Paaiškėjo, kada bus leista Kauno regione paskiepyti 20 proc. daugiau žmonių (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Paaiškėjo, kada bus leista Kauno regione paskiepyti 20 proc. daugiau žmonių (papildyta) Kauno klinikų komentaras dėl „šeštosios dozės“ naudojimo

Asociatyvi / Kauno klinikų nuotr.

Trijų Karalių dieną į Kauną atkeliavusią antrąją vakcinų siuntą planuojama „išskiepyti“ kitos savaitės pradžioje. Veiklą Kauno regione koordinuojančios Kauno klinikos teigia, kad informacija apie vakcinavimo procesą yra nuolat kintanti, todėl ataskaitą žada pateikti, kai bus baigtas vakcinacijos procesas. Penktadienio duomenimis, Kauno klinikų darbuotojams skirta 3000 dozių, sunkiomis ligomis sergantiems klinikų pacientams numatytos 1300 dozės.

(papildyta 19:30)

Penktadienio vakarą Sveikatos apsaugos ministerija oficialiai leido naudoti vakcinos „BioNTech“ – „Pfizer“ buteliuke esančią „šeštąją dozę“. Apie tai portalui „Kas vyksta Kaune“ oficialiai patvirtino Kauno klinikų komunikacijos tarnybos vadovė Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė. Pasak jos, Kauno klinikos pagal naujas SAM ir EVA rekomendacijas skiepyti pradės jau nuo šeštadienio ryto.

Kaip skelbta anksčiau šioje publikacijoje, buvo prognozuojama, kad per šią savaitę bus „išskiepyta“ pusė Kauno regiono gautų dozių, kas leidžia prognozuoti, kad dėl papildomos 6-osios dozės galima tikėtis, jog bus paskiepyta iki 1000 asmenų daugiau nei buvo planuota.

„Šeštoji dozė“ – džiugi žinia

Viso su antruoju vežimu Kauno klinikas pasiekė 8775 vakcinų dozės, tačiau penktadienį Europos vaistų agentūrai (EVA) leidus iš „BioNTech“ – „Pfizer“ gamintojo buteliuko naudoti ir 6-ąją dozę, vakcinuotų asmenų daugės.

Atsakydama į portalo „Kas vyksta Kaune“ užklausą penktadienį SAM nurodė, kad Europos vaistų agentūros sprendimą dar turės patvirtinti Europos Komisija, o Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) turės atlikti reikalingus pakeitimus registruose. „SAM iš karto po to momento išplatins ASPĮ pranešimą, kad naudotų šeštą dozę iš tų buteliukų, kurie bus atidaryti“, – informavo ministerijos atstovė, spaudos tarnybos patarėja Neringa Mikėnaitė.

Susisiekus su VVKT, paaiškėjo, kad reikalingus pakeitimus tarnyba planuoja atlikti per savaitgalį, todėl jau pirmadienį galima tikėtis oficialaus sprendimo leisti naudoti vadinamą „šeštąją dozę“.

Neoficialiais šaltiniais publikacijos autorei pavyko sužinoti, kad neformaliai medikams penktadienio popietę leista ruoštis šiam sprendimui, todėl tikėtina, kad artimiausiu metu bus vakcinuota daugiau žmonių nei planuota.

Pažymėtina, kad remiantis EVA rekomendacijomis, jei vakcinos kiekis, likęs flakone po penktosios dozės ištraukimo, negali užtikrinti visos dozės (0,3 ml), sveikatos priežiūros specialistas turi išmesti flakoną ir jo turinį. Vakcinos negalima pritraukti iš kelių flakonų, kad būtų sudaryta visa dozė, o nesuvartotą vakciną reikia išmesti praėjus 6 valandoms po jos praskiedimo.

Pakilios žinios ir iš Jonavos

Kaip portalą „Kas vyksta Kaune“ informavo pagrindinės su COVID-19 regione kovojančios Kauno ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas, per ketvirtadienį ir penktadienį jų įstaigoje paskiepyti 580 darbuotojai. „Pirmadienį iš Kauno klinikų planuojame gauti apie 140 vakcinų. Po to, kai pirmame etape paskiepijome visus 500 su COVID-19 ir priėmimo skyriuose dirbančius darbuotojus, dabar vakcinuojame likusius stacionaro padaliniuose dirbančius specialistus“, – sakė jis.

Pasak Kauno ligoninės atstovo, per kitą savaitę planuojama, kad bus paskiepyta didžioji dalis su pacientais dirbančio personalo. Taip pat planuojama vakcinuoti prieš daugiau kaip 3 mėn. persirgusius koronavirusu darbuotojus.

„Iš viso LSMU Kauno ligoninėje nuo rudens sirgo ir tebeserga apie 700 darbuotojų. Šiuo metu dėl COVID-19 nedirba 142 specialistai“, – informavo S. Tvirbutas.

Pozityvia nuotaika pasidalino ir Jonavos ligoninės direktorius doc. dr. Paulius Vasilavičius, kuris teigė, jog su antrąja banga pavyko paskiepyti beveik visus su pacientais dirbančius ligoninės medikus. „Pakili nuotaika, gaila tik kad žinia apie „šeštąją dozę“ šiek tiek pavėlavo – mes šiandien baigėme jau vakcinavimą be jos, bet gavome visas pageidautas 80 vakcinų“, – sakė jis. Viso Jonavos ligoninėje jau vakcinuoti 195 medikai, 85 yra persirgę COVID-19, dalis skiepijasi kitose regiono ligoninėse. Taip pat su šia banga paskiepyti Jonavos greitosios medicinos pagalbos medikai.

P. Vasilavičiaus teigimu, Kauno klinikos itin gerai ir sklandžiai organizavo vakcinų skirstymo ir pristatymo procesą, taip pat nebuvo problemų ir su greitaisiais antikūnų testais, kurie padėjo dar kartą pasitikrinti, kurie medikai jau turi natūraliai susiformavusį imunitetą.

Skaičius dar tikslins

Kauno klinikų komunikacijos tarnyba penktadienį negalėjo pateikti skaičių, kiek bus skirta vakcinų kitoms 8 Kauno regiono ligoninėms. „Galutinių skaičių pasakyti dar negalime, nes skaičiai kinta kasdien – vienos ligoninės pasiėmė vakcinas vakar, kitos pasiims tik pirmadienį“, – atsakydama į portalo „Kas vyksta Kaune“ užklausą teigė tarnybos vadovė Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė. Apie pirmojo siuntimo vakcinų paskirstymą Jurbarko, Kėdainių, Marijampolės, Jonavos, Raseinių, Prienų, Kaišiadorių, Vilkaviškio, Šakių ligoninėms skaitykite čia.

Ketvirtadienį Kauno klinikų organizuotoje nuotolinėje spaudos konferencijoje Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas tvirtino, kad išvakarėse buvo vakcinuoti 3000 Kauno klinikų darbuotojai. Atsakydamas į portalo „Kas vyksta Kaune“ klausimą jis nurodė, kad klinikose dirba 3996 medikai, tačiau vakcinos skiriamos ir kitiems darbuotojams, ne tik medikams, kurie dirba COVID-19 skyriuose. Š. Mačinskas teigė, jog klinikos kreipėsi į SAM dėl papildomos informacijos, kurį dar įstaigos personalą turi teisę skiepyti papildomai.

Tarp kitų svarbių medicinos įstaigų – ir regiono greitosios medicinos pagalbos tarnybų medikai, Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos medikai, taip pat medikai, dirbantys regiono įkalinimo įstaigose.

Taip pat Š. Mačinskas teigė, jog pagal prioritetus šio siuntimo vakcina bus paskiepyti 1300 sunkiomis ligomis sergančių klinikų pacientų, tarp kurių tie, kuriems atliekamos hemodializės, laukiantys organų transplantacijos, sergantys itin sudėtingomis onkologinių ligų formomis, turintys imunodeficito sindromą ir kitas autoimunines ligas.

Papildyta Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyr. specialistės Eglės Karalienės komentaru:

Skiepijimas – dinamiškas procesas, todėl ir pasiskiepijusių žmonių skaičiai, kaip ir sunaudotų vakcinų, nuolatos kinta. Vienos ligoninės COVID-19 vakcinas iš Kauno klinikų pasiima anksčiau, kitos pasiims per savaitgalį ir pirmadienį. Šiai dienai vakcinas pasiėmė šios Kauno regiono gydymo įstaigos: LSMU Kauno ligoninė – 600 (pirmadienį pasiims dar 130), Kėdainių ligoninė – 97, Jonavos ligoninė – 69, Raseinių ligoninė – 60, Prienų ligoninė – 33, Marijampolės ligoninė – 49, Vilkaviškio ligoninė – 10 ir Šakių ligoninė – 81. Taip pat 330 vakcinų išdalinta visų Kauno regiono Greitųjų medicinos pagalbos padalinių darbuotojams.

Šiuo metu darbuotojai skiepijami pagal sveikatos apsaugos ministro nustatytus 1-3 prioritetus (darbuotojai, teikiantys stacionarines asmens sveikatos priežiūros paslaugas COVID-19 liga sergantiems pacientams, reanimacijos ir intensyviosios terapijos, skubiosios medicinos pagalbos skyrių darbuotojai ir darbuotojai, teikiantys skubias stacionarines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, greitosios medicinos pagalbos brigadų darbuotojai ir studentai, dalyvaujantys teikiant šias paslaugas, darbuotojai, teikiantys stacionarines asmens sveikatos priežiūros paslaugas pacientams, gaunantiems imunosupresinį ir (ar) chemoterapinį gydymą), o kai bus suskiepyti visi šio prioriteto darbuotojai gydymo įstaigose, bus tęsiamas skiepijimas pagal tolesnius prioritetus. Tuomet skaičiai vėl keisis. Šią savaitę, tikimės, Kauno regiono įstaigose bus suskiepyta apie pusė antrosios ir trečiosios siuntų vakcinų.​

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA