Jiezne iškils paminklas trims savanorių kartoms atminti | Kas vyksta Kaune

Jiezne iškils paminklas trims savanorių kartoms atminti

Lietuvos kariuomenės nuotr.

Šių metų vasario 10 d. Jiezno centrinėje aikštėje pasirašytas laiškas ateities kartoms, kuris bus įdėtas į tūtą ir įkastas į paminklo, skirto trims savanorių kartoms, pamatus. Laišką pasirašė Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas plk. Dainius Pašvenskas, Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Jiezno seniūnijos seniūnas Algis Bartusevičius ir paminklo autorius ats. vyr. ltn. Nerijus Treinys.

Laiško pasirašymas simbolizuoja paminklo, skirto trims savanorių kartoms, statybų pradžią. Paminklui pasirinkta istoriškai tinkamiausia vieta – Jiezno miesto Nepriklausomybės aikštė Prienų rajono savivaldybėje.

Jiezno miestas ir jo apylinkės – tai Lietuvos savanorių kautynių vietos, kur kovodami už Lietuvos laisvę ir Nepriklausomybę žuvo šimtai pirmosios (1918-1920 m.) ir antrosios ( 1941-1953 m.) kartos Lietuvos savanorių.

„Trys savanorių kartos yra mūsų tautos pamatas, todėl prieš keletą metų Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariams kilo idėja įprasminti ir pagerbti už mūsų laisvę kovojusiųjų atminimą. Vasario 10 d. pasirinkome neatsitiktinai – tai Jiezno kautynių pradžios diena, kuomet 1919 m. Lietuvos kariuomenė kovėsi su Raudonąja armija – neleido bolševikams įsitvirtinti Jiezne ir užimti laikinosios Lietuvos sostinės Kauno. Šis paminklas bus visų mūsų padėka už kovas praeityje ir priminimas būti budriems ateityje“ – sakė KASP vadas plk. Dainius Pašvenskas.

Pasirašytas laiškas savanoriams Jiezne / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Ruošiantis statyti paminklą, Prienų rajono savivaldybė renovavo Jiezno Nepriklausomybės aikštę ir pritaikė erdves lankytojams. Pasak rajono mero Alvydo Vaicekausko, didžiausias vietos gyventojų noras, kad pagaliau baigtųsi pandemija ir galėtų sudalyvauti paminklo atidengimo renginyje.

Paminklo statybai lėšas skyrė kariai asmeniškai arba visuomenė kartu su „Neužmirštuolės“ iniciatyva.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA