Ar atlaikys tempą: kas laukia Europą stebinančio „Žalgirio“ šiais metais? | Kas vyksta Kaune

Ar atlaikys tempą: kas laukia Europą stebinančio „Žalgirio“ šiais metais?

delfi.lt / Gediminas Inčiūra 2021/01/02 18:31
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Jeigu Eurolyga netikėtai nuspręstų, kad šiemet žaisti antrąjį reguliariojo sezono ratą yra pernelyg pavojinga ir reikia iškart šokti į atkrintamąsias varžybas, pirmame semestre visus nustebinęs ir šiuo metu šeštą vietą užimantis Kauno „Žalgiris“ (10/7) tikrai būtų tarp aštuonių laimingųjų ketvirtfinalio dalyvių.

Būtent kauniečiai, bavarai ir dar galbūt peterburgiečiai yra kol kas didžiausi šio sezono siurprizai.

Nuostabą kelia tai, kad tarpsezonį ne tik pergalių architektą Šarūną Jasikevičių, bet ir K. C. Riversą, Edgarą Ulanovą, Zachą LeDay’ų ir Jocką Landale’ą praradę žalgiriečiai per pirmą Eurolygos pusmetį iškovojo dvigubai daugiau pergalių nei pernai: 10 prieš 5. O Mariaus Grigonio teigimu, su trupučiu daugiau sėkmės, tų laimėjimų galėjo būti ir 12.

Ir visa tai, nepaisant to, kad Šarą pakeitė Eurolygos pirmokas Martinas Schilleris, o išvykusių K. C. ir Ulės, galima sakyti, apskritai nėra, kam pavaduoti: Steve’as Vasturia iki traumos krapštė po 3,5 taško ir 1,5 naudingimo balo, o Patricio Garino tarptautiniame fronte su žaliai-baltais marškinėliais vis dar nedebiutavo.

Tačiau rezultatams tai niekaip neatsiliepia: su beveik 44 procentų tritaškių taiklumu visoje Eurolygoje užtikrintai pirmaujantis „Žalgiris“, kuris turi mažiausiai dviejų pergalių atsargą prieš už pirmojo aštuntuko esančias komandas, ekspertų jau yra įvardijamas kaip favoritas patekti į atkrintamąsias, nors dar prieš sezono startą, kaip įprasta, buvo nurašomas: stebuklais Nemuno saloje netikėję lažybininkai prognozavo, kad žalgiriečiai plūduriuos 15 vietoje – aukščiau tik už „Bayern“, ASVEL ir ALBA ekipas.

Žinoma, dabartinė lentelė – tik tarpinė stotelė, o antrasis ratas gali pažerti ir pralaimėjimų, tuo labiau, kad įsiveržti į TOP-8 per kažkieno kitų galvas dar tikrai pabandys kol kas už borto esantys tokie Europos krepšinio sunkiasvoriai kaip Stambulo „Anadolu Efes“, Tel Avivo „Maccabi“ ir Stambulo „Fenerbahče“.

Tuo labiau, kad apie tai, jog reikia išlikti budriems, po gero pirmojo rato nuolat perspėdavo ir Š. Jasikevičius.

„Atrodo, kad dar nesuprantame antro rato esmės. Nesuvokiame, kaip kitos komandos lips ant mūsų, kaip stengsis pasivyti. Laimėti antrame rate – visiškai kitas dalykas nei pirmajame. Didžiosios komandos žiūri į „Žalgirį“ kaip į galimybę, kaip į tuos, kurie neatlaikys tempo. Negalime galvoti, kad kažką jau pasiekėme, nes kiekviena komanda bandys atimti iš mūsų tašką“, – yra sakęs jis.

Sausio 8 d. 18 turas: „Žalgiris“ – „Chimki“

Naujuosius žalgiriečiai pradės namuose mūšiu su demoralizuota turnyro autsaidere „Chimki“ (2/15) ekipa. Ar gali būti, kad aštuonis pralaimėjimus iš eilės patyrę Rimo Kurtinaičio chimkiečiai jau numojo ranka į šių metų Eurolygą? „Jie ne į Eurolygą ranka numojo, o į pačius save ir savo komandą“, – rėžė rusų komentatorius Vladimiras Gomelskis.

Pirmame rate Rusijoje 84:70 pajėgesni buvo kauniečiai. Tiesa, tuomet koronaviruso ir traumų kamuojami šeimininkai rėmėsi odinonokovais.

Sausio 13 d. 19 turas: CSKA – „Žalgiris“

Dvylika pergalių iš eilės nuraškę maskviečiai tvirtai pirmauja visoje Eurolygoje, o pastarąjį kartą suklupo dar spalio mėnesį. Bet penkissyk paeiliui laimėjusių žalgiriečių pergalinga serija – taip pat netrumpa: trečia ilgiausia turnyre po CSKA ir Madrido „Real“.

Be to, neaišku, ar Dimitrios Itoudis savo dispozicijoje turės vieną klubo lyderių Willą Clyburną, kuris pasitempė čiurną ir kurį laiką žaisti negali.

Papildomų prieskonių ir taip karštai principinei komandų priešpriešai pridės tai, kad mačas vyks visai Lietuvai labai simbolinę datą – Laisvės gynėjų dieną, kai kruviniesiems Sausio 13-osios įvykiams sueis lygiai 30 metų.

Pirmame rate viskas sprendėsi paskutinę minutę: prasidėjus jai „Žalgiris“ atsiliko minimaliu skirtumu (78:79), tačiau tada Mike’as Jamesas per 40 sekundžių vienas sumetė 8 taškus ir įdėjo lauktuves į CSKA kišenę – 78:87.

Sausio 15 d. 20 turas: „Zenit“ – „Žalgiris“

Susitikimus su rusų konferencijos komandomis žaliai-balti užbaigs dvikova su „Zenit“, kuriam pastaruosius tris kartus nusileido.

Nors „Zenit“ lietuvis Artūras Gudaitis Kaune nebuvo labai efektyvus, peterburgiečiai pirmame rate ne tik triumfavo (75:83), bet ir susikrovė 8 taškų pranašumą, kuris gali būti svarbus, jei komandos surinks po vienodai pergalių.

Sausio 22 d. 21 turas: „Žalgiris“ – „Olympiakos“

Stabilumo pirmame rate stokojęs OLY klubas (8/8) nieko jame neprarado ir taip pat kėsinasi į pirmąjį aštuonetą.

Sezoną atidariusių rungtynių Pirėjuje herojumi tapo Rokas Jokubaitis, kuris paskutinėmis sekundėmis puolime nuėmė kamuolį nuo veterano Vassilio Spanoulio plikės, išprovokavo jo pražangą ir šaltakraujiškai realizavo abi baudas – 68:67.

Sausio 27 d. 22 turas: „Valencia“ – „Žalgiris“

Turnyrine prasme itin svarbus mūšis „Žalgirio“ laukia Ispanijoje su koja kojon su juo žengiančiais Oranžiniais.

Savo krepšio nuo Valensijos apelsinų krušos neapsaugoję žalgiriečiai namuose neatsilaikė 82:94.

Sausio 29 d. 23 turas: „Baskonia“ – „Žalgiris“

Pavargti teks ir Baskijoje, kur M. Schillerio auklėtiniams kelią bandys pastoti ACB lygos čempionai su Roku Giedraičiu ir Tadu Sedekerskiu.

Pirmame rate jiems to padaryti nepavyko: net 18 iš 26 tritaškių pataikę kauniečiai laimėjo 92:73.

Vasario 4 d. 24 turas: „Žalgiris“ – „Crvena Zvezda“

Turnyro lentelėje tik tris ekipas lenkiantys Serbijos klubas atleido trenerį Sašą Obradovičių ir iškart grįžo į pergalių kelią – 74:71 palaužė Atėnų „Panathinaikos“.

Rungtynėse Belgrade jie lemiamame kėlinyje užklimpo „Žalgirio“ gynyboje, kai net 6 minutes negalėjo pelnyti nė taško ir nusilenkė 69:75.

Vasario 18 d. 25 turas: „Barcelona“ – „Žalgiris“

Triskart paeiliui suklupę katalonai į priekį jau praleido tiek CSKA, tiek „Real“ krepšininkus.

Kai dar nebuvo įkritę į duobę, Kaune jie 73:62 pranoko žalgiriečius ir paliko M. Grigonį vos su 5 taškais bei 1 naudingumo balu.

Vasario 25 d. 26 turas: „Real“ – „Žalgiris“

Net ir be Facundo Campazzo bei Anthony Randolpho sugebėjęs įsibėgėti „Real“ pasiekė jau šešias pergales iš eilės.

Pirmame rate „Žalgiris“ likus žaisti porą minučių dar pirmavo 86:81, tačiau nepajėgė sustabdyti po krepšiu karaliavusio Walterio Tavareso ir apmaudžiai pralaimėjo 90:93.

Kovo 3 d. 27 turas: „Žalgiris“ – ASVEL

Po viešnagės Ispanijoje kauniečių lauks pasimatymas su priešpaskutinė lygos komanda ASVEL.

Vilerbane tris kėlinius kankinęsi kauniečiai lemiamu metu visgi perlaužė mačo eigą ir išsivežė pergalę 83:74.

Kovo 5 d. 28 turas: „Žalgiris“ – „Armani“

Protingiau susikomplektavę milaniečiai šiemet pagaliau kabinasi į TOP-8.

Pirmame rate Ettore Messina davė pamokų M. Schilleriui tiek aikštėje, tiek už jos ribų – 98:92. Prie italų kolektyvo pergalės svariai prisidėjo ir buvęs žalgirietis Z. LeDay’us su 20 taškų.

Kovo 12 d. 29 turas: „Anadolu“ – „Žalgiris“

Prie sienos priremti praėjusio sezono lyderiai kol kas žengia tik 11-i, todėl antrame rate privalės įjungti aukštesnę pavarą.

Be Shane’o Larkino Kaune kovojusi Ergino Atamano kariauna neturėjo jokių šansų – „Žalgirio“ viršus 89:73.

Kovo 18 d. 30 turas: „Fenerbahče“ – „Žalgiris“

Iš NBA lygos Marko Guduričiu susigrąžinę stambuliečiai grįžo į sau įprastas vėžes ir laimėjo pastaruosius du susitikimus.

Prieš tai jie buvo prapylę net septynis mačus iš aštuonių, įskaitant beviltišką pasirodymą „Žalgirio“ arenoje – 62:99.

Kovo 26 d. 31 turas: „Žalgiris“ – „Maccabi“

Nuviliantį pirmą ratą turėjo ir „Maccabi“, kuris bent porą kartų pergales patys paleido iš savo rankų.

Bene geriausią savo mačą Izraelio atstovai sužaidė būtent prieš „Žalgirį“, kurį paliko su vienu taikliu tritaškiu. „Maccabi“ šventė pergalę 85:57, o švęsti galėjo pradėti jau po dviejų kėlinių (53:23).

Kovo 31 d. 32 turas: „Žalgiris“ – ALBA

Reguliariojo sezono finiše pergalės gali būti itin svarbios, bet nepanašu, kad tai bus aktualu Berlyno klubui.

Albatrosai garbingai priešinosi pirmame rate, tačiau žaliai-baltos pajėgos jiems vis tiek pakirpo sparnus – 74:71.

Balandžio 2 d. 33 turas: „Bayern“ – „Žalgiris“

Didžiausi Eurolygos išsišokėliai šiuo metu dalinasi trečią vietą su pačia „Barca“ ir teoriškai netgi lenkia ją, nes tarpusavio akistatoje nugalėjo 90:77.

Bavarai buvo labai arti pergalės ir Kaune. Vis dėlto M. Grigonis neleido sugadinti švenčių – 74:73. Galima numanyti, kad Andrea Trinchieri tikrai trokš keršto Miunchene.

Balandžio 8 d. 34 turas: „Žalgiris“ – „Panathinaikos“

Paskutiniame ture „Žalgiris“ galimai viską turės savo rankose, nes nemažai šansų, kad PAO klubui išvyka į Kauną jau nieko nebereikš.

Atėnuose siautėjęs M. Grigonis sumetė 6 tritaškius iš 8 ir nukalė pergalę 81:69.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA