Užmiestyje gyvenanti moteris pratrūko: elektrikai į mišką važiuoja kaip į pliažą | Kas vyksta Kaune

Užmiestyje gyvenanti moteris pratrūko: elektrikai į mišką važiuoja kaip į pliažą elektros neturi ketvirtą parą

„Facebook“ nuotr.

Savaitės pradžioje iškritus didžiuliam sniego kiekiui, Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) darbuotojai vis dar pluša mėgindami atkurti elektros tiekimą visiems paveiktiems klientams. Atokiai gyvenantys vieno kauniečio artimieji elektros neturi jau ketvirtą parą – anot žmonių, iš institucijų ir elektros tiekėjų pastangų išeina tikras šnipštas.

Vilniaus rajone gyvenantys kauniečio artimieji penktadienį skaičiuoja jau ketvirtą parą be elektros. „Seniūnė pasakė, kad jie, kiek medžiai leido, tiek kelią pravalė, tik ne iš tos pusės. <…> Girininkas pasakė, kad jis bejėgis, paliktas vienas, valdžiai nerūpi, nors jis dar net nesikreipė, nes jo gi niekas neklausys, kad jam reikia pravalyt kelią nuo medžių, kad seniūnė išvalytų kelią, kad atvažiuotų elektrikai.

Elektrikai į mišką, kur reikia važiuot su galingu traktoriumi ir miškovežiu medžiams pakelti, atvažiuoja su kabluku, ir „Bobcatu“. Aišku viena, jie nebeišvažiuos. Bet aišku ir dar keli dalykai. Jei būčiau jų valdžia, tą pačią dieną visus ateisčiau, nes arba jie durni, arba jie tiesiog netinkami suvokti, kuriame mes amžiuje gyvename ir kokia technika ką kur turi daryti ir kad apskritai, reikia dirbti, o ne šūdą malti prie kavos ir šokoladinio saldainio“, – aštraus žodžio socialiniame tinkle kasdien viešinamoje gyvenimo be elektros kronikoje negailėjo moteris.

Anot jos, ESO net nesiruošia vienas medžių traukt, kitas kelio valyt. Treti gi sapnuodami Palm Beach išvažiavo elektros tvarkyti ir įsėdo į kabrioletą vietoj Sibiro kirpėjo. Vilniaus rajone sniego įkalintų žmonių žodžiais, geriausiai dirba ESO skolų išieškojimo skyrius ir automatiniai atsakikliai, pranešantys apie atnaujintą energijos tiekimą kai elektros vis dar nėra bei skaičiuojantys naujus gedimus.

„Ir dar. Tai mes tai patys prasivalėm medžius, kad prasibrautume į kelią. Nors kelias jau nepravažiuojamas pusnyse. Tai mes dar su savo mašinomis pravažiuojam ir pasikraunam bent telefonus su generatoriumi. Bet kiek yra močiučių ir senelių, kurie va taip pamiršti kažkur, nes seniūnai ir girininkai yra nepajėgus piršto pajudinti…

Vienu žodžiu… Monopolis ir savivalda yra kažkas, ką norisi papurtyti nuo apkerpėjusių smegenų ir raumenų, jei ten išvis tokių yra. Ir dar. Tie, kurie svajojate apie romantiką ir norite įsigyti atokiai namą, tai tas pats, kaip norėti įsigyti vynuogyną arba dovanų šunio. Gerai pagalvokite, ar tikrai to norite. Nes ten būna ir taip, nes ten šalia romantikos yra daug darbo ir daug to, ką reikia daryti pačiam“, – įspėjimą provincijos gerbėjams siuntė moteris.

ESO penktadienio popietę pateiktais 12 val. duomenimis, be elektros šalyje vis dar buvo apie 7,5 tūkst. klientų, iš kurių Vilniaus regione apie 2,8 tūkst., Utenos regione apie 2,3 tūkst., o Alytaus regione apie 2,2 tūkst. Bendrovė tikina, kad jų skaičius iki vakaro mažės.

„Sudėtinga prognozuoti, bet rytoj gali likti apie 2 tūkst. vartotojų. Dedame maksimalias pastangas pašalinti gedimus dar per šiandien, tačiau galimi pavieniai atvejai, kur to padaryti nepavyks. Po sekmadienio tikimasi grįžti į įprastinį gedimų lygį“, – teigiama išplatintame pranešime.

ESO primena, kad nuvykus į gedimo vietą brigados randa nenumatytus gedimus, jų yra itin daug, o kiek užtruks taisymas – sunku prognozuoti. Todėl sunku prognozuoti ir tikslius pašalinimo laikus laukiantiems. Gedimus ketvirtą parą taiso apie 230 brigadų, tai yra apie 500 žmonių. Prioritetas teikiamas gedimams pagal atsijungimo trukmę ir atsijungusių klientų skaičių.

Yra atkarpų kur linijos buvo nutrūkusios keliasdešimtyje taškų, ant jų skirtingose vietose yra užkritę po keliolika medžių, atstačius linijas vienose vietose, medžiai lūžta kitose – formuojasi nauji gedimai. Kartais tą pačią liniją atstatinėti tenka po keturis ar daugiau kartų. Taip pat įvyksta pakartotinai gedimai – tik sutvarkius elektros tinklo oro 10 kV liniją identifikuojamai galimi gedimai mažesnės įtampos, 0,4 kV, linijose. Nepašalinus didžiojo gedimo, nematomas ir mažesnės linijos gedimas.

Kaip nurodo ESO, linijas daugelyje vietų nutraukė sunkaus sniego sluoksnio neatlaikę medžiai / ESO nuotr.

„Nesutvarkyti liko tik patys sudėtingiausi ruožai. Bandant pasiekti atokiausias gedimo vietas, technika ir net padedančių ugniagesių automobiliai klimpsta, seniūnijų duoti traktoriai – taip pat. Toliau nuosekliai bendradarbiaujama su savivaldybėmis, vietos seniūnijomis ir miškų urėdijų padaliniais siekiant kuo skubiau atstatyti elektros energijos tiekimą, padėti žmonėms likusiems be elektros“, – tvirtina bendrovė.

ESO skaičiavimu, iš viso elektros energijos tiekimas, kuris buvo nutrūkęs ilgiau nei 3 minutes, atnaujintas apie 275 tūkst. klientų įskaitant pasikartojančius gedimus. Likusi dalis, apie 40 proc., gedimų sutvarkomi automatikos veikimo pagalba.

Atsižvelgiant į situaciją, ESO teigia smarkiai sustiprinę klientus telefonu aptarnaujančių specialistų skaičių. Aptarnavimas telefonu vyksta visą parą, dingus elektrai vartotojams gedimą rekomenduojama registruoti specialioje formoje arba prisijungus ESO savitarnoje.

Detalesni duomenys apie masinius atjungimus pateikiama čia, informaciją žadama atnaujinti vakare.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA