Į Lietuvą pristatyta pirmoji „AstraZeneca“ vakcinų siunta | Kas vyksta Kaune

Į Lietuvą pristatyta pirmoji „AstraZeneca“ vakcinų siunta

Asociatyvi / SAM nuotr.

Šeštadienį vakare į Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlį atgabenta pirmoji farmacijos kompanijos „AstraZeneca“ vakcinų siunta – 12 tūkst. vakcinos dozių. Jos bus paskirstytos visų savivaldybių gydymo įstaigoms Lietuvoje ir naudojamos švietimo įstaigų darbuotojų vakcinacijai.

Kaip skelbiama Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešime, vakcinos į Lietuvą buvo atgabentos furgonu iš Belgijos, lydint policijos ekipažui. Pirmadienį ir antradienį jas planuojama išvežioti šešiasdešimčiai savivaldybių.

Nors Europos vaistų agentūra leido naudoti „AstraZeneca“ vakcinas asmenims nuo 18 metų ir viršutinės amžiaus ribos nenustatė, SAM pasitelkė Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą (VVKT) įvertinti atliktų klinikinių tyrimų duomenis ir papildomai nustatyti šios vakcinos efektyvumą vyresnio amžiaus žmonėms.

VVKT, kaip kompetentinga institucija, SAM nepateikė nuomonės ar siūlymo dėl „AstraZeneca“ vakcinos naudojimo, todėl sveikatos apsaugos ministras dar penktadienio vakarą pasirašė pavedimą, kuriuo įpareigojo VVKT pateikti nuomonę, kokio amžiaus gyventojai turėtų būti skiepijami „AstraZeneca“ vakcina, ir kada turi būti vakcinuojama antrąja doze.

Kol bus gauta nuomonė iš VVKT, SAM priėmė sprendimą vadovautis vakcinavimo schema, kurios efektyvumas yra patvirtintas atliktais tyrimais. Pirmoji „AstraZeneca“ vakcinos siunta bus naudojama skiepyti pedagogus iki 55 metų amžiaus.

„AstraZeneca“ yra jau trečias gamintojas, kurio vakcina nuo koronaviruso yra užregistruota ir naudojama Europos Sąjungoje. Pagal išankstinę pirkimo sutartį Lietuva iš viso turėtų gauti 1,86 mln. šios vakcinos dozių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA