Suskaičiavo Kauno vaikus, kurie neturi sąlygų mokytis namuose | Kas vyksta Kaune

Suskaičiavo Kauno vaikus, kurie neturi sąlygų mokytis namuose

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Nuo praeito ketvirtadienio šalies savivaldybėms pavesta pasirūpinti, kad vaikai, kurie neturi sąlygų mokytis namuose ar patiria kitų mokymosi sunkumų pandemijos metu, galėtų mokytis nuotoliniu būdu miestų ir rajonų švietimo įstaigose. Kauno miesto savivaldybė suskaičiavo, kad tokių vaikų Kaune – 160.

Spręs vaiko gerovės komisijos

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė, neseniai buvo atlikta apklausa, kuria siekta išsiaiškinti, kiek mokinių pageidautų lankyti mokyklą karantino laikotarpiu.

„Sausio 19 dienos duomenimis, apie 160 mokinių yra reikalingi priežiūros, maitinimo ir nuotolinio ugdymo mokykloje paslaugų“, – teigia O. Gucevičienė.

Pasak jos, savivaldybė pasirūpino, kad nuo sausio 21 d. Kauno mokyklose, vykdančiose pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas, išskirtinais atvejais būtų teikiamos priežiūros, maitinimo ir nuotolinio mokymo paslaugos. Tokios sąlygos iki tol išimtinai buvo taikomos tais atvejais, kai tėvai pagal įstatymą darbo funkcijas privalėjo atlikti darbo vietoje ir negalėjo užtikrinti mokinių, ugdomų pagal pradinio ugdymo programą, priežiūros namuose.

Tokia galimybe nuo šiol galės pasinaudoti ir mokiniai, kurie neturi sąlygų mokytis namuose arba dėl kitų objektyvių priežasčių jiems reikalinga kita pagalba mokantis nuotoliniu būdu. Sprendimus dėl tokių vaikų mokymo mokyklose priims vaiko gerovės komisijos.

„Sprendimas pavesti Kauno mokykloms pačioms koordinuoti jas lankančių mokinių priežiūros mokykloje procesus nuotolinio mokymo metu priimtas nuo praėjusio penktadienio. Žinome, kad mokyklos geriausiai pažįsta savo bendruomenę, jos narius, todėl tikime, kad jos priims tinkamiausius sprendimus“, – portalui sakė O. Gucevičienė.

Trūksta priemonių ir motyvacijos

Kaip pranešime apie sprendimą spaudai pabrėžė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, šis Vyriausybės sprendimas ypač aktualus šeimoms, kurios neturi pakankamai lėšų, socialinių įgūdžių ar motyvų tam, kad vaikams sudarytų tinkamas sąlygas ugdymuisi namuose.

„Kiekvienos šeimos situacija yra skirtinga, susiduriama su skirtingomis problemomis. Valstybė ir savivaldybės privalo sudaryti visiems vaikams kuo geresnes sąlygas lygiavertiškai mokytis, nepalikti nuošaly“, – teigė ministrė.

Ministerijos atlikta bendrojo ugdymo mokyklų mokinių apklausa parodė, kad apie 25 tūkst. šalies moksleivių reikalinga mokymosi pagalba, t.y. papildomos konsultacijos, aprūpinimas kompiuterine įranga, interneto ryšio užtikrinimas bei motyvacijos stiprinimas. Maždaug pusei šių mokinių yra skirtas nemokamas maitinimas, o šeimos, kuriose jie auga, gauna ir socialinę paramą.

Pusei šių mokinių reikalingos papildomos įvairių dalykų konsultacijos, maždaug tiek pat jų turi problemų su kompiuterine įranga bei interneto ryšiu. Ketvirtadalis šių mokinių neturi motyvacijos mokytis, o kas dešimto vaiko tėvai iš viso nebendrauja su mokykla, parodė atlikta apklausa.

Džiaugiasi, kad veikia darželiai

Šiuo metu Kauno mieste viso bendrojo ugdymo mokyklos vaikus moko nuotoliniu būdu, išskyrus ugdymą specialiosiose mokyklose ir klasėse ugdomus mokinius. Ikimokyklinis ugdymas, užtikrinant visus saugumo reikalavimus, vykdomas įprastu būdu.

Taip pat mieste šiuo metu veikia ir visi darželiai, išskyrus keletą grupių. „Džiaugiamės, kad įstaigoms pastaruoju metu pavyksta išvengti didesnių koronaviruso protrūkių. Vis dėlto į darželius tėvelių prašome vaikus vesti tik esant neišvengiamai būtinybei ir negalint jų priežiūros užtikrinti namuose“, – sako Švietimo skyriaus vedėja.

Pasak O. Gucevičienės šiuo metu mieste veikia ir dienos centrai, o su tais, kurie dėl koronaviruso grėsmės nenori fiziškai lankyti dienos centro, dirbama nuotoliniu būdu. „Esant poreikiui, darbuotojai suteikti būtinos pagalbos atvyksta ir patys“, – sako savivaldybės atstovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA