Profesorius: epidemiologinė situacija gerėja, bet mokyklas atverti dar anksti | Kas vyksta Kaune

Profesorius: epidemiologinė situacija gerėja, bet mokyklas atverti dar anksti

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Sveikatos vadybos katedros profesorius Mindaugas Stankūnas antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad ugdymo įstaigas atidaryti dar anksti. Mokyklas atidaryti būtų galima pasiekus maždaug 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rodiklį.

„Lietuvoje epidemiologinė situacija gerėja. Todėl vis garsiau yra kalbama, kad jau vertėtų „atlaisvinti“ tam tikrus karantino ribojimus. Bene dažniausiai ši diskusija sukasi apie mokyklas. Šiam siūlymui pagrįsti yra pasitelkiama daug argumentų ir dažnai su nuorodomis į mokslines publikacijas rimtuose mokslo žurnaluose.

Reikėtų pripažinti, kad tikrai yra nemažai studijų, kurios rodo, kad mokyklos vaidina nedidelį vaidmenį viruso plitimui ir ženklesnės neigiamos įtakos epidemiologinei situacijai neturi. Tačiau mūsų valdžios atstovai ir ekspertai mokyklų atidaryti neskuba. Kaip čia suprasti?“, – rašė profesorius M. Stankūnas.

Pirmiausia M. Stankūnas ragino pažvelgti į šalių situaciją, kuriose buvo atliktos studijos.

„Mano jau paminėtos studijos ir dar visa eilė kitų buvo atliktos, tada kai šių šalių epidemiologinė situacija ženkliai skyrėsi nuo Lietuvos. Sakykim minima studija Švedijoje analizuoja laikotarpį nuo kovo 1 d. iki birželio 30 d. Tuo laikotarpiu maksimalus Švedijos naujų atvejų skaičius per 7 d. siekė 108 / 100 0000 gyventojų. Kita studija Izraelyje buvo atlikta 2020 m. kovo – liepos mėnesiais. Tuo laikotarpiu minėto rodiklio „pikas“ siekė 201 / 100 000 gyventojų. Palyginimui, Lietuvoje šiuo metu jis yra 478, o dar visai nesenai jis buvo 1094, gruodžio 24 dieną“, – prisiminė LSMU profesorius.

Anot M. Stankūno, praėjusią savaitę Pasaulio sveikatos organizacija savo kassavaitinėje ataskaitoje labai išsamiai pasisako mokyklų klausimu ir teigia, kad esant mažam viruso paplitimui visuomenėje, mokyklos vaidina nedidelį vaidmenį jo plitimui. Tačiau esant dideliam paplitimui, jos gali būti gana reikšmingas epidemijos augimo veiksnys. PSO pabrėžia, kad mokyklų uždarymas turi būti taikomas kaip pati kraštutinė priemonė.

Mindaugas Stankūnas / DELFI nuotr.

„Lietuvoje mokyklos (pradinis ugdymas) buvo vykdomas iki “paskutinės minutės”, t.y. buvo sustabdytas tik gruodžio viduryje, kai vidutinis per dieną nustatomas atvejų skaičius perkopė 3000. Jas buvo nuspręsta uždaryti, nes remiantis gausia moksline literatūra, tai yra efektyvi priemonė stabdant pandemijos plitimą. Ir atrodo, kad mūsų situacijai šis sprendimas tikrai pagelbėjo“, – rašė profesorius M. Stankūnas.

Kada mokiniai gali sugrįžti į mokyklas?

M. Stankūnas sakė, kad mokyklų atidarymas turėtų vykti palaipsniui, o kontaktinį ugdymą pirmiausiai galėtų pradėti pradinukai ir abiturientai.

„Aš manau, kad tai bus palaipsniui. Tikriausiai pirmiausiai mokyklų duris pravers pradinukai ir abiturientai. Tačiau manau, kad tą reikėtų daryti, kai mokykloje saugiai galėtų jaustis ir mokiniai, ir mokytojai, ir jų šeimos nariai. Amerikiečių Ligų kontrolės centras (CDC) yra įvardijęs kelis su mokyklų atvėrimu susijusius rizikos lygius ir jų apibrėžimui naudoja mums jau puikiai žinomą naujų atvejų per 14 dienų rodiklį. Tad viruso plitimo mokyklose rizikos lygiai yra sekantys:

🔹>200 Aukščiausia rizika
🔹 50 – 200 Aukšta rizika
🔹 20 – 50 Vidutinė rizika
🔹 5 – 20 Žema rizika
🔹 <5 Žemiausia rizika

Mano siūlymas būtų toks, kad susilaikyti nuo mokyklų atvėrimo iki tol, kol nesumažinsime Lietuvoje šio rodiklio iki 200 ar mažiau. Priešingu atveju mes rizikuojame savo vaikais, mokytojais ir šeimos nariais. Atsiprašau, kad gal toks mano įrašas yra ne tai ko tikėjotės, bet… man kaip tėčiui irgi LABAI LABAI norisi grįžti į tuos laikus, kai ryte palydėdavau savo vaikus į mokyklą ir juos pasiimdavau atgal“, – dėstė M. Stankūnas.

Mokytojų skiepijimas

Sveikatos ekspertai siūlo šiuo metu atsilaisvinusius PGR testavimo pajėgumus „nedelsiant nukreipti“ maksimaliam ugdymo institucijų prevenciniam testavimui ir židinių užgesinimui.

Anot ekspertų, būtina ir ankstinti pedagogų skiepijimą nuo COVID-19, atsižvelgus į „ugdymo institucijų svarbą valstybės raidai“.

Kai kurių mokytojų testavimas turėtų prasidėti dar šią savaitę, o skiepų mokytojai turėtų sulaukti vasario antroje pusėje, pirmadienį žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA