Neįtikėtina istorija: Lijana į autoservisą atvežė taisyti automobilį ir – liko dirbti | Kas vyksta Kaune

Neįtikėtina istorija: Lijana į autoservisą atvežė taisyti automobilį ir – liko dirbti

L. Bučinskaitė darbuojasi autoservise./ R. Tenio nuotr.

Raudondvaryje gyvenanti Lijana Bučinskaitė prieš aštuonis mėnesius į autoservisą užvežė patikrinti automobilio gedimų, tačiau žiniomis taip nustebino autoserviso vadovą, kad tą pačią dieną gavo pasiūlymą prisijungti prie komandos.

Darbo dieną užsukus į automobilių servisą „Autoraudondvaris“ verda veiksmas: visose tvarkymo zonose išstatyta po automobilį, prie jų pluša darbuotojai. Prie vieno automobilio darbuojasi iš Kintų (Šilutės r.) kilusi ir Kaune po miškininkystės studijų likusi gyventi Lijana Bučinskaitė. Jos pareigos – autošaltkalvė, atliekanti didelio kruopštumo reikalaujančią ratų geometrijos patikrą, ratų suvedimą ir pagrindinio diržo keitimą.

Mergina dirbanti autoservise
Procesas./ R. Tenio nuotr.

Laisvalaikį leidžia gamtoje, medžioja

Lijana pasakojo technika besidominti nuo vaikystės. „Prisimenu, kaip vaikystėje su broliu taisydavome savo motociklus. Išmaniau ir automobilio dalis, domėjausi, kaip atpažinti gedimus, ilgainiui pagal garsą pradėjau atskirti, kas genda. Mano tėtis šaltkalvis, gal genai?“, – svarstė L. Bučinskaitė.

Laisvalaikiu mergina grįžta į gimtuosius Kintus aplankyti tėvų. Ten ji ne tik talkina ūkyje, bet ir užsiima kitu pomėgiu – keliauja į miškus medžioti. Taip pat mėgsta ilgus pasivaikščiojimus gamtoje, gaminti patiekalus.

Mergina dirbanti autoservise
Darbe./ R. Tenio nuotr.

„Vienoms merginoms galbūt patinka gilintis į grožio sritį, o kitoms – konstruoti, taisyti, sukiotis garaže. Svarbiausia rinktis tokį gyvenimo būdą, kuris džiugintų pačius. Aš mėgstu darbuotis ten, kur sudėtingiau, kur reikia gilintis, ieškoti problemų ir jas spręsti. Smagu pataisyti gedimus ir pradžiuginti žmones“, – sakė L. Bučinskaitė.

Po miškų ūkio studijų Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje mergina buvo išvykusi darbuotis į Angliją. Pernai grįžo ir likimas netikėtai atvedė į Raudondvario autoservisą.

Atvyko ir pasiliko

Mergina pasakojo kartą į autoservisą atvežusi patikrinti automobilį dėl gedimo.

Mergina dirbanti autoservise
Patikrinimas./ R. Tenio nuotr.

„Meistrams pasakiau, kad šie garsai gali būti dėl kardano kryžmės gedimo. Po apžiūros paaiškėjo, kad būtent taip ir buvo. Tada būsimasis vadovas Vytis sako: „Tu gerai gaudaisi, gal norėtum ateiti dirbti?“ – Sekančią dieną atvykau, pabandžiau ir netrukus įsidarbinau“, – pasakojo Lijana Bučinskaitė, autošaltkalve dirbanti jau aštuntą mėnesį. Patirties tokiame darbe mergina neturėjo, tad kurį laiką mokėsi pagrindų, gaudavo vis sunkesnių užduočių ir laikui bėgant išmoko, tačiau kaip pokalbio metu ne kartą pabrėžė: „Mokausi nuolat“.

Mergina dirbanti autoservise
Autoservise dirbanti Lijana Bučinskaitė./ R. Tenio nuotr.

Ji tikino, kad atlikinėti ratų suvedimą, pakeitinėti diržus – nėra fiziškai sunkus darbas, tačiau kiek teplus – užsimiršus pasitaiko perbraukti tepaluotais pirštais per veidą, o kartais dėl neatsargumo nusibrozdinti pirštus. Atlikti ratų suvedimą užtrunka nuo pusvalandžio iki valandos. Per dieną šią paslaugą L. Bučinskaitė atlieka maždaug 5-iems automobiliams.

Mergina dirbanti autoservise
L. Bučinskaitė atlieka ratų suvedimą./ R. Tenio nuotr.

Pašnekovė prasitarė, kad iš pradžių buvo kiek neramu, kaip į jos pasirinkimą reaguos artimieji, tačiau, kaip paaiškėjo, jaudinosi be reikalo.

„Tik mama sureagavo jautriau, iš pradžių vis klausinėdavo ar nesunku, bet ilgainiui apsiprato. Draugas pats svajojo apie panašų darbą, tad man net kiek pavydėjo. Kolegos iškart draugiškai priėmė į komandą, o klientai didelės nuostabos nerodo, nebent moterys kartais pasako: „O, smagu matyti!“, – kalbėjo L. Bučinskaitė. Ji atviravo, kad draugių rate turi vieną, kuri irgi dirba panašų darbą – yra lėktuvų mechanikė.

Daug pasieks

Autoserviso vadovas Vytis Kulikauskas pasakojo L. Bučinskaitę dirbti pakvietęs dėl jos užsidegimo. „Akys niekad nemeluoja, o ji žiūrėjo į automobilį ir buvo matyti, kaip akys dega. Tada žmogus gali būti ir be patirties, svarbiausia – noras“, – teigė V. Kulikauskas.

Ir kolega Valentinas atviravo nors iš pradžių nusistebėjęs, kad prie ratų suvedimo dirbs mergina, bet tik tol, kol pamatė pastangas ir įgūdžius. „Buvo neįprasta, bet Lijana gerai gaudosi, greit susiorientuoja. Iš pradžių dar reikėjo pagalbos, o dabar jau darbuojasi viena, yra puiki specialistė“, – sakė kolega.

Mergina dirbanti autoservise
Autošaltkalvė./ R. Tenio nuotr.

Iš pradžių darbuotoja turėjo išmokti išardyti ir surinkti variklį, vėliau mokytis montuoti ir suvedinėti ratus, keisti pagrindinį diržą ir pan., kad po truputį išmoktų kuo daugiau apie automobilių taisymą.

V. Kulikauskas įsitikinęs: jei darbuotoja ir toliau taip stropiai mokysis – bus stipri automobilių technikė.

„Pradėjo dirbti autošaltkalvės pareigose, bet tai tik pradžia. Kad būtum stiprus technikas – reikia pradėti nuo paprastesnių darbų. Pasibaigus karantinui ji vyks į mokymus. Nuolat skatinu ir toliau skatinsiu, kad taptų stipria profesionale. Jei stengsis – ji daug pasieks!“, – įsitikinęs V. Kulikauskas.

„Esu laiminga dirbdama šį darbą, tad likau ilgam. Man „žiauriai“ įdomu, tad nuolat skaitau ir daug mokausi, kad būčiau gera technikė. Atsakingai žiūriu į šias pareigas, eksperimentuoti čia negali, reikia daug kruopštumo, atidos. (…) O dabar ir savo automobilį jau pati galiu susitaisyti“, – šypsodamasi atsisveikino Lijana Bučinskaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA