Kaunas išreiškė palaikymą už demokratiją sukilusiems Baltarusijos žmonėms | Kas vyksta Kaune

Kaunas išreiškė palaikymą už demokratiją sukilusiems Baltarusijos žmonėms

„Kas vyksta Kaune“, BNS inf. 2021/02/07 18:33
Kaunas.lt nuotr.

Prie sekmadienį Baltarusijos opozicijos surengtos tarptautinės solidarumo akcijos prisijungė ir Kaunas. Remiant demokratijos ir skaidrumo reikalaujančius Lietuvos kaimynus, greta savivaldybės pastato suplazdėjo tautinė Baltarusijos vėliava.

„Kaunas jungiasi prie Baltarusijos žmonių palaikymo akcijos. Šiandien prie miesto savivaldybės suplevėsavo pasipriešinimo diktatoriškam režimui simbolis – baltai raudona tautinė Baltarusijos vėliava.

Jau keli mėnesiai šioje šalyje vyksta kova už demokratiją ir laisvę. Norime, jog mūsų kaimynai matytų, kad jie ne vieni, kad juos palaiko visos Europos žmonės“, – sekmadienio popietę žinute „Facebook“ puslapyje pasidalijo Kauno savivaldybė.

Tarptautinę susigiminiavusių miestų solidarumo akciją sekmadienį surengė Baltarusijos opozicija. Ta proga kai kuriose Lietuvos savivaldybėse iškeltos baltarusiškos vėliavos, pastatai apšviesti baltomis ir raudonomis spalvomis.

Prie akcijos skelbė prisidėsiančios Panevėžio miesto, Anykščių, Varėnos, Šiaulių, Širvintų, Plungės, Rokiškio, Kupiškio ir kitų rajonų savivaldybės. Jų administracijos pranešė ant savo pastatų iškelsiančios Baltarusijos tautines vėliavas.

Tikėjimą demokratiška Baltarusija išreiškė ir prezidentas Gitanas Nausėda. „Demokratinis judėjimas Baltarusijoje nepalaužtas ir, nežiūrint skeptikų lūkesčių, laisvės ir demokratijos vertybių ugnis baltarusių širdyse liepsnoja vis karščiau, auga ir tarptautinis šio demokratinio judėjimo palaikymas“, – teigia prezidentas.

G. Nausėda sakė sieksiantis išplėsti Europos Sąjungos sankcijas Baltarusijos režimui: „Europos Sąjungos institucijose kėliau ir kelsiu palaikymo demokratiniam judėjimui klausimą ir sieksiu paramos išplėsti sankcijas Baltarusijos režimui. Ši tvirta tauta nusipelnė galimybės kurti ateitį savo vaikams savo pačių rankomis. Lietuva eis drauge iki galo.“

Bendrą pareiškimą sekmadienį išplatino Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai.

„Nuo rugpjūčio mėnesio Baltarusijos žmonės tęsia taikią kovą už laisvę ir demokratiją savo šalyje. Ištisas savaites ir mėnesius Estija, Latvija ir Lietuva žavisi šių žmonių drąsa ir ryžtu siekti pamatinių laisvių bei laisvų ir sąžiningų rinkimų“, – teigiama ministrų pareiškime.

Trys ministrai paragino Baltarusijos valdžią „nedelsiant ir besąlygiškai paleisti visus savavališkai sulaikytus asmenis, įskaitant politinius kalinius ir žiniasklaidos atstovus, bei nubausti šių nusikaltimų kaltininkus“.

„Baltijos šalys taip pat ragina Baltarusijos valdžią nedelsiant nutraukti smurtą, pradėti tikrą politinį dialogą su Baltarusijos žmonėmis bei surengti tarptautinius standartus atitinkančius laisvus ir sąžiningus rinkimus“, – teigiama pareiškime.

Baltarusijoje protestai vyksta nuo rugpjūčio mėnesio, kai suklastojus prezidento rinkimų rezultatus paskelbta apie Aliaksandro Lukašenkos perrinkimą dar vienai kadencijai. Solidarumo su Baltarusija dieną inicijavo opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, ji nuo rugpjūčio mėnesio su vaikais gyvena Lietuvoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA