Į Ukrainą išvyko nauja Lietuvos karių pamaina: tęs karinę mokymo operaciją | Kas vyksta Kaune

Į Ukrainą išvyko nauja Lietuvos karių pamaina: tęs karinę mokymo operaciją

Lietuvos kariai išvyko į Ukrainą / M. Lysenko nuotr.

Prisidėdami rengiant Ukrainos kariuomenę, Lietuvos kariai tęsia dalyvavimą nacionalinėje karinėje mokymo operacijoje Ukrainoje. Šiandien vykdyti operacijos užduočių į Ukrainą išvyko jau penktoji instruktorių grupė, suformuota iš Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP), Mokymo doktrinų valdybos štabo, Karinių oro pajėgų aviacijos bazės ir Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono karių. Grupei vadovaus KASP štabo karininkas majoras Rytis Raudonis.

Lietuva savarankiškai ir kartu su sąjungininkais teikia paramą Ukrainos vykdomoms reformoms karinio mokymo ir rengimo srityje, padeda taikyti vakarietiškus standartus Ukrainos kariuomenėje, siekiančioje didinti tarpusavio sąveiką su NATO šalių kariuomenėmis, rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Taip pat, siekdama artinti Ukrainos kariuomenę prie vakarietiškų standartų ir suteikti galimybę mokytis dirbti pagal NATO procedūras, Lietuva kviečia Ukrainos karius mokytis Lietuvos karinio rengimo įstaigose, finansuoja Ukrainos karininkų mokslus Baltijos gynybos koledže.

Intensyviau remti Ukrainą kariniais instruktoriais, mokymosi galimybėmis, strateginiais patarimais ir kitomis karinėmis priemonėmis Lietuva pradėjo po 2014 m. įvykdytos Rusijos agresijos prieš šią šalį.

Lietuvos kariai išvyko į Ukrainą / M. Lysenko nuotr.

Apie Lietuvos karių dalyvavimą tarptautinėse operacijose 2021 metais

2021 metais Lietuvos kariai tęs dalyvavimą ir kitose tarptautinėse operacijose ir misijose. Planuojama, kad 2021 m. NATO, Europos Sąjungos, Jungtinių Tautų ir JAV vadovaujamų koalicijų tarptautinėse operacijose dalyvaus apie 170 Lietuvos karių.

Šiais metais labiausiai didės Lietuvos kariuomenės indėlis NATO karinėje mokymo operacijoje Irake (angl. NATO Mission Iraq), kurioje šiuo metu tarnauja trys kariai. Metų pabaigoje Lietuvos indėlis šioje NATO operacijoje turėtų padidėti maždaug iki 40 karių. Lietuva numato dalyvauti ir kitose NATO vadovaujamose operacijose – Afganistane „Tvirta parama” ir Kosove (angl. KFOR).

Jau vasario mėnesį didės Lietuvos indėlis ir į Europos Sąjungos vadovaujamas tarptautines jūrines operacijas – EUNAVFOR MED IRINI užduotis padės įgyvendinti Lietuvos kariuomenės laivų apžiūros grupė, o kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operacijoje „Atalanta” – autonominė laivo apsaugos grupė.

Lietuvos kariai ir toliau dalyvaus ES karinėje mokymo operacijoje Centrinės Afrikos Respublikoje (angl. EUTM RCA), kuri šaliai padeda vykdyti gynybos sektoriaus reformas ir prisideda prie šios šalies karinių pajėgų rengimo.

Taip pat bus tęsiamas dalyvavimas ES karinėje mokymo misijoje Malyje (angl. EUTM Mali), kuri prisideda ne tik rengiant Malio ginkluotąsias pajėgas, tačiau ir teikia specialiąją paramą mokymo srityje Sahelio jungtinėms pajėgoms.

Malyje Lietuva toliau dalyvaus ir Jungtinių Tautų vadovaujamoje operacijoje MINUSMA, kuria siekiama apsaugoti civilius gyventojus ir padėti atkurti vyriausybės valdžią šiaurinėje Malio dalyje.

Numatoma, kad 2021 metais Lietuva prisidės prie tarptautinės jūrinio saugumo užtikrinimo operacijos (angl. International Maritime Security Construct) Hormūzo sąsiauryje – skirs štabo karininkus į operacijos vadavietę Bahreine.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA