Vairuotojams ateinančią naktį prireiks budrumo | Kas vyksta Kaune

Vairuotojams ateinančią naktį prireiks budrumo

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Žiemos sąlygos gali būti itin permainingos. Kartais net tą pačią dieną gali lyti, kristi sniegas, šlapdriba, formuotis plikledis arba staigiai kristi oro temperatūra, todėl prieš kiekvieną kelionę vairuotojai turėtų itin atidžiai įvertinti esamas eismo sąlygas, kelio dangos būklę ir pasirinkti žiemos sąlygoms tinkamą, saugų vairavimo stilių.

Ateinančią naktį eismo sąlygas sunkins plikledis

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį eismo sąlygas šalyje sunkins plikledis, įspėja Automobilių kelių direkcija.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, naktį be žymesnių kritulių. Vietomis rūkas, lijundra. Daug kur plikledis.

Žemiausia oro temperatūra sieks nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos.

16 valandos duomenimis, pagrindinių valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia šlapios, vietomis yra šlapio sniego provėžų.

Mažesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai išlieka padengti prispausto arba pažliugusio sniego sluoksniu, provėžoti, slidūs. Slidžius kelių ruožus barsto ir valo „Kelių priežiūra“.

Šalyje be kritulių. Oro temperatūra siekia nuo 1 iki 4 laipsnių šilumos.

Pataria vairuoti atsakingai

Važiuojant slidžia kelio danga vairuoti reikėtų tolygiai, vengti staigių judesių sukiojant vairą ar stabdant bei spaudžiant greičio paminą, pasirinkti saugų, o ne maksimaliai leistiną, greitį. Itin svarbu laikytis saugaus atstumo nuo priekyje esančios transporto priemonės.

Žiemos keliuose rekomenduojamas atstumas turėtų būti net 3 kartus didesnis nei vasaros metu. Be to intensyvus manevravimas gali išprovokuoti slydimą, todėl reikėtų vengti staigiai persirikiuoti ar lenkti. Net jei ir nėra ledo, o kelią dengia sniegas, staigiai pasukus vairą automobilio padangos gali prarasti sukibimą su keliu ir pradėti čiuožti.

Vairavimo specialistai pataria, kad automobiliui pradėjus slysti, reikėtų atleisti greičio paminą ir nedaryti staigių judesių. Daugumoje automobilių yra įdiegtos ABS (stabdžių antiblokavimo sistemos), ASC (praslydimo kontrolės sistemos), ESP (elektroninės stabilumo sistemos) saugumo sistemos, kurios slydimo metu padidina transporto priemonės stabilumą ir saugumą.

Jei automobilyje nėra ABS, važiuojant slidžiu keliu, automobilio stabdymo kelias sumažės, jeigu bus stabdoma pertraukiamu stabdymo būdu, neišjungus sankabos ir pavaros. Taip pat automobilio stabilumą važiuojant slidžiu keliu pagerina stabdymas įjungiant žemesnę pavarą ir tokiu būdu neblokuojant ratų.

Derėtų atkreipti dėmesį, kad rytais, dėl temperatūros skirtumų, itin slidu gali būti ant tiltų ir viadukų. Taip pat pavojingesnės yra žemesnės, arčiau vandens telkinių, pelkių, upelių, bei miškingose vietovėse esančios kelio vietos.

Čia temperatūra paprastai būna vienu ar dviem laipsniais žemesnė, todėl ir plikledžio tikimybė čia didesnė. Specialistai sako, kad saugiausia važiuoti susigulėjusiu puriu sniegu. Vis dėlto toks sniegas kai kur gali slėpti gryną ledą, todėl reiktų būti itin atsargiems.

VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija atkreipia dėmesį, kad šiuo metu rekomenduojama susilaikyti nuo nereikalingų kelionių, tačiau esant neišvengiamai būtinybei vykti, kviečiame susipažinti su informacija apie kelių būklę ir oro sąlygas, kuri reguliariai atnaujinama ir skelbiama Eismo informacijos centro interneto svetainėje www.eismoinfo.lt. Taip pat apie slidžius (nesaugius) kelio ruožus prašome informuoti eismo informacijos centro operatorius telefonu 8 5 232 9677 arba trumpuoju numeriu 1871.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA