I. Šimonytė: kirpyklos ir mokyklos duris atvers panašiu metu | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytė: kirpyklos ir mokyklos duris atvers panašiu metu

DELFI, BNS 2021/01/28 09:40
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ketvirtadienio rytą Žinių radijo laidoje „Pozicija“ teigė, jog pratęsus karantiną iki vasario 28 dienos, galimų atlaisvinimų prioritetas skiriamas ugdymo įstaigų atvėrimui, pradžioje – pradinių mokyklų.

Iki pat vasario pabaigos Vyriausybė apsisprendė karantiną su visomis ankstesnėmis jo sąlygomis pratęsti. I. Šimonytė teigė, kad nors sergamumo skaičiai krenta, ėjimas į kiek geresnį C scenarijų turi būti atsargus.

„Dabar, kai baigiasi karantinas sausio 31 dieną, mes vis dar esame scenarijuje D. Nors yra tikimybė, kad mes kirsime tą ribą. (…) Natūralu, kad kai kirsime ribą, negali atlaisvėti viskas 100 procentų tą pačią dieną. Nes reikia šiek tiek išlaukti ir pamatyti, kad ta kritimo tendencija yra įsitvirtinusi“, – Žinių radijo laidoje sakė ministrė pirmininkė.

Ji pabrėžė, jog karantino ir visų jo sąlygų pratęsimas iki vasario 28 dienos, visai nereiškia, kad viskas šiame laikotarpyje ir galios.

„Tačiau tai nereiškia, kad viskas yra užfiksuota, taip kaip yra iki pat vasario 28 dienos“, – kalbėjo politikė.

Ji teigė, kad jau artimiausiomis savaitėmis gali būti sprendžiama dėl karantino atlaisvinimų pagal scenarijų C.

„Jei situacija ir toliau klostysis gerėjimo linkme, bus pagrindas svarstyti vienus ar kitus karantino atlaisvinimus jau pagal scenarijų C. Tą tikrai, manau, kad vasario mėnesį darysime. Bet ką sako ir ekspertai – tą reikia daryti atsargiai, šalia turėti kitas priemones – plataus masto testavimas ir geresnis darbas su ligos židiniais. (…) Tam ruošiamės, tam yra ruošiami algoritmai, tam jau ir besibaigiantys pirkimai testavimo priemonių. Jau šią savaitę Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paleido pilotinį testavimą ugdymo įstaigoms“, – teigė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė teigė, kad pagrindinis prioritetas dabar skiriamas ugdymo įstaigų atvėrimui, ypač pradinio ugdymo.

„Logika tokia – mes ištestuojame kažkokį segmentą prieš jį atidarant ir reguliariai testuojame ar vakcinuojame, kai ateis jų eilė. Ir tokiu būdu bandome po truputėlį grįžti į gyvenimą. Prioritetas ugdymas, tą galiu pasakyti labai aiškiai. Bet tai nereiškia, kad verslo dalis veiklų negalės pradėti veikti kitomis sąlygomis. Bet pagrindinis prioritetas yra ugdymas, ypatingai pradinukų“, – sakė Vyriausybės vadovės.

Paklausta, kas greičiau atvers duris – mokyklos ar kirpyklos, I. Šimonytė teigė, kad šios įstaigos galėtų duris atverti panašiu metu.

„Kas greičiau. Čia klausimas toks – kirpykloje turbūt yra paprasčiau užtikrinti mažą kontaktų skaičių nei mokykloje. Nes mokykloje ne tik vaikai kontaktuoja tarpusavyje, bet ir su mokytojais, vaikų tėvais. Ir tas šeimų kontaktas dėl mokyklų atidarymo yra gerokai platesnis. Todėl mokyklose reikia daugiau įdirbio, kad jos galėtų sklandžiai atsidaryti. Tai kažkur, matyt, panašiu metu (atsidarys, aut. p.)“, – Žinių radijo laidoje sakė I. Šimonytė.

Premjerė teigė, kad greitieji antigenų testai Lietuvą plačiam naudojimui galėtų pasiekti antroje vasario mėnesio pusėje.

Prašo Bažnyčios neatnaujinti pamaldų

I. Šimonytė prašo Vyskupų konferencijos neatnaujinti viešų pamaldų dar kelias savaites.

„Mano patarimas ir labiau prašymas galbūt, nes bažnytinė valdžia sprendžia tą klausimą pagal sutartis, – kad dar vis dėlto nuo didesnių susibūrimų būtų susilaikyta kelias savaites, kol bendresnis karantino atlaisvinimas visuomenėje nėra vykdomas“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė Vyriausybės vadovė.

Anot jos, pamaldas lanko daugiau vyresnio amžiaus žmonės, priklausantys rizikos grupėms dėl COVID-19.

Premjerė teigė, kad sugriežtinus karantino režimą, pavyko sumažinti mirčių skaičių nuo koronaviruso, tačiau dar nepakankamai.

„Vadinasi, per tas kelias savaites sugebėjome išsaugoti nemažai gyvybių ir tas gyvybes saugoti reikia ir toliau“, – sakė ji.

Lietuvos vyskupai šią savaitę ketina svarstyti, ar bažnyčiose atnaujinti viešas pamaldas, kurios jau daugiau nei mėnesį sustabdytos dėl epidemiologinės padėties.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA