A. Dulkys atsakė į valstiečių klausimus: sulaukė palinkėjimo dažniau susiskambinti su A. Veryga | Kas vyksta Kaune

A. Dulkys atsakė į valstiečių klausimus: sulaukė palinkėjimo dažniau susiskambinti su A. Veryga

ELTA 2021/01/14 16:12
DELFI nuotr.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija ketvirtadienį pakvietė sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį pakalbėti apie koronaviruso pandemijos valdymą bei iššūkius kylančius vykdant vakcinaciją nuo COVID-19.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga A . Dulkiui uždavė klausimą dėl vakcinacijos prioritetų eilės. Politikas teiravosi, ar bus atsižvelgta į Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos kreipimąsi ir Nacionalinio vėžio instituto direktorės pastebėjimus dėl poreikio peržiūrėti vakcinacijos prioritetų eilę.

A. Dulkys teigė, kad prioritetų sąrašas buvo patvirtintas su ekspertų tarybos pagalba. Visgi ministras teigė laukiantis naujų ekspertų tarybos išvadų.

„Vakar visus pasiūlymus, ne tik jūsų klausimą dėl onkologinių ligonių, svarstė ekspertų taryba ir aš tikiuosi galbūt jau šiandieną gauti jų sutarimo protokolą ir, matyt, tada atitinkamai gali būti peržiūrėtas ne tik šitas klausimas, bet suteikta ir daugiau rekomendacijų iš ekspertų, ir tokiu atveju, matyt, būtų kažkokios korekcijos“, – teigė A. Dulkys.

Sulaukė klausimo dėl tolimesnės pandemijos valdymo strategijos

Klausimus ministrui uždavė ir ekspremjeras Saulius Skvernelis. Politikas visų pirma teiravosi dėl tolimesnės situacijos valdymo strategijos.

„Uždaryta šalis visą laiką negyvens, arba negyvens tol, kol paskiepysime 70 proc. populiacijos. Jeigu tik bus atlaisvintas karantinas, tikėtina, su kuo susidūrė ir kitos valstybės, (…) bus grįžta atgal su ne mažesne banga. Mes laukiame naujos strategijos. Ar yra kokia nors strategija atlaisvinus karantiną, sugrįžus į normalesnį gyvenimą, kaip suvaldyti galimus protrūkius, kad neturėtume trečio ir ketvirto karantino?“, – teiravosi jis.

Atsakydamas į pateiktą klausimą A. Dulkys sutiko, kad žvelgiant į kitų šalių patirtį aiškėja, kad visos valstybės, kurios lengva ranka atleisdavo ribojimus labai greitai buvo priverstos vėl įvesti karantino režimą.

„Todėl kombinuota strategija būtų. Matyt, labai atsakingai reikia žiūrėti, kada, kokias priemones atpalaiduoti ir jas derinti, kombinuoti, tarkim ir su tais pačiais antigenais, įtraukiant dideles bendruomenes, organizacijas, kad nuimti krūvį nuo gydymo įstaigų“, – teigė jis.

S. Skvernelis taip pat ministro teiravosi, ar yra planas, kaip prasidėjus vyresnės gyventojų grupės vakcinacijai asmenys, gyvenantys kaimuose bus pasiekiami.

„Čia jūsų klausimo taiklumas ir yra tame, kad kuo labiau plečiasi geografija, tuo mes labiau susiduriame ir su taisyklių nesilaikymu, ir taisyklių interpretavimais, ir negebėjimais kažko, organizaciniais skirtingais gebėjimais. Ir va būtent, kai mes jau pereisime į tą platesnį ratą, tai reikės labiau pasitelkti savivaldą ir šeimos gydytojus“, – atsakė A. Dulkys.

„Mes manome, kad šeimos gydytojai, kurie bus arti šių žmonių senyvų, mums galės padėti“, – pridūrė jis.

Taip pat S. Skvernelis palinkėjo A. Dulkiui kylant klausimams daugiau kontaktuoti su buvusiu sveikatos apsaugos ministru Aurelijum Veryga.

„Jūs daug ko nerandate. Yra A. Veryga, tai jūs gal galite video konferencijos būdu (pasiteirauti – ELTA), iš kokio stalčiaus, kokį dokumentą paimti. Nes, kai jūs sakote, kad mes nerandame to, ano, penkto, tai Vyriausybė juk tuos visus sprendimus priiminėjo“, – akcentavo S. Skvernelis.

Savo ruožtu A. Dulkys padėkojo S. Skverneliui už palinkėjimus ir patikino, kad su A. Veryga ryšį palaiko.

Vakcinų dėl netinkamo transportavimo sugadinta nebuvo

A. Dulkys taip pat sulaukė parlamentaro Kęstučio Mažeikos klausimo dėl neteisingai transportuotų COVID-19 vakcinų, kai buvo pažeista šalčio grandinė. Politikas teiravosi, kiek vakcinų dėl šio incidento buvo sugadinta.

Atsakydamas į pateiktą klausimą ministras patikino, kad transportuojant nukrypimas nuo normos buvo nedidelis, todėl, pasak jo, vakcinų sugadinta nebuvo.

„Visa laimė, kad susisiekus su gamintoju paaiškėjo, jog tie nukrypimai yra nedideli ir gamintojo toleruojami, tačiau šis įvykis mums parodė, kokių gali būti niuansų“, – sakė ministras.
„Tai buvo ne gamintojo į Lietuvą siųsti nukrypimai, tai buvo būtent Lietuvos pervežimo eigoje tas nukrypimas ir su šia bendrove, panašu, turėsime rimtą pokalbį ir galbūt net pokyčių“, – taip pat teigė ministras.

Ministras, atsakydamas į LVŽS frakcijos atstovų klausimus, taip pat ragino nebijoti jo kritikuoti ir tikino kritiką priimantis sveikai.
„Taip kad tikrai manęs nebijokite kritikuoti, matyt, taip reikia, aš tada labiau tobulėsiu“, – akcentavo A. Dulkys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA