Vėžys daugiabučių stovėjimo aikštelėje – kauniečiai kovoja beveik pusę metų | Kas vyksta Kaune

Vėžys daugiabučių stovėjimo aikštelėje – kauniečiai kovoja beveik pusę metų

Skaitytojo nuotr.

Apleistas, nenaudojamas ir vietą užimantis automobilis – kasdieninis vaizdas kauniečių gyvenamuosiuose mikrorajonuose. Kol gyventojų pranešimų skaičius rodo, kad apleistų automobilių skaičius Lietuvoje nemažėja, kauniečiai jau pusę metų bando prisibelsti į atitinkamas tarnybas, o neeksploatuojamo automobilio savininkas į seniūniją „ant kilimėlio“ kviečiamas atbuline data.

„Esate ne kartą rašę apie problemą dėl daugiabučių kiemuose paliekamų automobilių. Kauno miesto savivaldybė teigė, kad efektyviai tvarkomasi su tokiomis problemomis. Tačiau situacija yra kitokia“, – „Kas vyksta Kaune“ atsiųstą laišką pradėjo vyras.

Jo teigimu, viename iš Vytauto prospekto daugiabučio kiemų jau nuo vasaros stovi likimo valioje paliktas automobilis, o tarnybos neįgalios – padaryti nieko negali.

„Namo gyventojai pastoviai patiria nepatogumus dėl mažo parkavimo vietų skaičiaus, tačiau čia nejudinamas paliktas automobilis stovi nuo vasaros“, – apmaudo neslepia skaitytojas.

Pasaka be galo

Kaip naujienų portalui pasakojo vyras, dėl neeksploatuojamo automobilio ir problemos sprendimo į įvairias tarnybas kreiptasi dar rugsėjo mėnesį.

Spalį Vytauto pr. 71a namo gyventojai gavo atsakymą iš Kauno miesto savivaldybės Centro seniūnijos, kad automobilio savininkas raštu įpareigotas iki 2020.11.03 pašalinti minėtą automobilį, o neįvykdžius keliamų reikalavimų bus taikomos administracinio poveikio priemonės.

Lapkričio mėnesį namo gyventojus pasiekė dar vienas seniūnijos raštas. „Informuojame, kad už paliktą be priežiūros, techniškai netvarkingą, neeksploatuojamą ir iki nurodytos datos nepašalintą automobilį automobilio savininkui 2020.11.11 surašytas administracinio nusižengimo protokolas.“

Reguliariai, po mėnesio, seniūnija ir vėl informavo namo gyventojus. „Automobilio savininkui skirta bauda pagal ANK 366 straipsnį, kurią nustatyta tvarka turi sumokėti iki 2020.12.11. Jeigu nesumokės baudos, visa medžiaga tolimesniam nagrinėjimui bus perduota Kauno miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriui.“

Kelionė laiku

Aiškinamasis Centro seniūnijos raštas Vytauto pr. gyventojus pasiekė ir vos tik po Naujųjų. „Informuojame, kad Centro seniūnija nurodytą naują automobilio savininką įpareigojo netvarkingą automobilį pašalinti iki 2021.01.15. Nepašalinus automobilio savininkas kviečiamas 2020.10.18 atvykti į Centro seniūniją dėl administracinio poveikio priemonių taikymo.“

„Taip, supratote teisingai, nepašalinus automobilio iki 2021 m. sausio 15 dienos, savininkas kviečiamas 2020 m. spalio 18 d. atvykti į Centro seniūniją dėl administracinio poveikio priemonių taikymo“, – atkreipia dėmesį dėl tvarkingo kiemo kovojantis skaitytojas ir pabrėžia, kad 2021 m. vasarį automobilis kieme stovi taip, kaip stovėjęs.

Pažeidimų nemažėja

Nors už be priežiūros paliktos transporto priemonės laikymą viešose erdvėse taikoma administracinė atsakomybė, tačiau šios problemos mastas nemažėja.

„Iš gyventojų gauname apie 2 tūkst. pranešimų per metus apie bendro naudojimo vietose paliktas eksploatuoti netinkamas transporto priemones. Nemažėjantis pranešimų skaičius parodo, kad padėtis nesikeičia ir administracinė atsakomybė neatbaido neatsakingų transporto priemonių savininkų nuo pažeidimų“, – sako Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociacijos (ENTPTA) vadovas Vladimiras Jankoit.

Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą už neeksploatuojamos ir be priežiūros paliktos transporto priemonės laikymą bendro naudojimo vietose gyventojui gresia bauda arba automobilio konfiskavimas. Už pirmą kartą padarytą pažeidimą numatyta bauda siekia nuo 70 iki 140 eurų, o už antrąkart – iki 300 eurų bauda su (arba be) automobilio konfiskavimu.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, 2019 metais Lietuvoje buvo surinkta 36,4 tūkst. tonų naudotų nebetinkamų transporto priemonių, iš jų 35,7 tūkst. tonų buvo apdorota (paruoša naudojimui ar šalinimui).

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA