A. Dulkys: kaukių dėvėti nereikės, kai būsime A karantino scenarijuje | Kas vyksta Kaune

A. Dulkys: kaukių dėvėti nereikės, kai būsime A karantino scenarijuje

ELTA, Kas vyksta Kaune, 2021/02/08 16:48
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad dabartiniu scenarijumi apsauginių kaukių dėvėjimas viešose erdvėse būtų neprivalomas tada, kai koronaviruso atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų būtų mažesnis nei 25.

„Mes diskutavome ir su ekspertais šita tema. Yra nuomonių įvairovė. Šiuo metu pagal mūsų numatomą ribojimų keitimo planą kol kas numatyta, kad būtų neprivaloma atvirose erdvėse tik tada, kai turėtume scenarijų A, kai atvejų skaičius būtų mažiau negu 25“, – žurnalistams pirmadienį sakė A. Dulkys.

Tačiau ministras neatmetė, kad vėlesniuose etapuose diskusija dėl privalomo kaukių dėvėjimo gali sugrįžti.

„Yra argumentas, kai tai yra pakankamai pigi priemonė ir, ekspertų nuomone, pakankamai efektyvi, bet priemonių svarstymas bus vis intensyvesnis, tai tuo pačiu neatmetu galimybės, kad kai matysime, kaip keičiasi skaičių dinamika, diskusijos ir dėl šitos priemonės, ir dėl kitų dalykų gali sugrįžti“, – sakė A. Dulkys.

„Kaip yra šiandien – šviežiausias sprendimas, kad vis tik jos turėtų būti iki scenarijaus A, kai turėtume mažiau kaip 25 atvejus“, – sakė ministras.

„Kas vyksta Kaune“ primena scenarijaus A apibrėžiamą: kai bus pasiekta mažiau nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, teigiamų testų dalis neviršija 4 procentų, ir turint efektyvią testavimo bei kontaktų atsekimo sistemą, galimas daugumos ribojimų atšaukimas.

Pagal ekspertų pateiktą informaciją, tokiu atveju nebūtų ribojami namų ūkių kontaktai. Taip pat nebūtų ribojama sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigų veikla.

Ribojimai nebūtų taikomi aukštajam mokslui, būtų vykdomas bendrasis ugdymas, ikimokyklinis ugdymas. Nebūtų ribojama maitinimo įstaigų veikla, prekyba ir paslaugų sektorius – neribojamas.

Žmonių judėjimas šalies savivaldybių viduje būtų laisvas, tačiau gal būti taikomi ribojimai vykstant į užsienio šalis.

Žmonių susibūrimai būtų leidžiami, veiktų muziejai, teatrai, parodos ir kino salės, vyktų sporto varžybos, tačiau būtų ribojami lankytojų srautai. Visi 4 karantino scenarijai plačiau čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA