Kauno rajonas patvirtino 2021 metų biudžetą: didžiausią dėmesį skirs švietimui ir kultūrai | Kas vyksta Kaune

Kauno rajonas patvirtino 2021 metų biudžetą: didžiausią dėmesį skirs švietimui ir kultūrai

Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Kauno rajono savivaldybės taryba ketvirtadienį patvirtino 2021 metų biudžetą, kurio pajamos sieks 108 mln. eurų. Už šį sprendimą balsavo 15 politikų, 10 opozicijoje esančių Tarybos narių susilaikė.

Daugėja gyventojų, didėja poreikiai

Meras Valerijus Makūnas pastebėjo, kad nuo 2015 metų Kauno rajono gyventojų skaičius padidėjo beveik 8 tūkstančiais, tačiau savivaldybei Finansų ministerijos numatyta pajamų dalis beveik nesikeitė, o šiemet ji bus mažesnė net 1,8 proc. Situaciją gerokai sujaukė ir pandemija, rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

„Gyventojų lūkesčiai visada gerokai didesni, nei finansinės galimybės. Nelengva kurti gerovę sudėtingomis aplinkybėmis, bet mes nelinkę dejuoti ir svarbiausius įsipareigojimus žmonėms įvykdysime“, – pabrėžė meras.

Opozicijai atstovaujantys Tėvynės Sąjungos (Lietuvos krikščionių demokratų) atstovai Donatas Jankauskas ir Regina Lukoševičienė pripažino, kad savivaldybės administracija nuveikė daug gerų darbų, tačiau apgailestavo, kad biudžetas suplanuotas nepakankamai tiksliai.

Mero pavaduotojas Antanas Nesteckis pastebėjo, kad viską tiksliai suplanuoti neįmanoma. „Finansų ministerija nuolat koreguoja savo planus, nuo kurių priklauso ir savivaldybių finansinė situacija“, – aiškino vicemeras.

Dėmesys švietimui ir kultūrai

Palyginti su 2020 m. Kauno rajono biudžetas didės 11,8 proc. arba 11,4 mln. eurų.

Biudžeto ir finansų skyriaus vedėja Dalia Kupratienė informavo, kad šiemet daugiausia lėšų bus skirta kultūros, švietimo ir sporto sričiai finansuoti – tai sudarys net 54,8 proc. viso biudžeto. Nemažai lėšų reikės naujiems vaikų darželiams išlaikyti, kuriuose pernai buvo sukurta beveik tūkstantis naujų vietų. Šiemet savivaldybė pasiryžusi darželinukams sukurti dar mažiausiai 400 naujų vietų.

V. Makūnas tvirtino, kad bus įgyvendinti jau pradėti projektai: statomi darželiai Garliavos, Užliedžių, Ringaudų seniūnijose, rekonstruojami Užliedžių ir Ramučių daugiafunkciai centrai, Šlienavos pagrindinė mokykla, rengiami Raudondvario ir VDU Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijų rekonstrukcijos techniniai projektai.

Iki 2022 metų bus įgyvendintas ir PPP projektas, kuris įgalins rekonstruoti Kačerginės ir Zapyškio mokyklas, taip pat Mastaičių baseiną, šalia kurio bus pastatyta pradinė mokykla su vaikų darželiu.

Dar viena gera žinia jaunoms šeimoms: bus iš pagrindų atnaujinti Zapyškio, Lapių ir Raudondvario vaikų lopšeliai-darželiai. Savivaldybė taip pat planuoja pradėti Garliavos lopšelio-darželio „Obelėlė“ rekonstrukciją, Neveronių darželio remontą, Vandžiogalos gimnazijos apšiltinimo ir kitus projektus.

Didins atlyginimus

Socialdemokratų frakcijos pirmininkė Violeta Boreikienė bei Socialinių reikalų ir sveikatos komiteto pirmininkas Saulius Davainis siūlė atkreipti dėmesį į viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus. D. Kupratienė informavo, kad švietimo darbuotojams jis didės 22 proc. o socialiniams darbuotojams 13,3 proc.

Pandemijos metu socialinio sektoriaus vaidmuo ypač svarbus, todėl socialinės priežiūros ir paslaugų įstaigoms 2021 m. biudžete skirta 10 proc. daugiau lėšų.

Didesnis dėmesys bus skiriamas ir mažiausiai uždirbantiems seniūnijų darbuotojams. Seniūnijų biudžetai šiemet taip pat ūgtelės.

Daugiau lėšų bus skiriama ir bendruomenių projektams remti, įtraukiant jas į biudžeto lėšų panaudojimą per Dalyvaujamąjį biudžetą, kai gyventojai patys siūlo idėjas ir balsuodami renka labiausiai patikusias.

Ties kelius ir vamzdynus

Atliktas tyrimas rodo, kad Kauno rajone yra daugiau nei vidutiniškai šalyje kelių su patobulinta danga, net trečdalis Kauno regiono dviračių takų įrengta pakaunėje.

Keliams, pėsčiųjų bei dviračių takams tiesti 2021 m. biudžete numatyta 7,5 mln. eurų.

Vandentvarkos ir nuotekų infrastruktūros plėtrai – per 2,5 mln. eurų. Bus plečiami tinklai Babtų, Voškonių, Karmėlavos, Juragių, Ilgakiemio, Raudondvario ir kitose gyvenvietėse.

V. Makūnas tvirtino, kad su policija bus įgyvendinamos tęstinės saugumo programos. Be dėmesio neliks ir paveldas, ypač bažnytinis. Savivaldybė ketina skirti 70 tūkst. Eur sudegintai Kulautuvos Mergelės Marijos Vardo bažnyčiai atstatyti.

„Materialinė gerovė svarbi, bet dvasiniai dalykai, ypač mus užklupusios pandemijos metu, taip pat neturi likti nuošalyje“, – pabrėžė meras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA