„Normalu, jei neramu“: ko tikėtis individualios psichologinės konsultacijos metu? | Kas vyksta Kaune

„Normalu, jei neramu“: ko tikėtis individualios psichologinės konsultacijos metu?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Emocinė žmogaus sveikata – ne mažiau svarbi nei fizinė. Sutrikus mūsų psichinei savijautai tampame įsitempę ir nervingi, susiduriame su nuotaikos šuoliais, nemiga, valgymo sutrikimais ir kitomis problemomis, vėliau galinčiomis atsiliepti ne tik mūsų fizinei būklei, bet ir santykiams su mums artimais žmonėmis.

Atsižvelgdami į pandemijos kontekste išaugusį gyventojų patiriamą nerimą ir stresą, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kauniečius kviečia į nemokamas psichologo konsultacijas – „Normalu, jei neramu“.

„Džiaugiamės stebėdami, jog šiandien vis daugiau žmonių rūpinasi ne tik savo fizine, bet ir psichine sveikata. Jie įveikia vaikystėje įdiegtus ar iš aplinkos perimtus mitus ir kreipiasi į psichologus konsultacijos ne tik tada, kai išgyvena krizę ar susiduria psichikos sutrikimais, bet ir norėdami gyventi kokybiškesnį gyvenimą, labiau sutarti šeimoje, mažiau nerimauti“, – sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Gerda Kuzmarskienė.

G. Kuzmarskienei antrina ir Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro psichologė Aistė Kulvietė. Psichologė sako pastebėjusi, kad žmonės kreipiasi psichologinės pagalbos dėl įvairių priežasčių: kai nori pagerinti savo bendravimo įgūdžius, išmokti atsipalaiduoti, nurimti ar ieško atsakymų į jiems iškilusius asmeninius klausimus.

„Žmonės nebelaukia kritinio momento, kol patiems sunkumai taps nebepakeliami. Kuo anksčiau žmogus kreipiasi psichologinės paramos, tuo mažiau sunkumas įsišaknija ir tuo lengviau jį su visomis šaknimis išrauti“, – tvirtina psichologė.

Padeda suprasti savąją problemą

Ko tikėtis per konsultaciją? Tikriausiai mums visiems bent kartą gyvenime yra buvę taip, kad garsiai uždavus klausimą kitam žmogui atsakymas ateina savaime. Vos paklausę, kur padėjome savo automobilio raktelius, suvokiame, jog atsimename tikslią jų buvimo vietą. Panašiai veikia ir psichologo konsultacija.

A. Kulvietės teigimu, mūsų smegenys skirtingai įrašo ir apdoroja vaizdinę, garsinę, sakytinę ir kitais būdais gaunamą informaciją. Ji tuo lengviau suprantama, analizuojama ir įsimenama, kuo daugiau smegenų sričių mes panaudojame. Kai kalbame garsiai, savo žodžius mes ir sakome, ir kartu girdime, todėl geriau informaciją suprantame ir į ją susikoncentruojame.

Dėl šios priežasties mes, pavyzdžiui, intuityviai pradedame skaičiuoti garsiai, kad nepamestume vis didėjančio skaičiaus. Taip pat kur kas lengviau atsimename tai, ką pokalbio metu papasakojome draugui, negu tai, apie ką tik mintyse galvojome, kol maudėmės duše.

Nemokamas psichologo konsultacijos – „Normalu, jei neramu“ / Kauno VSB nuotr.

„Būtent dėl to ir savo sunkumus įvardijus garsiai jie yra lengviau suprantami ir išanalizuojami negu tada, kai lieka mūsų galvose. Be to, kai kalbame su savimi, mintyse, neprivalome būti rišlūs – mūsų mintys dažnai yra chaotiškos, o atėjusi mintis pertraukia kitą.

Tačiau kai savo mintis bandome perteikti kitam žmogui ir norime, kad jis jas suprastų, esame priversti jas išdėstyti kuo aiškiau, tuo pat metu ir patys aiškiai save išgirsdami. Taip, padedant psichologui, gavus tinkamus klausimus, pavyksta aiškiai ir konkrečiai įvardyti problemą, savijautą, įvykusią situaciją ar kilusias mintis ir palengva prieiti prie sprendimo ar geresnės savijautos“, – pasakoja A. Kulvietė.

Klientai sprendžia patys

Pasak psichologės, kartais galima pajusti, jog klientai, atėję į konsultaciją, tikisi labai didelio ir greito pokyčio, tarsi sprogimo. Visgi, svarbu suprasti, kad psichologinės konsultacijos eigą žmogus lemia pats.

„Kai kurie mano, jog psichologas išklausys ir po valandos jie išeis iš kabineto lyg kiti žmonės. Tokia mintis skamba kaip daug žadanti, tačiau kartu ir gąsdinanti, tarsi nepažįstamas žmogus ruoštųsi su kitu asmeniu elgtis prieš jo valią: pamatyti tai, ko pats žmogus galbūt nenori matyti, ir pasakyti tai, ko jis nenori girdėti.

Individualios psichologinės konsultacijos metu nieko panašaus nevyksta – tai yra saugi erdvė kalbėti ir ieškoti atsakymų. Juk kai ateini pas gydytoją dėl skaudamos gerklės, ją apžiūrėdamas gydytojas nepuola taisyti sugedusių dantų – taip ir psichologo kabinete: pats žmogus sprendžia ir įvardija, ko tikisi iš psichologinių konsultacijų“, – sako A. Kulvietė.

Rūpindamiesi kauniečių psichologine sveikata Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras kartu su Psichologinės paramos ir konsultavimo centru (PPKC) šiuo metu įgyvendina projektą „Normalu, jei neramu“ ir teikia visiems Kauno gyventojams nemokamas, individualias psichologo konsultacijas.

Konsultacijos kauniečiams, atsižvelgiant į šalyje esančią pandeminę situaciją ir žmogaus poreikius, teikiamos gyvai arba nuotoliniu būdu („Skype“, telefonu). Visuomenės sveikatos biuro direktorės G. Kuzmarskienės teigimu, svarbu žinoti, jog visos šios paslaugos teikiamos nemokamai ir anonimiškai, joms nereikia šeimos gydytojo siuntimo. Visa, kas kalbama per konsultacijas, išlieka griežtai konfidencialu.

Daugiau informacijos čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA