JAV atsisveikina su D. Trumpu, inauguruojamas Joe Bidenas | Kas vyksta Kaune

JAV atsisveikina su D. Trumpu, inauguruojamas Joe Bidenas

BNS, ELTA, DELFI inf. 2021/01/20 18:47

Po pirmojo mėginimo tapti prezidentu praėjus 34 metams, Joe Bidenas trečiadienį bus prisaikdintas kaip 46-asis JAV prezidentas. Taip jis užbaigs audringiausią prezidentavimo kadenciją moderniojoje JAV istorijoje ir imsis naujos pandemijos valdymo bei tautos vienijimo krypties.

Prieš ketverius metus Donaldas Trumpas į Baltuosius rūmus įžengė kaip drąsus, politikos elitui nepriklausantis milijardierius, dabar jį pakeis kitokia administracija, kurios atsidavimas tarnybai, geras Vašingtono išmanymas ir asmeniniai randai neabejotinai duos naują toną.

78-erių buvęs JAV viceprezidentas ir ilgametis senatorius J. Bidenas bus prisaikdintas vidurdienį (19 val. Lietuvos laiku) prie JAV Kapitolijaus, toje pačioje vietoje, kur prieš dvi savaites D. Trumpo rėmėjai per šturmą susirėmė su policija.

Nors valdžia bus perduota tokiu pačiu principu kaip ir pastaruosius du šimtmečius, ceremonija vis dėlto smarkiai skirsis nuo ankstesnių.

Dabartinis Vašingtono vaizdas panašėja į karo stovyklą – tam, kad nebūtų organizuojama panašių išpuolių, kaip prieš dvi savaites, miesto centre dislokuota maždaug 25 tūkst. Nacionalinės gvardijos karių.

Dėl koronaviruso pandemijos šalyje ceremonijoje nedalyvaus plačioji visuomenė, paprastai sausakimša Nacionalinė alėja inauguracijos dieną – beveik tuščia. Joje susmaigstyta maždaug 200 tūkst. vėliavėlių, kurios simbolizuoja inauguracijoje nedalyvausiančią minią.

Vietoj iš visų šalies kampelių Joe Bideno pasveikinti sugužėjusių rėmėjų minios, naujasis prezidentas pakels dešinę ranką stebint negausiam būreliui susirinkusiųjų, tarp kurių nebus Donaldo Trumpo. Tai pirmas kartas nuo 1869-ųjų, kai kadenciją baigiantis prezidentas atsisakė dalyvauti įpėdinio inauguracijos ceremonijoje, informuoja eu.usatoday.com.

Šį kartą Nacionalinėje alėjoje nesusirinks tūkstančiai žmonių – tradicinis paradas Pensilvanijos aveniu bus pakeistas virtualiu, kuris bus rodomas per televiziją, o tūkstančiai Nacionalinės gvardijos karių patruliuos šalies sostinėje.

Likus nedaug laiko iki vidurdienio, ant Kapitolijaus vakarinio įėjimo laiptų išrinktąją viceprezidentę Kamalą D. Harris prisaikdins Aukščiausiojo Teismo teisėja Sonia Sotomayor. K. D. Harris taps pirmąja moterimi bei pirmąja Afrikos ir Azijos amerikiete, užėmusia šį postą.

Paskui, maždaug vidurdienį, J. Bidenas uždės ranką ant Biblijos, o Aukščiausiojo Teismo vyriausiasis teisėjas Johnas Robertsas jį prisaikdins JAV prezidentu. Inauguracinėje kalboje naujasis Amerikos vadovas išdėstys savo viziją, kaip išspręsti šalies problemas, pavyzdžiui, beveik nekontroliuojamą COVID-19 pandemiją ir šlubuojančią ekonomiką.

Išrinktojo prezidento inauguracinė kalba truks 20–30 min., skelbia su pasirengimu susijęs šaltinis. J. Bidenas „kreipsis į visus Amerikos gyventojus ir kvies visus piliečius įveikti visiems iškilusius iššūkius“.

Nors D. Trumpas nedalyvaus, inauguraciją stebės kadenciją baigiantis viceprezidentas Mike’as Pence’as. Jis nusprendė pagerbti naująjį prezidentą, o ne kartu su D. Trumpu anksčiau ryte vykti į bendrą bazę „Andrews“, kur jis įlips į lėktuvą „Air Force“ paskutinei kelionei – į savo kurortą „Mar-a-Lago“, esantį Floridoje, Palm Byče.

Nepaisant 59-ąją inauguracijos ceremoniją lydinčios sumaišties, bus ir gerai pažįstamų akimirkų: nacionalinis himnas (atliks Lady Gaga), poezijos skaitymas (skaitys Amanda Gorman) ir muzikinis pasirodymas (dainuos Jennifer Lopez).

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA