Pirmieji karantino švelninimo žingsniai: kaip gyvenimas galėtų pasikeisti pavasarį | Kas vyksta Kaune

Pirmieji karantino švelninimo žingsniai: kaip gyvenimas galėtų pasikeisti pavasarį

delfi.lt 2021/01/05 20:22
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Per praėjusią parą nauji koronaviruso infekcijos protrūkiai fiksuoti globos namuose, vaikų darželiuose, įmonėse, iš viso nustatyta 1510 naujų atvejų. Tiesa, šiandien ekspertai daugiau papasakojo ir apie kelis skirtingus karantino scenarijus. Nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos narė, profesorė Ramunė Kalėdienė laidoje Delfi diena daugiau papasakojo, kuo skiriasi C ir D scenarijai.

„Pagrindiniai skirtumai yra suvaržymų lygmuo. Mes dabar gyvename D scenarijuje, matome, kad yra ribojamas mūsų judėjimas, bendravimas, tuo tarpu C scenarijuje būtų leidžiamas kelių namų ūkių bendravimas, mūsų socialiniai kontaktai taptų stipresni. Taip pat ugdymo įstaigose ikimokyklinėse būtų leidžiamos didesnės išlygos tam tikros“, – laidoje sakė profesorė.

4 karantino scenarijai / LRV nuotr.

Paklausus, kaip atrodytų pirmieji karantino švelninimo žingsniai, pašnekovė tikino, kad ateityje reikėtų kuo tiksliau laikytis saugos reikalavimų ir dažniau testuoti žmones net ir darbe.

„Labai daug diskusijų taryboje turime dėl verslų ir artimiausiu metu bus paskelbtos mūsų rekomendacijos Vyriausybėje, kadangi suprantame, kad verslas negali sustoti, todėl svarbu užtikrinti apsaugą, tai reiškia, kad labai aktualu testavimas. Jeigu esame tikri, kad dirbantys ir kontaktuojantys žmonės, nesvarbu kokioje sferoje, yra sveiki, naudojasi apsaugos priemonėmis, žinoma, toks verslas gali funkcionuoti.

Manau, kad jeigu artimiausiu metu sugebėsime įdiegti tokią sistemą, kad žmonės, atėję į darbą bus dažnai testuojami, o čia galėtume naudoti greituosius testus, tie testai lengviau atliekami, galvojame, kad testai galėtų atliekami darbo vietose, tuo atveju kai kurios sritys galėtų laisviau pradėti funkcionuoti“, – tikina moteris.

4 karantino scenarijai / LRV nuotr.

Kada gyvensime kaip anksčiau?

Paklausus, kada galime tikėtis, kad galėsime nusiimti kaukes bent jau lauke, laidos pašnekovė tikino, kad kol kas apie tai kalbėti gerokai per anksti.

„Šis klausimas vis sugrįžta į svarstymus. Žinoma, kad jeigu vienas vaikštome miške, kaukė neturi prasmės, bet dabar nesinori paskleisti žinios, kad kaukės nereikia lauke dėvėti, nes laukas yra labai santykinis dalykas. Jeigu vaikštome miške ar netgi parke, kur daug žmonių, kur pro mus prabėga sportininkas, kuris kvėpteli mums į veidą, tokiu atveju kaukė lauke mums yra labai reikalinga“, – sako profesorė.

Anot jos, kol kas sausio mėnuo nusimato sudėtingas, tačiau po truputį matosi maži pozityvūs ženklai.

„Mes matome iš patirties visų praktiškai buvusių metų, kad mūsų prgonozės ne visada pasitvirtina, tai priklauso nuo daugybės veiksnių. Vienas dalykas yra tas, kad vis daugiau žmonių perserga, kitas dalykas – ateina vakcinos.Trečias yra viruso sezoniškumas, nes šaltais mėnesiais virusas plinta labiausiai, todėl matydami tokį nedrąsų pozityvų pokytį šiuo metu, galime galvoti, kad pavasariop situacija pagerės, bet sausio mėnuo mums yra labai sudėtingas ir bijau, kad sausio mėnesį negalime tikėtis pasikeitusio mūsų gyvenimo“, – sako R. Kalėdienė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA