Pirmoji Lietuvos sostinė stebina savo bažnyčiomis | Kas vyksta Kaune

Pirmoji Lietuvos sostinė stebina savo bažnyčiomis

Švč. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčia / Organizatorių nuotr.

Kernavė – nedidelis miestelis, kuris garsus savo piliakalniais. Be abejo, tai vienas pirmųjų Lietuvos miestų, todėl anksčiau dažnai vadintas Lietuvos sostine. Apie istoriškai svarbią ir lankomą vietą projektas „Keturios sostinės“ pateikia kelis įdomius faktus.

Kernavės kultūrinis rezervatas nuo 2004 metų įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, o jos gyvenvietė gyvuoja jau nuo 6-7 tūkstantmečio prieš mūsų erą. Daugelis jau yra aplankę 4 jos piliakalnius – Aukuro kalną, Mindaugo sostą, Lizdeikos kalną ir Įgulos kalną.

Jie stebina savo įspūdinga aplinka ir vaizdais, kurie atsiveria ne tik dieną, bet ir naktį, ypač, kai Kernavėje mėgstamos švęsti Joninės.

Tačiau be piliakalnių Kernavės apylinkėse yra ir daugiau lankomų vietų, apie kurias galbūt negirdėjote, o jas pamatyti, vos tik pasibaigus karantinui, gali būti labai įdomu.

Kernavės Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčia – pastatyta dar 1420-1430 metais. Pradžioje ji veikė tik kaip filija, vėliau tapo bažnyčia, o 1910-1920-ais metais, daugiausia, gavus lėšų iš Amerikos lietuvių, buvo pastatyta mūrinė bažnyčia.

Švč. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčia / Organizatorių nuotr.

Kiek tolėliau, Alionyse, stovi Švč. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčia. Ji čia buvo pastatyta 17-ame amžiuje, tačiau tuo metu buvo mažutė koplyčia, o 1932 metais jos vietoje išdygo įspūdingo grožio medinė bažnyčia, kuri tebestovi iki šiol.

Čiobiškio bažnyčios ansamblis išskirtinis savo dviem koplyčiomis ir Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią juosiančia tvora. Ji pastatyta dar 1810-1816 metais, o pagrindiniais fundatoriais buvo Pilsudskiai, kurie norėjo, kad ji primintų Vilniaus Katedrą, todėl užsakė projektą iš žymaus architekto Lauryno Stuokos- Gucevičiaus. Pastarojo jubiliejaus proga šis ansamblis buvo renovuotas.

Kernavės apylinkėse gausu mažų miestelių su įvairius istorijos laikmečius menančiais statiniais. Atrasite kažką naujo ir įdomaus ir pasisemkite idėjų kelionėms.

Gamtos ir kultūros paveldo objektai apjungia keturis Lietuvos istorinius miestus – Lietuvos sostinę Vilnių, Laikinąją sostinę Kauną, pirmąją sostinę Kernavę, ir antrąją sostinę Trakus. Daugiau apie projektą „Keturios sostinės“ skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA