Lietuvai žadėtas „AstraZeneca“ COVID-19 vakcinų kiekis sumažintas 80 procentų | Kas vyksta Kaune

Lietuvai žadėtas „AstraZeneca“ COVID-19 vakcinų kiekis sumažintas 80 procentų papildyta G. Nausėdos komentaru

BNS 2021/01/23 14:31
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi farmacijos bendrovė „AstraZeneca“ Lietuvai pirmąjį šių metų ketvirtį patieks tik penktadalį žadėtų vakcinų nuo koronaviruso, teigia sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta.

„Taip, gavome informacijos, kad Lietuvai numatytas prieš tai buvęs kiekis yra sumažintas 80-čia procentų. Kitaip tariant, planuojama pristatyti tik penktadalį sutarto vakcinos kiekio pirmąjį ketvirtį“, – BNS šeštadienį sakė A. Šuksta.

Ji teigė negalinti atskleisti tikslių suplanuotų ir būsimų vakcinų kiekio.

„AstraZeneca“ penktadienį perspėjo, kad jos sukurtos vakcinos nuo koronaviruso tiekimo Europai apimtys bus „mažesnės nei iš pradžių tikėtasi“. Bendrovė aiškino tai „sumažėjusiu našumu gamybos vietoje, priklausančioje mūsų platinimo Europoje grandinei“, bet išsamesnių detalių nepateikė.

Naujienų agentūros „Reuters“ duomenimis, bendrovė planuoja sumažinti pirmąjį ketvirtį planuotus vakcinos kiekius Bendrijai 60 procentų, iki 31 mln. dozių.

Baltijos šalių premjerai penktadienį paragino Europos Sąjungos institucijas leisti išvežioti po šalis britų sukurtą „AstraZeneca“ vakciną dar iki jos formalaus patvirtinimo, taip prisidėdami prie anksčiau šią savaitę paskelbto Danijos, Graikijos, Austrijos ir Čekijos kreipimosi.

Vakcina, sukurta bendradarbiaujant su Oksfordo universitetu, jau platinama Britanijoje, bet Europos Sąjunga šio preparato dar nėra patvirtinusi. Tikimasi, kad sprendimas dėl jos platinimo Bendrijoje bus priimtas iki sausio 29 dienos.

Papildyta 17.22 val.

Tikslas iki vidurvasario paskiepyti 2 mln. gyventojų išlieka

Farmacijos kompanijos „AstraZeneca“ žinios apie mažesnį nei planuotą vakcinų Lietuvai tiekimą nepakeis tikslo paskiepyti apie 2 mln. šalies gyventojų iki vasaros vidurio, BNS tvirtina prezidentas Gitanas Nausėda.

„Žinia apie „AstraZeneca“ vakcinų tiekimo sumažinimą Lietuvai pirmąjį šių metų ketvirtį nekeičia tikslo iki vidurvasario paskiepyti 2 milijonus šalies gyventojų ir įgyti kolektyvinį imunitetą. Šis tikslas pagrįstas keletos vakcinų tiekimo planais, todėl kintanti informacija apie vienos jų tiekimus esmės nekeičia“, – komentare BNS šeštadienį teigė šalies vadovas.

Jis dar kartą pabrėžė, kad norint paskiepyti 70 proc. suaugusių jau liepą, antrąjį ketvirtį Lietuva turi būti pasiruošusi vakcinuoti vidutiniškai 34–35 tūkst. žmonių per dieną.

„Iššūkių dėl vakcinų tiekimo bus dar ne vienas, todėl turime nesiblaškydami, intensyviai, nuosekliai ir koordinuotai dirbti nacionaliniu ir savivaldos lygmeniu. Turime užtikrinti galimybę pasiskiepyti kritiniam skaičiui Lietuvos gyventojų iki vidurvasario“, – teigė G. Nausėda.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA