Lietuvos krepšinio šimtmečio proga siūlo 2022 skelbti krepšinio metais | Kas vyksta Kaune

Lietuvos krepšinio šimtmečio proga siūlo 2022 skelbti krepšinio metais

ELTA / Jadvyga Bieliavska 2021/01/14 18:33
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seimui siūloma Lietuvos krepšinio šimtmečio proga 2022 metus paskelbti Krepšinio metais. Tokį nutarimo projektą įregistravęs Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Audrius Petrošius sako, kad taip būtų pagerbti šios sporto šakos atstovai ir mėgėjai.

„Idėja kilo, kai Klaipėdos krepšinio entuziastai priminė, kad 2022 metais bus lygiai 100 metų Lietuvos krepšiniui, prasidėjusiam 1922 m. vykusiomis pirmosiomis varžybomis bei tais pačiais metais surengtomis Lietuvos moterų krepšinio pirmenybėmis.

Per šimtmetį Lietuva išugdė ne tik daug pasaulinio lygio krepšinio žvaigždžių, trenerių ir teisėjų, tačiau taip pat užkrėtė ir sportuoti įtraukė daugybę mėgėjų, entuziastų. Šie žmonės garsina Lietuvos vardą visame pasaulyje, todėl negalime pamiršti ir neįamžinti tokios progos“, – kalbėjo projektą inicijavęs Seimo narys A. Petrošius.

Nutarimo projekte prašoma Seimo atsižvelgti, kad Lietuvoje šiuo metu yra per 18 tūkstančių licencijuotų krepšininkų ir apie 100 000 šalies gyventojų krepšinį žaidžia savo malonumui.

Taip pat svarbu ir tai, kad 2022 metais Lietuvoje vyks „FIBA Europe“ Generalinė Asamblėja, į kurią atvyks svarbiausi Europos krepšinio vadovai ir krepšinio žvaigždės iš 50-ies šalių krepšinio federacijų spręsti svarbių šios sporto šakos klausimų. 2022 metais vyks ir Europos vyrų krepšinio čempionatas, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė tikisi įveikti atrankos turnyrą ir dalyvauti šiame čempionate.

Pasak vieno iš iniciatyvos palaikytojų, Seimo TS-LKD frakcijos nario Andriaus Kupčinsko, simboliška, kad būtent Kaune artėjant Lietuvos krepšinio šimtmečiui atsirado naujas objektas – Krepšinio namai (Santakos g. 11). Oficialiai šis objektas bus atidarytas 2022 metais.

„Tai vainikuos populiariausios valstybėje sporto šakos pasiekimus pastarąjį šimtmetį ir įkvėps naujoms pergalėms kitame. Džiaugiuosi būdamas šimtmečio liudininku ir bent dalele prisidėjęs prie šio jubiliejaus – „Žalgirio“ arenos atsiradimo ir kitų projektų, todėl Audriui pasiūlius prisijungti ir registruojant pasiūlymą skelbti 2022 m. Krepšinio metais, nedvejojau, kad tai – nuostabi idėja“, – sakė A. Kupčinskas.

Pasiūlymą taip pat palaikantis Seimo TS-LKD frakcijos narys Sergejus Jovaiša teigia, kad krepšinis sovietų okupuotoje Lietuvoje turėjo kur kas didesnę reikšmę nei vien sportinės varžybos ir skatino tautos pasipriešinimo dvasią.

„Tai buvo labai svarbi pilietinė išraiška, krepšininkai didžiuodamiesi sakydavo, kad yra lietuviai, o kova krepšinio aikštelėje būdavo tarsi kova už Lietuvą“, – pasakojo S. Jovaiša.

Registruojant nutarimo projektą prisijungė ir Seimo nariai Marius Matijošaitis, Domas Griškevičius. Pasiūlymo rengėjai tikisi ir kitų Seimo narių palaikymo – ne tik neabejingų krepšiniui, tačiau ir suprantančių svarbą pagerbti visus Lietuvos vardą garsinančius šios sporto šakos atstovus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA