Atliko eksperimentą Laisvės alėjoje: kaip pasigaminti vandens fejerverką? | Kas vyksta Kaune

Atliko eksperimentą Laisvės alėjoje: kaip pasigaminti vandens fejerverką?

Kol žiema vis dar galanda dantis, retas į lauką nori iškišti nosį. Visgi kaustantis šaltukas turi paruošęs ir pramogų – paslaptingąjį Mpembos efektą galite išbandyti net ir pro langą.

Mpembos efektas – tai reiškinys, kai karštas vanduo šaltoje aplinkoje į ledą sušąla greičiau nei šaltas. Spėliojama, jog Mpembos efekto fenomeną sudaro išsyk keletas fizikos dėsnių, tačiau kol kas tai nėra įrodyta.

Hipotetinėse teorijose formuluojamos prielaidos, jog Mpembos efektą gali sukelti garavimas, konvekcija ir superšalimas, tačiau į daug klausimų kol kas taip ir lieka neatsakyta.

Paaiškinimų gali būti įvairių. Bet vienas iš jų – kad karštas indas efektyviau keičiasi energija su šaldikliais. Todėl ir šilto indo turinys atvėsta greičiau, nei šalto.

Norintiems pasigrožėti šalta ledo dulksna tereikia tik verdančio vandens. Tiesa, gali būti, dienos metu temperatūra lauke nebus pakankama, kad šis triukas pavyktų – tai geriau atlikti vėlai vakare, o dar geriau anksti ryte, kuomet temperatūra nukrenta labiausiai.

Mpembos efektui pasiekti geriausiai tinka maždaug –20 laipsnių šaltis. Ruošdamiesi šiam eksperimentui dėvėkite žieminę aprangą ir būkite itin atsargūs su verdančiu vandeniu, kad nenusiplikytumėte.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA