Vidaus reikalų ministrė: koronaviruso situacija keičiasi į gerąją pusę, bet ribojimus dar reikia išlaikyti | Kas vyksta Kaune

Vidaus reikalų ministrė: koronaviruso situacija keičiasi į gerąją pusę, bet ribojimus dar reikia išlaikyti

ELTA 2021/01/11 13:40
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Epideminė kreivė pradėjo keistis į gerąją pusę, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė po pirmadienį vykusio Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdžio.

„Tam tikras pozityvas yra, kad epideminė kreivė pradėjo keistis į gerąją pusę ir savaitinis užsikrėtusių asmenų skaičius jau mažėja. Prie dabartinių priemonių kritimas yra minus 20 proc. Kalbant apie gyventojų mobilumą, jis yra tikrai mažesnis nei gruodžio mėnesį, bet didesnis nei pavasarį karantino metu“, – sakė A. Bilotaitė.

Tačiau, pažymėjo ministrė, Lietuva vis dar išlieka Europoje tarp pirmaujančių valstybių pagal užsikrėtimų COVID-19 skaičių.

Jos teigimu, pastaruoju metu šiek tiek gerėjančią epidemiologinę situaciją leidžia pasiekti pasirinktos karantino priemonės, sumažinusios gyventojų mobilumą.

„Policijos departamentas informavo, kad mobilumas pagal jų informaciją yra minus 79 proc. Tiek jis yra sumažėjęs“, – sakė ji, pažymėdama, kad esami ribojimai ir toliau turi būti išlaikomi.

„Apibendrinant galima teigti, kad mes einame teisingu keliu ir būtina išlaikyti dabartinius ribojimus“, – teigė ministrė.

Du rodikliai rodo teigiamą pokytį

Vyriausioji Lietuvos epidemiologė Loreta Ašoklienė sako, kad rodikliai dėl naujų koronaviruso atvejų ir teigiamų testų dalies nuo visų atliktų tyrimų rodo pirmąsias teigiamas tendencijas, tačiau kol kas situaciją reikia vertinti atsargiai.

„Apžvelgiant epidemiologinę situaciją, labai norėtųsi atkreipti dėmesį, kad Lietuvoje sergamumas išlieka aukštas, tačiau, žvelgiant į praėjusią savaitę, yra šiokių tokių pokyčių. Norėtųsi paminti, kad mūsų sergamumo rodiklis ir kasdien nustatomų atvejų skaičius yra šiek tiek sumažėjęs, ir paskutiniųjų dienų skaičiai yra šiek tiek mažesni, tačiau sergamumo rodiklis yra tik vienas iš rodiklių, kurį vertiname kalbėdami apie epidemiologinę situaciją“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė L. Ašoklienė.

„Prieš savaitę Lietuvoje sergamumo rodiklis, tenkantis 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, siekė 1226. Šiandien yra 1005 atvejai, bet tai yra vienas didžiausių sergamumo rodiklių Europoje“, – pridūrė L. Ašoklienė.

Jos teigiamu, teigiamų testų dalis nuo visų atliktų tyrimų sudaro 15 proc., kai prieš savaitę siekė 21 proc.

„Kalbant apie dviejų rodiklių pokytį, tai yra teigiamas pokytis, kurio laukėme. Tačiau tai yra tik pirmoji savaitė, kai matome šiuos teigiamus skaičius, todėl labai iš anksto džiūgauti nesinorėtų. Norėtųsi matyti ilgesnio laikotarpio tendencijas“, – sakė vyriausioji epidemiologė.

Tuo metu situacija savivaldybėse, pasak L. Ašoklienės, išlieka netolygi.

„Norisi atkreipti dėmesį į netolygią situaciją savivaldybėse. Lyg ir turime sumažėjusį skaičių savivaldybių, kuriose sergamumas auga, bet tokių dar išlieka 13. Įvertinus pagal pokytį ir pandemijos pagreitį, turime dar pakankamą plitimą ir Ignalinos, Akmenės, Biržų, Jurbarko savivaldybėse, taigi sakyti, kad visoje Lietuvoje sergamumas sumažėjęs ar yra teigiami poslinkiai, negalime“, – sakė L. Ašoklienė.

Situacija ligoninėse, pasak jos, ir toliau išlieka įtempta.

„Ligoninėse kol kas pokyčių didelių nėra. Ligoninėse yra daugiau kaip 2200 pacientų, iš jų beveik 1100 reikalingas gydymas deguonies terapija, 176 gydomi intensyvios terapijos skyriuose. Ligoninėse situacija išlieka įtempta“, – sakė L. Ašoklienė.

„Mirčių statistika – matome, kad kasdien registruojami 20–30 mirties atvejų, tai pakankamai dideli skaičiai. Net keičiantis situacijai ir mažėjant segamumui tiek mirčių statistika, tiek hospitalizacijos apimtys išsilaikys panašaus lygmens“, – teigė vyriausioji epidemiologė.

Lietuvoje praėjusią parą koronaviruso infekcija patvirtinta 775 asmenims, pirmadienį pranešė Statistikos departamentas. Nuo pandemijos pradžios bendras COVID-19 užsikrėtusiųjų skaičius šalyje šiuo metu yra 160 446.

Per praėjusią parą nuo COVID-19 mirė 32 žmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA