Į paveiktų šalių sąrašą įtraukus visą pasaulį, Lietuvoje stiprinama keleivių kontrolė | Kas vyksta Kaune

Į paveiktų šalių sąrašą įtraukus visą pasaulį, Lietuvoje stiprinama keleivių kontrolė

BNS, SAM inf. 2021/02/06 14:14
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Siekiant sumažinti naujų koronaviruso mutacijų plitimo riziką, nuo pirmadienio stiprinama į Lietuvą iš užsienio atvykstančių keleivių patikra oro uostuose ir Klaipėdos jūrų uoste. Keliaujančiųjų kontrolė griežtinama penktadienį Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) paskelbus, kad COVID-19 paveiktų šalių sąrašą įtrauktos visos pasaulio valstybės.

Susisiekimo ministerija šeštadienį pranešė, kad kontrolės punktuose bus tikrinamos keleivių užpildytos Nacionalinio visuomenės sveikatos centro nustatytos (NVSC) anketos, įvertinami keleivių turimi COVID-19 tyrimų rezultatai ir jų atlikimo laikas.

Kontrolės punktuose kartu dirbs Valstybės sienos apsaugos tarnybos, NVSC, oro ir jūrų uostų keleivių terminalų specialistai.

Rengiantis papildomai sustiprintai kontrolei, Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostuose bus perorganizuoti atvykstančiųjų srautai. Visų atvykstančių keleivių dokumentai ir COVID-19 tyrimų rezultatai bus tikrinami oro uostų atvykimo erdvėse, pasiėmus bagažą.

Klaipėdos jūrų uoste sustiprintos kontrolės punktai bus įrengti Centriniame Klaipėdos terminale ir Klaipėdos konteinerių terminale.

SAM penktadienio vakarą paskelbė apie griežtinamas koronaviruso (COVID-19) plitimo valdymo priemones keliautojams, atvykstantiems ir grįžtantiems į Lietuvą – į paveiktų šalių sąrašą įtrauktos visos pasaulio valstybės. Naujieji izoliacijos ir testų atlikimo reikalavimai įsigalios pirmadienį, vasario 8-ąją.

Iš bet kurios valstybės atvykusiems asmenims bus privaloma turėti tyrimo rezultatą, atliktą 48 val. iki atvykimo, arba atlikti tyrimą atvykus į Lietuvą. Taip pat privaloma 14 dienų izoliacija, su galimybe susitrumpinti izoliaciją, savo lėšomis 10 dieną atlikus koronaviruso nustatymo tyrimą.

Visi asmenys, kuriems taikomos izoliacijos išimtys (žr. lentelę „Išimtys dėl izoliacijos“), privalės turėti numatytą išimtį įrodančius dokumentus (su vertimu į lietuvių, anglų ar rusų kalbą), kuriuos, pareikalavus, privalės pateikti NVSC specialistams ar pareigūnams, atliekantiems tikrinimą dėl izoliavimo reikalavimų laikymosi.

Siekiant išvengti didelio žmonių srauto kontrolės punktuose, Sveikatos apsaugos ministerija ragina keliautojus atsakingai užpildyti NVSC anketą ir jau atvykimo dieną užsiregistruoti Karštojoje koronaviruso linijoje 1808 dėl tyrimo atlikimo.

Paveiktų šalių virtualų žemėlapį, kurį pagal šviesoforo principą rengia ECDC, galima stebėti čia. Paveiktų šalių sąrašas yra skelbiamas kiekvieną penktadienį, o įsigalioja pirmadienį ir galioja savaitę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA