojas. Pažadėjome saugoti privatumą.

Savarankiškai besiverčiantis vyriškis apgailestavo, kad jam dabar labai sunku.

„Žinokit, labai sunku. Aš masažuotojas, tai masažuotojams negalima dirbti jau 4 mėnesius. Tai kaip išgyventi? Ką gaunu, pagalbą, tai 257 eurai, ir viskas. Reikia už butą sumokėti, reikia už kabinetą sumokėti, o kabinetas man kainuoja 350 eurų per mėnesį“, – kalbėjo vyras.

Jis patikino, kad klientų tikrai nėra daug. „Bijo žmonės. Praktiškai nėra darbo. Prieš karantiną būdavo gal 5 kartus daugiau žmonių“, – teigė jis.

Vyras teigė palaikantis Vyriausybę dėl priimamų sprendimų, tačiau imtis neleistinos veiklos jį verčia siekis išgyventi.

„Valstybė vis tiek geriau žino, kaip elgtis. Bet kaip išgyventi? Na neįmanoma. Gerai, padarė, griežta viskas. Na bet nebegalima išgyventi. O reikia gyventi. Virusas yra labai svarbu, bet kažkaip gyventi reikia. Tai ką daryt? Tai aš dar neturiu jokios paskolos, aš niekam neskolingas. Na, o kas pasiėmę kreditus – kaip jiems gyvent? Aš neįsivaizduoju“, – stebėjosi masažuotojas.

Kirpėjos sakosi, kad nedirba, bet žino – kitos dirba

Toliau bandome pasiteirauti dėl kirpimo paslaugų, tačiau nei viena iš keturių kalbintų kirpėjų neprisipažino, kad paslaugas galima būtų gauti.

„Tai yra mano skelbimas, o karantinas visiems yra karantinas, uždrausta dirbti ir aš nedirbu. Niekas nedraudžia kelti skelbimo. (…) Blogai žinokit, likome be pinigų, sėdime su vaikais ir mokomės nuotoliniu būdu. Mano šis skelbimas atnaujinamas nuo 2013 metų, kai dar epidemijos nebuvo. Jei galvojate kad priimu, na tai yra uždrausta. Jei leis, dirbsim, čia mano duona, čia mano mylimas darbas“, – pyktelėjo viena kirpėja.

Ji paaiškino, kad apsikirpimas, antakių tvarkymas ar kaukės uždėjimas yra elementari higiena ir tikino, kad nėra didelės rizikos platinti riziką.

Kita kirpėja tikino, kad tik ieškosi klientų ruošdamasi kitai savaitei, kai žadama leisti atnaujinti veiklą: „Mano klientės jau kai išgirdo, tai prašosi į eilę.“

Kirpykla / R. Tenio nuotr.

Trečia kirpėja, kuri negalėjo kalbėti, pati perskambino vėlų vakarą ir pasiteiravo, ar dėl kirpimo.

„Aš šiuo metu nedirbu, nes yra maži vaikai, neturiu sąlygų, nes nėra kur jų dėti. Bet negaliu atsakyti už kitas. Yra dirbančių, yra mini salonai namuose. Vienas mano klientas klausė, ar dirbu, pasakiau ne, tai jis po paklausė, gal gali pas mane atvažiuot. Aš atsisakiau. Po dienos aš jam paskambinau, paklausiau, ar radot, kas apkirpo. Sako taip, grožio salone. Aš nustebau, kaip tai grožio salone. O jis man sako – ne, ten namuose kambarį kirpimui skyrė ir pavadino neva grožio salonu. Bet neišdavė kur. Neišduoda paslapčių. Man pagal skelbimus žmonės skambina, aš galėčiau nukreipti, man gi negaila“, – noriai kalbėjo moteriškė.

Ji patikino laukianti galimybių veikti normaliai, leisti vaikus į darželį.

„Ačiū Dievui, jei pirmadienį jau bus galima, gal ir vaikus į darželį priims, nes jie vis namuose. Mūsų darželis toks, kad nepriima daugiau 5-6 vaikų, ir dėk kur nori. Vyras dirba, ir gaunasi tokia nesąmonė“, – kalbėjo kirpėja.

Bandome pasiteirauti dėl kitu skelbimu reklamuojamo gelinio lakavimo, bet vyriškas balsas nesuponuoja rimto ketinimo. Moteris patikina, kad paslaugų neteikia, bet užrašo nuo pirmadienio.

Renginių organizatorė gyvena „iš pašalpų“

Pasiskambinus vestuves, šventes ar kitus renginius organizuoti siūlančiai moteriai, ši patikino, kad šiuo metu nedirba.

„Kreipiasi nebent tik dėl vasaros, o šiuo periodu, karantino periodu, nei vieno skambučio nebuvo. Skelbimas yra vasaros laikotarpiui, nes jau tikimasi kad situacija gali būti normali“, – kalbėjo moteris.

Ji patikino, kad išsiversti padeda tik gaunamos papildomos pajamos.

„Jei tai būtų vienintelės pajamos, būtų labai sunku. Mes auginam tris vaikus, yra papildomos pajamos už vaikus. Aš turiu neįgalumą ir gaunu papildomas valstybines pajamas. Visa tai susideda, kažkaip nedramatizuoju. Aišku, finansiškai atsiliepia. Negaliu pasakyt, kad neatsiliepia. Bet tai priklauso nuo pandemijos, dabar mus virusas valdo“, – kalbėjo renginių organizatorė.

Primename, kad nuo pirmadienio karantinas švelninamas: bus galima teikti paslaugas, kurios trunka ilgiau nei 15 minučių, laikantis ploto ir kitų reikalavimų, bus galima atverti ir ne maisto prekių parduotuves, kurių plotas iki 300 kv. metrų, ir kurios turi atskirus įėjimus iš lauko, vykdyti prekyba lauke (turgavietėse ir kitur), taip pat galės veikti gėlių parduotuvės, bus galima vykdyti individualius sporto užsiėmimus lauke su instruktoriumi.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA